Siperian holotna tavoittaa Suomen iltapäivällä – näin kirvesmies-Ilpo, 63, selviää raksalla

Mikko Välimaa

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmä sää pitää Suomea otteessaan tämän viikon. Arktinen ilmamassa vyöryy Etelä-Suomeen Venäjältä, ja luvassa on jopa 15 astetta tavallista kylmempää säätä.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että pakkanen voi olla vaarallista riskiryhmille, eli vanhuksille, lapsille, hengitystiesairauksista kärsiville sekä ulkona töitä tekeville.

Rakennuksilla 47 vuotta työskennellytkirvesmies Ilpo Haikarainen sanoo, että ulkotyössä tarkenee kehittyneiden työvaatteiden ansiosta.

Haikarainen luottaa myös vanhaan konstiin eli kerrospukeutumiseen, jossa ulkovaatteiden alle vedetään useita alusvaatekertoja. Näin voidaan maksimoida kehosta huokuva lämpö.

Lohjalla tällä hetkellä työskentelevä Haikainen, 63. pitää yllä myös huumoria.

–Kun kysyin työnjohtajalta talvivaatteita, se sanoi, että etkö sä tiedä, että lämpö otetaan työllä eikä vaatteilla, Haikarainen vitsailiLänsi-Uusimaa-lehdelle

–Työvaatteet ovat kehittyneet. Minulla on alimmaisena merinovillakerrasto, sitten ohut paita ja takki sekä housut sen päällä. Muuta ei tarvita, hän vakavoitui.

Maanantaiaamuna arktinen kylmä ilmamassa pysytteli vielä Venäjän puolella.

Alkuviikolle on voimassa pakkasvaroitus riskiryhmille (vanhukset, lapset, hengitystiesairaat ja ulkona työtä tekevät). Pakkanen on purevinta maanantai-tiistai välisenä yönä sekä tiistaiaamupäivällä. #pakkanen#tuulee#pakkasenpurevuuspic.twitter.com/4SAsAzWtQa — Ilmatieteen laitos (@meteorologit) 25. helmikuuta 2018

Rintama etenee Suomen yli maantaina, ja Helsingin ja Keski-Suomen tason se tavoittaa iltapäivällä.

Kaikista kylmin ilmamassa leviää Etelä-Suomeen maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön aikana, ja samalla tuuli voimistuu.

– Pakkanen näyttää suorastaan hyytävältä etelärannikon tuntumassa. Pakkasta on noin 20 astetta ja tuulen ja viiman vaikutuksesta se tuntuu noin 30 asteelta, sanoo MTV:n meteorologi Markus Mäntykangas

Tiistaina iltapäivällä aurinko lämmittää niin, että pakkaslukemat hellittävät 15 asteeseen. Viima pysyy kuitenkin edelleen purevana. Kipakkaa pakkasta on luvassa koko viikoksi, mutta kylmin päivä on tiistaina.