Vihterällä oli tapahtumarikas vuosi

Uusi lippu vihittiin käyttöön, vanhojen lippukuntien liput lahjoitettiin museoon.

Elokuisella vierailulla luovutettiin Hityn ja ViPon lipun Partiomuseon kokoelmiin. Kuvassa vasemmalla Vihterän lipun kanssa Tomi Virtanen vieressään Elli Reinikainen ja Mari Svahn. HiTyn lipun kanssa Maija Huitu vieressään Sami Tarvainen ja Juha Honkaniemi. Vipon lippua kantavan Jesse Lindholmin vierellä on lippulahjoituksen vastaanottanut Suomen Partiomuseon Yrjö Nenonen. Vihterä/Sirpa Vepsä

toimitus

Partiolippukunta Vihterä ry syntyi vuoden 2015 syyskuulla, kun Hiistulen Tytöt ry ja Partiolippukunta Vihdin Polunlöytäjät ry yhdistyivät. Uuden sekalippukunnan toinen kokonainen toimintavuosi oli monipuolinen.

Lippukunnan oma huivi ja lippu ovat tärkeä osa partiolaisen identiteettiä, ja niihin suhtaudutaan hyvin tunteellisesti. Vihterän lippukuntahuivin ja lippukunnan oman lipun on suunnitellut sisustus- ja tekstiilimuotoilua Lapin yliopistossa opiskeleva Vihterän jäsen Emma Napari

– Huivi voi olla käytössä kymmeniä vuosia, joten suunnittelijana minulle on tärkeää, että lippukunnan jäsenet voivat kantaa huivia ylpeydellä koko partiopolkunsa matkan, Napari kertoo.

Napari suunnitteli sekä huivista, että lipusta pari eri versiota, joista lippukunnan hallitus äänesti voittajan. Naparin käsialaa ovat myös Vihterän viralliset logot sekä lippukuntahupparin selkämyksestä löytyvä painokuva.

Lippukuntahuivit saatiin käyttöön jo vuonna 2016, mutta uutta lippua päästiin naulaamaan vasta maaliskuun 2017 lopulla. Juhlallisessa naulaustilaisuudessa oli läsnä kutsuvieraina myös Hiistulen Tytöt ry:n ja Partiolippukunta Vihdin Polunlöytäjät ry:n perustajajäseniä. Käyttöön lippu vihittiin huhtikuulla Yrjönpäiväjuhlassa. Juhla oli lippukunnan viimeinen tilaisuus, jossa myös vanhojen lippukuntien liput olivat käytössä.

Syksyllä johtajisto aloitteli uutta toimintakautta retkeilemällä Turun seudulla. Osana Vihterä Valkeiksi ristittyä retkeä vierailtiin Turussa sijaitsevassa Suomen Partiomuseossa. Samalla vierailulla Partiomuseon arkistoihin luovutettiin Vihterän syntyessä historiaan jääneiden partiolippukuntien, Hiistulen tytöt ry:n (HiTy) ja Vihdin Polunlöytäjät ry:n (ViPo) liput.

Liput luovutettiin Partiomuseolle lippukunnan johtajiston yksimielisellä päätöksellä. Luovutustilaisuus oli juhlava, mutta myös vähän haikea. Museolle jääneet liput ehtivät vuosien varrella olla mukana monessa tapahtumassa ja juhlassa.

– Päätös lahjoituksesta oli helppo. Partiomuseon kokoelmissa liput ja niihin liittyvä historia säilyy jälkipolville, ViPon lippua luovuttamassa ollut Jesse Lindholm toteaa.

Suomen Partiomuseo on kansallinen erikoismuseo, jota ylläpitää Suomen Partiomuseoyhdistys – Finlands Scoutmuseiförening ry. Yhdistys tallentaa partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä ja on ainoa Suomessa toimiva lapsi- ja nuorisotyön historiaan ja kulttuuriperintöön keskittynyt museoyhteisö. Museolla ei ole palkattua henkilökuntaa, vaan kaikki työ on palkatonta talkootyötä.

– Partiomuseon hoitokuntaan kuuluu mm. tekstiilikonservaattori, joka tulee konservoimaan nyt museolle lahjoitetut liput, Partiomuseon puolesta lippulahjoitusta vastaanottanut Yrjö Nenonen kertoo.

Yli 55 vuoden aikana Partiomuseolle on jo kertynyt ainutlaatuinen kokoelma esineistöä ja arkistoa partiotoiminnasta yli sadalta vuodelta. Museolla on mm. kattava kokoelma eri partiolippukuntien huiveja. Kokoelmasta löytyy syksyisen museovierailun jälkeen HiTyn ja ViPon lisäksi myös Vihterän huivi.

Tämä vuosi

Vuoden 2018 Vihterä aloitti isosti. Kaikki lippukunnan yli 14-vuotiaat jäsenet, huoltajat sekä Vihterän toiminnasta kiinnostuneet kutsuttiin tammikuulla Nummelan seurakuntakeskukselle VihteräVisioon. Tilaisuuden tavoitteena oli visioida tulevaa toimintaan.

Keväälle on suunnitteilla ainakin lippukunnan omat partiotaitokisat ja kesälle leiri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.