Nuohousjärjestelmä muuttui: asiakas päättää itse, keneltä ostaa palvelun

Pelastusjohtaja luottaa asukkaiden pitävän huolta omaisuudestaan.

Nuohooja Michel Kuosmanen ja hänen poikansa, alalle oppisopimuksella opiskeleva Simo Kuosmanen nuohosivat kesämökin hormia viime kesänä. Heli Kurimo

Maria Aittoniemi

Kuntalaisten on huolehdittava itse nuohoojan tilaamisesta. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen-johon Vihtikin kuuluu– alueella toiminut piirinuohousjärjestelmä päättyi vuodenvaihteessa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunnan päätöksellä piirinuohousjärjestelmästä luovuttiin koko pelastuslaitoksen alueella tämä vuoden alusta. Nuohouksen järjestäminen tapahtuu nyt sopimusperusteisesti eli kuntalaisen ja nuohousyrittäjän välisellä sopimisella.

Nuohous on siis nyt vapaasti kilpailtua yritystoimintaa, jossa rakennuksen omistaja tai haltija tilaa palvelun haluamaltaan yrittäjältä. Nuohouksen voi kuitenkin jatkossakin suorittaa vain ammattitaitoinen nuohooja.

Aiemmassa piirinuohousjärjestelmässä nuohooja on ottanut yhteyttä asiakkaaseen tarjoten nuohousaikaa alueittain oman työsuunnitelmansa mukaisesti.

Päätöksen taustalla on sisäministeriössä käynnissä oleva nuohouksen uudistamishanke, joka liittyy hallituksen tavoitteisiin karsia kuntien tehtäviä, purkaa normeja ja lisätä kilpailua.

Asuinkiinteistöissä nuohous on tehtävä vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

–Piirinuohousjärjestelmästä luopuminen on tätä päivää. Asukas voi valita itse, keneltä palvelun ostaa, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki sanoo.

Vaikka piirinuohooja ei vuosittain enää muistutakaan. Laki velvoittaa rakennuksen omistajan ja haltijan huolehtimaan nuohouksesta. Onko nuohottu vai ei, sitä ei valvota. Liioin pelastustoimi ei valvo nuohoojan työtä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedotteessa sanotaankin, että nuohous on tärkeää paloturvallisuuden kannalta; kyse on asukkaan omasta turvallisuudesta. Onko pelastusjohtaja huolissaan järjestelmän muuttumisesta?

–Olen aina huolissani, osaavatko ihmiset toimia paloturvallisuuden kannalta oikein, Ihamäki vastaa. –Mutta minulla on myös vahva luottamus siihen, että omakotitalojen ja kesämökkien omistajat haluavat pitää hyvää huolta kalliista omaisuudestaan.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella noin neljäkymmentä paloa vuosittain lähtee tulisijoista. Osa paloista syttyy tulisijasta tulleista kipinöistä, osa riittämättömän suojaetäisyyden vuoksi ja osa paloista johtuu tulisijojen ja hormien vaurioista. Paloista suurin osa johtuu kuitenkin nokipaloista, joissa savuhormin sisäpinnalla oleva noki syttyy palamaan. Nokipalojen määrä on kasvanut viime vuosina.

Pelastusjohtaja Ihamäki muistuttaa, että nuohoojan työssä on hyvä hinta-laatusuhde.

–30–40 eurolla he huolehtivat siitä, ettei tule nokipaloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 7. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 8. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 9. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 10. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 11. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 12. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 13. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 14. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 15. Järjestöt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.