Paperit jäävät historiaan: Vihdin rakennusvalvonta siirtyy täysin sähköiseen lupakäsittelyyn

Johtava rakennustarkastaja Pekka Laitinen vinkkaa, että myös naapureiden kuulemisen voi tehdä sähköisesti. Maija-Liisa Nyman

Vesa Valtonen

Vihdissä on jo vuoden ajan voinut hoitaa rakennusvalvonnassa asioinnin sähköisesti Lupapiste.fi-palvelun kautta. Tänä vuonna hakemuksia on Vihdissä käsitelty sekä sähköisinä, että paperisina, mutta ensi vuoden alusta alkaen siirrytään uusissa hakemuksissa täysin sähköiseen käsittelyyn.

– Vuoden aikana yli puolet uusista lupahakemuksista on jätetty sähköisesti ja asiakkaiden palaute uudesta asiointimahdollisuudesta on ollut positiivista. Sama palvelu on käytössä monessa muussakin kunnassa ja on siksi erityisesti ammattiasiakkaille valmiiksi tuttu, kertoo johtava rakennustarkastaja Pekka Laitinen

Sähköisten hakemusten käsittelyaika on osoittautunut Vihdissä paperihakemuksia lyhyemmäksi. Kun palvelu ohjaa täyttämään tarvittavat tiedot ja lisäämään tarvittavat liitteet, ovat hakemukset jätettäessä valmiimpia käsiteltäviksi.

Enemmän kuin pelkkä hakemus.

Sähköinen asiointi kattaa rakennushankkeen vaiheet ennakkotiedusteluista ja lupahakemuksista rakentamisen aikaiseen asiointiin ja valmiin kohteen arkistoituihin suunnitelmiin.

Esimerkiksi rakennusoikeustiedustelun tai luonnossuunnitelmien esittelyn voi hoitaa sähköisesti neuvontapyyntönä, jonka voi asian edetessä muuttaa lupahakemukseksi.

Sähköisinä käsitellyt asiat myös arkistoidaan vain sähköisinä. Tulevaisuudessa vanhempikin arkistoitu aineisto voi olla digitoituna ja piirustuskopiot ladattavissa suoraan sähköisestä kauppapaikasta.

– Tekniset ratkaisut tähänkin olisi jo saatavilla, mutta Vihdissä olisi 250 hyllymetriä paperiarkistoa ensin digitoitava, Laitinen muistuttaa.

Hänen mielestään sähköinen asiointi tarjoaa asiakkaalle joustavuutta ja vapautta, kun asiointia ei tarvitse suunnitella viraston aukioloaikojen mukaan.

– Palvelua voi käyttää milloin ja missä tahansa kun vain verkkoyhteys on käytettävissä.

Kun palveluun ovat kirjautuneena luvan hakija, suunnittelijat, työnjohtajat ja viranomaiset, niin kaikki näkevät hakemuksesta samat tiedot, suunnitelmat ja käsittelyn tilanteen samanlaisina ja samanaikaisina.

– Myös naapureiden kuulemisen voi tehdä sähköisesti, mikä on avointa tiedonsaantia parhaimmillaan. Koko rakentamisen ajan kaikilla osapuolilla on ajantasainen tieto, mitä suunnitelmia on toimitettuna tai mitä katselmuksia suoritettuina, Pekka Laitinen vinkkaa.

Vaikka sähköinen asiointi on monissa muissa palveluissa nopeasti yleistynyt, voi se lupa-asioinnissa olla monille täysin uutta. Rakennusvalvonnassa onkin varauduttu antamaan asiakkaille tarvittaessa neuvontaa myös palvelun käyttöön.

– Ja jos joku haluaa tuoda hakemuksensa paperisena, niin sekin otetaan vastaan. Paperisena sitä ei kuitenkaan käsitellä vaan se viedään samaan sähköiseen palveluun käsiteltäväksi. Hakijasta itsestään on lopulta kiinni, haluaako saada omalle hankkeelleen myös sähköisen asioinnin hyödyt, Laitinen avaa uudistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 3. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 4. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 5. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 15. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 2. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 3. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 4. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 5. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 6. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 7. Kirkontornissa säestetään yhteistä laulua käyrätorvella ja saksofonilla – Vihdissäkin järjestetään suvivirsitempaus toukokuun lopussa
 8. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 9. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 10. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 11. Sisään pääsee kerralla runsaat sata henkeä – kesämusiikkisarja käynnistyy ensi viikon torstaina Vihdin kirkossa
 12. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 13. Vihtiläinen kulttuuritapahtuma Päivölän Kirjallisuuspäivät peruuntuu tältä vuodelta
 14. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 15. KIRKOLLISET

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.