Nummelaan suunnitellaan uutta asuinaluetta: ’Pieni koti – iso elämä’

Nyt on kysyntää myös pienistä omakotitonteista.

Maankäyttöinsinööri Petra Ståhl esittelee Nummelan Sepänpihan suunnitelmia. Tekninen ja ympäristöjohtaja Kari Setälä on hyvin tyytyväinen. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunta on käynnistänyt monimuotoisen asumisen kehittämishankkeen: Nummelan keskustan eteläpuolelle valmistunee noin 150 asukkaan uusi alue vuoden 2020 kesäksi, jolloin uudella asuinalueella on tarkoitus järjestää erityinen kotinäyttely.

Nummelan Sepänpiha -nimisen uuden alueen periaate on ”Pieni koti–iso elämä”. Pienet tontit ja perinteistä pienemmät omakotitalot ovat nyt nosteessa.

Innostus on ollut kovaa.

–Tällä asemakaavan muutostyöllä pyritään vastaamaan asuminen Kuuma-kuntien asumisen selvityksessä esitettyihin suosituksiin ja tutkitaan kaavaratkaisua, joka vastaa muuttuneen ja muuttuvan kysynnän tarpeisiin asumisessa, muotoilee Vihdin kunnan maankäyttöinsinööri Petra Ståhl

KUUMA 2040 -selvitystä varten haastatellut pääkaupunkiseudun kehyskuntien kaavoittajat ovat todenneet lähellä palveluja sijaitsevien pienten omakotitonttien olevan omakotiasumisessa jo nyt kaikkein kysytyimpiä.

Vihti on ensimmäinen Uudenmaan kunta, jonne rakentuu suunnitellusti uusien asumistrendien mukainen yhtenäinen pienten omakotitalojen alue.

– Me tarvitsemme asumiseen ennakkoluulottomia pilottihankkeita. Erilaiset asumiseen tarpeet on tunnistettava. Sepänpihan alueelle on kaavailtu lähinnä 400-500 neliön omakotitontteja, joista on jo tänä vuonna ollut jonkin verran kysyntää, Ståhl kertoo.

Kyseisellä Sepänpihan alueella Pihtisillantien ja entisen Pillistöntien kulmauksessa kunta omistaa maata noin 4000 neliötä ja Antti Laustio noin 5000 neliötä.

Alueen kaava valmistui vuonna 2010. Nyt kaavaa aiotaan siis jalostaa Sepänpihan alueen ainakin vihtiläisittäin uudentyyppisen rakentamisen tarpeisiin.

–Tämä on niin sanottu lautakuntakaava, eli kaavamuutokseen ei tarvita raskasta käsittelyä, kertoo tekninen ja ympäristöjohtaja Kari Setälä

Käytännössä tämä tarkoittaa vähäistä asemakaavan muutosta, jossa ei muuteta alueen pääasiallista käyttötarkoitusta, ei supisteta puistoja tai muita lähivirkistykseen osoitettuja alueita, ei nosteta rakennusoikeutta tai rakennuksen sallittua korkeutta ympäristöön laajemmin vaikuttavalla tavalla eikä heikennetä rakennetun ympäristön tai luonnonympäristön arvojen säilymistä.

Kunnanhallituksessa Sepänpihan suunnitelmaa käsitellään maanantaina. Petra Ståhl arvioi, että kaavamuutos on hyväksymisvaiheessa maaliskuussa. Näin ollen rakennuspaikkojen varaaminen alkaisi ensi keväänä.

Kaavasuunnittelija Miia Ketosen suunnittelemassa kaavassa on tällä hetkellä noin 20 omakotitonttia ja yhtiömuotoisille taloille neljä rakennuspaikkaa.

–Olemme miettineet alueelle myös kaupunkipientalo -tyyppisiä ratkaisua, joka on herättänyt kiinnostusta. Yksi rakennusliike on jo kiinnostunut alueen modernista twististä, maankäyttöinsinööri Ståhl kuvailee.

Sepänpihan alueelle on tässä vaiheessa alustavasti kehitteillä myös uudenlainen talotyyppi, josta mahdollisesti Luksia rakentaisi prototyypin.

–Alueen kaavamuutosta on valmisteltu muutamia kuukausia, kiittää kunnanjohtaja Sami Miettinen suunnittelun tahtia.

–Me tarvitsemme vihtiläiseen asumiseen monimuotoisuutta. Vihti oli pitkään kiinni perinteisessä menestysreseptissä, aina noin vuoteen 2008 saakka. Nyt asumisessa tarpeet ovat erilaiset kuin aikaisemmin, Miettinen muistuttaa.

–Innostus tämän alueen suunnittelemiseen on ollut kovaa ja tekijöillä on ollut virkamiesjohdon ja luottamushenkilöiden varaukseton tuki, kiittää puolestaan Kari Setälä.

Petra Ståhl vakuuttaa, että Sepänpihan suunnitteluun osallistetaan kuntalaiset aidosti.

–Alueen kaava on mahdollistava eli esimerkiksi kattojen värejä ei määritellä, Ståhl avaa alueen suunnittelun perusteita.

Sepänpiha

Kaavamuutosalue on Nummelassa Pajuniityn alueen tuntumassa, Sveitsinmäen ja Kotirinteen asuinalueen väliin jäävällä peltoaukealla.

Tavoitteena on tutkia suunnittelualueen soveltumista Vihdin kunnan kannalta uudentyyppiseen asumiseen.

Voimassa olevassa asemakaavassa alueelle on osoitettu asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialuetta. Rakennusoikeutta kahdessa korttelissa on tällä hetkellä yhteensä noin 9000 kerrosneliömetriä.

Kaavamuutosaluetta rajaa katuverkko sen kaikilta sivuilta: Pihtisillantie, Pajuniityntie, Kotirinteentie ja Kotipellonreuna.

Suunnittelualueen pinta-ala on alustavan rajauksen mukaan noin 2,5 hehtaaria.

Kaava-alueen lopullinen rajaus tarkentuu kaavamuutostyön edetessä.

KUUMA-kuntien Asuminen 2040 -selvityksen loppuraportti julkaistiin alkusyksystä 2017. Selvityksen merkittävin lopputulema oli, että pääkaupunkiseudun kehyskunnilla on tarve harkita asumisen kokonaiskonseptia uudelleen, sillä menneiden vuosikymmenten asumisratkaisuilla ei enää vastata tulevaisuuden asumisen tarpeisiin.

Selvityksessä tunnistettiin tarve rohkeille uusille asumisen kehittämishankkeille, joissa muun muassa talotyyppejä kehitettäisiin.

Vihti on ensi vuonna KUUMA-seudun puheenjohtajakunta.

Kuluvan syksyn ajan kunnassa on pohdittu, kuinka Vihti voisi osaltaan edistää asumisen kehittämistä ja vastata KUUMA-selvityksessä ilmenneisiin muuttuneisiin asumistoiveisiin ja -mieltymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 2. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa
 3. Kisaamassa 124 urheilijan alkua – Nummelan Tarmon sarjakilpailut alkoivat
 4. Pienyrittäjien palveluita ja tuotteita näkyville kirkonkylässä
 5. Kaksi uutta tartuntaa Karviaisen alueella – tilanne koronan suhteen edelleen rauhallinen
 6. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 9. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 10. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 11. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 12. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 13. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 2. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 3. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa
 4. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 5. Kaksi uutta tartuntaa Karviaisen alueella – tilanne koronan suhteen edelleen rauhallinen
 6. Pienyrittäjien palveluita ja tuotteita näkyville kirkonkylässä
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Kisaamassa 124 urheilijan alkua – Nummelan Tarmon sarjakilpailut alkoivat
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Maaniitunlahdesta myydään viisi omakotitonttia
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 14. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"
 15. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.