"Kaunis ja maultaan omaperäinen" – vihtiläisen Susanna Boströmin Vapaus-leivos toi voiton

Susanna Boström valmistuu maaliskuussa leipuri-kondiittoriksi. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Höyhenenkevyt vaniljamousse, makea kinuski, raikas omenakompotti, riihirukiin aavistuksen omainen savun maku ja aurajuusto. Näistä aineksista on tehty Sivistys100 -juhlaleivos; nimeltään Vapaus.

Opetus- ja kulttuuriministeriön leipuri- ja kondiittoriopiskelijoille järjestämän juhlaleivoskilpailun on voittanut Espoonseudun koulutuskuntayhtymä Omnian opiskelijoiden Susanna Boströmin ja Sonja Kallion suunnittelema leivos Vapaus.

Haimoolainen Boström on leiponut harrastuksenaan aina. Viime vuosina hän on leiponut sivutoimenaan tiauskakkuja ja pian hän tekee niitä ihan päätoimenaan; Boström valmistuu maaliskuussa leipuri-kondiittoriksi Omniasta.

Juhlaleivoskilpailluun Boström innostui heti kun koulussa kyseltiin, ketkä olisivat kiinnostuneita osallistumaan. Viiden henkilön porukalla alkoi kiivas suunnittelu. Koska joukkueessa sai olla korkeintaan kaksi henkilöä, omnialaisilta tuli kilpailuun kolme ehdotusta. Niistä kaksi pääsi loppukilpailuun.

Kilpailun teemana oli sivistys ja 100-vuotias Suomi. Kilpailun voittaneita leivoksia tarjottiin opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä Sivistys100-juhlaseminaarissa viime viikolla. Leivoksella haluttiin nostaa seminaarissa esiin suomalaista ammatillista osaamista osana 100-vuotiaan Suomen tarinaa, jossa sivistyksellä on ollut merkittävä rooli.

Kilpailun finaali käytiin opetus- ja kulttuuriministeriössä marraskuussa. Arviointikohteita olivat leivoksen ulkonäkö, maku, soveltuvuus sarjatuotantoon sekä teeman mukaisuus.

Voitto oli kuukauden työn tulos. Sinä aikana kilpailijat hioivat makupareja ja viilasivat aineosien määriä ja suhteita, loputtomasti

– Kaikki lähti Aurajuustosta, Boström kertoo.

Leivoksen pohjalla on murotaikinainen keksi, jossa osa vehnäjauhoista on korvattu riihiruisjauhoilla.

– Kokeilimme alkuun piparia, mutta se oli maultaan liian peittävä.

leivoksen sydän on omenakompotti, johon kirpeyttä tuo inkivääri.

– Kompotti on tehty niin, että kaikki aineet on keitetty valmiiksi ja pienet omenakuutiot on lisätty vasta lopuksi. Näin omena säilyy rapeana.

Kinuski tuo leivokseen makeutta ja Aurajuusto omaleimaisen hennon vivahteensa.

Leivoksen ulkonäkö on upea. puolipallo, jonka pinta hohtaa helmiäisen valkoisena. Päälle on leijaillut hento sinivalkoinen höyhen.

– 'Vapaus' kuvastaa Suomen irtoamista Venäjästä. Sulka on leijaillut vapauteen lumihangen päälle ja sen sinivalkoisuus kuvastaa itsenäisyyttä Boström kuvailee.

Leivoksen mauissa omena ja vanilja ovat pääosassa, Aurajuuston maku tulee viiveellä.

Tuomareiden mukaan voittajaleivos oli kaunis, maultaan omaperäinen ja soveltui hyvin tähän aikaan. Kilpailuun osallistui yhteensä 21 reseptiä 12 oppilaitoksesta. Boström on voitosta iloinen ja olo on helpottunut.

– Kun on kuukausi tehty töitä ja viilattu ohjetta, on hienoa, että se toi voiton. – Tuotesuunnittelu on omanlaisensa prosessi, ihan erilaista kuin tehdä ohjeesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.