Uhkasakkoja Vihti Ski Centerille: Luvaton maankaatopaikka on purettava

Vihti Ski Centerin alueelle Espoosta ajetut ylijäämämaat on ympäristölautakunnan päätöksen mukaan poistettava. ARKISTOKUVA/Vihti Ski Center

toimitus

Vihti Ski Centerin alueella on harjoitettu ympäristölautakunnan päätöksen mukaan luvatonta maankaatopaikkatoimintaa.

Lautakunta määräsi Vihti Ski Centerin ennallistamaan Jussinrinne-nimisen kiinteistön sinne sijoitetusta maankaatopaikasta. Päätöksen mukaan tämä ennallistaminen tarkoittaa kaikkien kiinteistölle ajettujen ylijäämämaiden poistamista.

Päätöksen mukaan alueen ennallistamistoimiin on ryhdyttävä viipymättä. Lautakunta asetti alueen ennallistamisen tehostamiseksi 300000 euron kiinteän uhkasakon sekä 100000 euron lisäerän jokaista kahta kuukautta kohden, jonka kuluessa päävelvoitetta eli alueen ennallistamista ei ole noudatettu.

Ylijäämämaita ajettiin Espoosta Ojakkalaan selvitysten mukaan yhteensä runsaat 1500 kasettikuormaa.

Ympäristönvalvonta keskeytti luvattoman maankaatopaikkatoiminnan alueella vuosi sitten. Toiminnalle ei ollut ympäristölupaa eikä kiinteistöllä ole voimassa muun lain mukaista lupaa, jonka perusteella maa-ainesten läjittäminen olisi mahdollista.

Ympäristölautakunnan päätöksen perustelujen mukaan toiminnalla voi olla haitallisia vaikutuksia alueella muodostuvan pohjaveden laatuun sekä alueen pohjavesiolosuhteisiin. Isolähteen vedenottamo oli suljettuna viime vuonna 21.4.-15.12. varotoimenpiteenä.

Lautakunnan yksimielisen kannan mukaan kiinteistönomistajan olisi pitänyt tietää kiinteistön sijaitsevan Isolähteen pohjavesialueella ja Isolähteen vedenottamon suoja-alueella, jolla ovat voimassa suoja-aluemääräykset.

Maanomistaja Vihti Ski Center on tuonut selvityksissään useasti esille, että maanomistajan näkemyksen mukaan maa-ainesten läjitystoimintaan oli Vihdin kaavoituspäällikön lupa. Kaavoituspäällikön mukaan tällaista lupaa ei ollut.

Läjitysalue ei sijaitse kaava-alueella, joten hanke ei olisi vaatinut maisematyölupaa.

Lautakunnan päätöksen perusteluissa todetaan, että vaikka hankkeella olisi maisematyölupa, se ei poista muuta luvantarvetta. Näitä lupia ovat ympäristölupa, poikkeaminen vedenottamon suoja-aluemääräyksistä sekä vesilain mukainen lupa.

Ylijäämämaita

Kunnan mittaustoimen mukaan täyttöalueen pinta-ala on noin 2,31 hehtaaria ja täytön paksuus enimmillään seitsemästä kahdeksaan metriä.

Ympäristövalvonnan laskelmien mukaan kiinteistön ennallistaminen ilman arvonlisöäveroa maksaa vähintään 726000 euroa ja enimmillään lähes 1,9 miljoonaa euroa.

Nämä summat sisältävät maiden lastauksen ja kuljettamisen sekä läjittämisen Espoon Kulmakorven maankaatopaikalle.

Isolähteen vedenottamo sijaistee noin 700 metrin etäisyydellä läjitysalueesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut