Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen: ”Hyvinvointi muodostuu monista asioista”

Huhtikuun alusta työnsä aloittanut sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen sanoo, että hänellä oli etukäteen positiivinen käsitys Vihdistä. – Uusimaa ja Vihti ovat kehittyviä alueita, joilla on kasvun mahdollisuudet. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Tämä on äärettömän kiinnostava työ, näköalapaikka yhteiskuntaan monellakin tapaa, sanoo Mari Haapanen, Vihdin kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja. Hän aloitti työnsä huhtikuun alusta, keskellä korona-aikaa ja monenlaisia rajoitteita.

Haapanen sanoo, että alku uudessa työssä on olosuhteisiin nähden sujunut kuitenkin hyvin. Hän on kokenut, että vastaanotto Vihdin kunnassa on ollut hyvä ja että perehdyttäminenkin on onnistunut.

– Kunta on tehnyt hyvän perehdytysohjelman ja sitä on toteutettu niillä keinoilla, jotka tässä tilanteessa ovat mahdollisia, Haapanen toteaa. Hän sanoo, että tilanne on haastava paitsi uudelle työntekijälle myös perehdyttäjille.

– Kaikki olemme samalla tavalla uniikissa tilanteessa. Joudumme ratkaisemaan arjessa monia asioita, joita ei ole ratkaistu ennen.

Mari Haapanen siirtyi Vihdin sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi Tammelan sivistystoimenjohtajan paikalta. Tuossa tehtävässä hän ehti työskennellä viimeiset viisi vuotta.

– Lapsuuden ja nuoruuden haaveammattini oli kotitalousopettaja, Haapanen kertoo. Hän onkin valmistunut opettajaksi ja tehnyt töitä aineen-, luokan- ja eritysluokanopettajana ja myös rehtorina Kiikalassa. Kun kymmenen kuntaa oli yhdistymässä uudeksi Salon kaupungiksi, Haapanen siirtyi valmistelemaan opetuksen yhtenäistämistä.

– Loikka päätoimiseen hallinnon työhön tapahtui silloin, toistakymmentä vuotta sitten. Työn piti olla määräaikainen ja minun piti palata rehtoriksi, mutta jäin sille tielle.

Vihtiin Haapasen houkutteli mielenkiintoisen kuuloinen työ. Hän kiinnitti huomiota siihen, että hyvinvointi oli nostettu esiin jo tehtävän nimikkeessä: kunta siis selvästi haluaa panostaa asiaan.

– Kiinnostuin tehtävästä hyvinvointijohtamisen tulokulman vuoksi, Haapanen toteaa ja huomauttaa, että jo kuntalain ensimmäisessä pykälässä sanotaan, että kunnan tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia.

Haapasen tehtävä on sivistystoimen ja hyvinvoinnin johtaminen. Hänen vastuullaan ovat perusopetus, varhaiskasvatus, kirjasto, kulttuuri, nuorisotyö ja museo.

– Perustyö on näiden toimintojen johtamista. Näissä kaikissa on omat esimiehet, jotka tekevät hienoa työtä.

Hyvinvoinnin johtaminen ylätasolta on Vihdissä uusi asia, jota ei ole ennen ollut organisaatiossa.

– Se on innostavaa. Pääsen opettelemaan uusia asioita, eikä ole vanhan kahleita, Haapanen sanoo ja kertoo näkevänsä tilanteessa pelkkää hyvää: toiveita ja mahdollisuuksia.

Hän huomauttaa, että hyvinvointi ei ole yksiselitteinen käsite. Eri ihmisille se merkitsee erilaisia asioita.

– Hyvinvoinnin mittaaminen on hyvin vaikeaa millään mittareilla. Rautainen kunto ei ole synonyymi hyvinvoinnille, vaan hyvinvointi on monista asioista muodostuva kokonaisuus.

Niinpä se myös liittyy moniin eri kunnan toimintoihin. Haapanen sanookin työnsä olevan poikkihallinnollista ja monialaista verkostojen ohjaamista. Omaa tapaansa toimia Haapanen kuvaa yhdistäväksi johtamiseksi.

– Näen, että yhdessä tekemisen paikallisia tapoja ja valmiita verkostoja on Vihdissä jo olemassa, Haapanen arvioi.

Hän sanoo olevansa kiinnostunut kuulemaan myös kuntalaisten ajatuksia hyvinvoinnista ja toivookin kuntalaisten ottavan rohkeasti yhteyttä.

– Se kuulostaa kliseiseltä, mutta yhdessä on mahdollista tehdä parempaa huomista.

Kuka?

Mari Haapanen

Vihdin kunnan uusi sivistys- ja hyvinvointijohtaja, aloittanut työnsä 1.4.2020.

Syntynyt vuonna 1968.

Kasvatustieteiden maisteri. Haapanen on opiskellut Helsingin yliopistossa talousopettajaksi sekä luokanopettajaksi ja erityisluokanopettajaksi. Lisäksi opiskellut Jyväskylän yliopistossa sivistystoimen johtamista ja hallintoa.

Asuu Kuusjoella, Salon ja Someron rajalla maatilalla.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja neljä lasta, joista vanhin on 27-vuotias ja nuorin 17-vuotias lukiolainen. Ainoastaan nuorin lapsista asuu enää kotona. Lisäksi perheessä on koira.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 13. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.