Etujärjestö kyllästyi Ylen saamaan tukeen, vaatii rahaa takaisin valtiolle – teki EU-tason kantelun

Yle on viime vuosina panostanut voimakkaasti verkkosisältöihin. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Don Lehtinen

Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö Medialiitto (entinen Viestinnän keskusliitto) on pyytänyt Euroopan komissiota ratkaisemaan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten journalististen verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin.

Liitto on tehnyt asiasta valtiontukikantelun komissiolle. Liitto väittää, että Ylen tuottama tekstimuotoinen sisältö eli käytännössä sen verkkosivut ovat sanomalehtityyppistä sisältöä, joka ei liity lain mukaiseen yleisradiotoimintaan.

–Kotimainen lehdistö tarjoaa laajasti journalistisia sisältöjä verkossa, joten tarjonnasta ei ole markkinapuutetta. Yleisradion televisio-ja radio-ohjelmistoihin liittymättömien tekstimuotoisten sisältöjen laajamittainen tuottaminen julkisella rahoituksella on näkemyksemme mukaan EU:n valtiontukisäännösten vastaista, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg

Medialiiton mukaan Ylen tehtäviä ei ole rajattu tarpeeksi tarkasti, joten se voi laajentua miten lystää. Medialiittoa kismittää, että julkisin varoin rahoitettu Yle voi panostaa alueille, joista yksityiset mediayhtiöt saavat tulonsa.

Lisäksi EU:n valtiontukisääntelyn mukaan yleisradioyhtiön valvonnan pitäisi olla riippumatonta itse yhtiöstä. Tällä hetkellä Yleä valvoo Ylen hallintoneuvosto, johon kuuluu kaksi Ylen edustajaa sekä 21 kansanedustajaa. Holmbergin mukaan julkisen palvelun valvonta ei ole riippumatonta, jos yhtiö valvoo itse itseään.

Komissio ei ole aiemmin käsitellyt kantelussa esille nostettuja kysymyksiä, sillä Ylen rahoituslaki on ollut olemassa jo ennen Suomen liittymistä EU:n jäseneksi.

–Yleisradion tekstimuotoisen journalistisen verkkosisällön tuotantoon maksettu julkinen tuki on erotettavissa Yleisradion yleisradiotoimintaa koskevasta yleisestä rahoitusohjelmasta. Julkinen rahoitus Yleisradion tekstimuotoisen journalistisen verkkosisällön tuotannolle muodostaa näin ollen uuden tuen, jota Suomen valtio ei ole ilmoittanut Euroopan komissiolle ja joka tulee periä takaisin Yleisradiolta, kantelu vaatii.

Medialiitto on aiemminkin ollut kriittinen Ylen verkkotoimintoja kohtaan. Edellinen ulostulo nähtiin toukokuussa, kun Medialiitto kertoi pettyneensä Ylen hallintoneuvoston päätökseen pitää Ylen alueellinen uutistoiminta ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.