'Kyläämme on hiljaa hirtetty'

20 vuoden vitkuttelu kaavatyössä on tehnyt lapsikadon kylälle.

Vihdin kunnanvaltuusto päätti viimeisessä kokouksessaan Tervalammen koulun lakkauttamisesta. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Kunnanvaltuusto päätti maanantaina lakkauttaa Tervalammen koulun 31.7. ja yhdistää sen Huhmarnummen kouluun. Lakkautusperusteena on koulun vähäinen oppilasmäärä; ensi vuonna ensimmäiselle luokalle ei olisi tulossa yhtään oppilasta.

Tervalammen koulun oppilasmäärä on laskenut merkittävästi viime vuosina. Kun lukuvuonna 2009–2010 koulussa oli vielä 58 oppilasta, on lukuvuoden 2016–2017 oppilasmäärä enää 28 oppilasta. Koulun oppilaaksiottoalueella asuu yhteensä 35 alakouluikäistä lasta joulukuun 2016 tilanteen mukaan.

Lukuvuonna 2016–2017 koulussa on kaksi opettajaa ja yksi kouluohjaaja. Opetus tapahtuu yhdysluokkaopetuksena.

Lapsikadon syynä on kylällä 20 vuotta vireillä ollut kaavaprosessi ja sen takia 15 vuotta ollut rakennuskielto.

– Olemme tekemässä henkisesti erittäin kipeää päätöstä, mutta rationaalisesti ajateltuna päätös on tällä kertaa tehtävä. Tervalammen koulun yhdistäminen Huhmarnummen kouluun on opetuksen ja käytännön järjestelyiden kannalta oikea päätös, Kokoomusryhmän puheenvuoron käyttänyt tervalampelainen Kim Lehtola sanoi.

– Alle 30 oppilaan koulu ei ole toimivin yksikkö ja lapsemme tarvitsevat toimivimman mahdollisen ratkaisun.

Lehtolan mukaan nyt on oltava inhottavan realistinen, sillä hänen mukaansa Tervalammelle tarvittaisiin noin 70 alakouluikäistä lasta, jotta koulun säilyttäminen olisi realistista.

Lehtola, niin kuin muutkin puhujat, moitti voimakkaasti Tervalammen kaavatyötä.

– Meidän on jatkossa huolehdittava siitä, ettei tällaisia pitkäksi venyviä prosesseja pääse syntymään. Kyläämme on hiljaa hirtetty rakennuskiellon alla ja nyt olemme tässä tilanteessa. Asioiden on sujuttava paljon jouhevammin, jotta kuntamme kehittyisi jatkossakin.

Lehtola sanoi, että nyt käynnistyvään, koko kuntaa koskevaan yleiskaavatyöhön on resursoitava riittävästi käsipareja, ettei tällaisia pullonkauloja synny.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa valtuustoryhmän puheenjohtaja Eerikki Viljanen muistutti, että kasvatus- ja koulutuslautakunta on lausunut, että koulukiinteistöstä ei vielä tehdä päätöstä. Se on toistaiseksi säilytettävien kiinteistöjen B-salkussa ja jatkosta päätetään erikseen.

– Halusimme, että koulukiinteistöstä ei luovuta ennen kaavan valmistumista.

Viljanen myös sanoi kannattavansa Lehtolan esittämää kaavoitusresurssin vahvistamista. Se yhdessä valtioneuvoston päätöksen kanssa siitä, että yleiskaavaa voidaan pitää rakentamisen pohjana, helpottaisi rakentamista.

Viljanen sanoi myös vastustavansa koko kunnan muuttamiseksi suunnittelutarvealueeksi, kuten uuden rakennusjärjestyksen luonnoksessa esitetään.

Demariryhmän puheenvuoron käyttänyt Anu Rajajärvi halusi nostaa pedagogisen näkökulman esiin.

– Kahden opettajan ja yhden ohjaajan yhteisö on liian haavoittuva. Heillä ei ole työpäivän aikana ollenkaan vapaa-aikaa koska tuntien jälkeen on välituntivalvonta.

Myöskään neljän vuosikerran yhdysluokat eivät hänen mukaansa ole tätä päivää.

Rajajärvi sanoi olevan tärkeää myös, että Vihdissä kohdellaan lapsia tasa-arvoisesti ja jokaisella on mahdollisuus nauttia mahdollisimman pienestä opetusryhmästä.

Hyvä koulu on iso koulu, hyvä koulu on pieni koulu, hän sanoi ja muistutti ison koulun eduksi myös sen, että siellä sosiaalisesti rajoittuneilla lapsilla on parempi mahdollisuus löytää kavereita.

Rajajärvi sanoi vielä että kunnan päätökset tulisi tehdä niin, että perheet tietävät niistä useamman vuoden taa.

Vihreiden ryhmäpuheenvuoron käytti niin ikään Tervalammella asuva Sikke Leinikki Vihreätkään eivät vastustaneet koulun lakkauttamista, mutta Leinikki muistutti, että koulu on kylän sydän.

Hän esitti ponnen, jonka mukaan koulurakennus kunnostetaan sisäilmaltaan terveeksi ja vuokrataan jollekin sopivalle taholle. Koulu pidettäisiin näin käyttöönottovalmiudessa jos kaava tuo lisää asukkaita kylään.

Ponsi kuitenkin herätti valtuutettujen vastustusta, koettiin, ettei rakennuksen korjaamiseen voida sitoutua tietämättä kustannuksista mitään. Vihreät eivät halunneet asiaa äänestyttää ja ponsi vedettiin pois.

Näin Tervalammen koulun lakkautuspäätös tehtiin yksimielisesti päättyvän valtuustolauden viimeisessä kokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.