Matti Vanhanen: 'Sopimuksia on noudatettava'

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen vieraili Vihdissä.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen luotasi maailmanpolitiikkaa Vihdissä torstaina. Mukana oli myös muun muassa puoluetoveri Eerikki Viljanen. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen on viimeisen runsaan viikon aikana kokoustanut muun muassa Saksassa ja Kiinassa. Vihti Nummelan Rotaryklubin kokouksessa torstai-iltana puhuneella Vanhasella olikin antaa tuoreita arvioita maailmanpolitiikan nykytilasta.

–Venäjä on rikkonut Krimin haltuunotolla Etykin päätösasiakirjaa. Jos sitä rikkoo yksi niin milloin rikkoo seuraava valtio, Vanhanen pohditutti kuulijoitaan.

USA:n presidentin Donald Trumpin halut valtioiden kahdenvälisille sopimuksille tarkoittavat käytännössä Vanhasen mukaan USA:n omien etujen optimointia.

–Suomen vahvin turva on, että valtiot käyttäytyvät ennalta sovitulla tavalla, sopimusten pohjalta, Vanhanen muistutti.

–Skotlannin itsenäistymishanketta seurataan nyt hyvin tiiviisti Espanjan Kataloniassa. Mielestäni pirstoutuminen luo epävakautta, presidenttiehdokas tiivisti.

Ihmisarvo on jakamaton.

Vanhasen mukaan demokratiaa haastetaan tällä hetkellä Venäjällä ja Turkissa.

–Venäjä tähtää siihen, että Venäjän ei tarvitse hyväksyä lännestä annettuja arvoja. On vaikea ymmärtää arvojen suhteellistamista; ihmisarvo on jakamaton, Vanhanen tähdensi.

Nordstream 2 -kaasuputkesta Vanhasella on selkeä linjaus.

–Jos emme myöntäisi lupaa kaasuputkelle niin rikkoisimme omia sopimuksiamme. Sopimuksia on noudatettava.

Euroopan lähitulevaisuutta Matti Vanhanen luotasi toteamalla muun muassa, että Britannian ero EU:sta toteutuu. –Ero on kuitenkin monimutkainen.

Samalla hän muistutti, että Ranskan lähestyvien vaalien tuloksilla saattaa olla isojakin seurauksia.

–Suomella on pitkä kokemus kansallisvaltioista. Sellaisessa Euroopassa yleensä neljä tai viisi valtiota johtaa kokonaisuutta. Tällainen tulevaisuus on todella huono. Nyt on 27 maan keskinäinen sopimus ja yhtenäinen pöytä, Vanhanen muotoili.

–EU:n järjestelmä on nyt koetuksella.

Matti Vanhasen luonnehdinnan mukaan Venäjä osaa sotkea tätä Euroopan peliä hyvin.

–Venäjällä on taito ja kyky käyttää voiminaan, joten huoli on kasvanut. Vladimir Putin on Venäjän presidentti vuoteen 2024 saakka.

USA:n politiikasta Vanhanen muistutti, että presidentti Trumpilla ei edeltäjistään poiketen ole ohjelmaa.

–Twiittejä tulee kuitenkin päivittäin. Presidentti Trumpin linjaukset kahdessa isossa asiassa muuttuivat kuukaudessa, Vanhanen viittasi Natoon ja USA:n Kiinan suhteisiin.

Keskiviikkona Kiinasta kotimaahan palannut Vanhanen muistutti, että Kiinan nykyjärjestelmässä valtion johtamisessa on kierto turvattu: maan johtaja voi olla vallassa vain kaksi kautta.

Suomen turvallisuustilanteesta Matti Vanhanen totesi, että "on vaikea löytää järjellisiä perusteluja sille, että Suomi joutuisi kahdenväliseen konfliktiin".

–Parasta olisi jos Suomi ja Ruotsi pysyisivät Naton ulkopuolella. Suomen ei pidä lukita Nato-kantaa tästä ikuisuuteen, sillä liikkumavara pitää säilyttää. Natoon ei mennä noin vain. Meillä pitää kuitenkin olla valmius hakea Naton jäsenyyttä.

–Tässä vaiheessa Suomen ei kannata paljastaa korttejaan tilanteeseen, jossa Ruotsin olisi tehtävä päätös Natoon liittymisestä.

Kyberturvallisuuden lisäämiseksi olisi Matti Vanhasen mielestä pyrittävä Eurooppalaiseen yhteistyöhön.

–Se vaatii suurta luottamusta valtioiden välillä.

Parituntisen keskustelun aikana kosketeltiin myös muun muassa ulkomaalaisten maanostoja Suomesta.

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen huomautti, että esimerkiksi radiomaston tuhoamiseksi ei ulkomaalaisen tarvitse ostaa mökkiä tai hallia maston vierestä.

–Kaikki ulkomaalaisten omistuksessa olevat kohteet tiedetään, Vanhanen rauhoitteli pelkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.