'Meidän vuoro' on katsaus opettajien tyyleihin

Galleria Pictorissa on Vihdin Kuvataidekoulun opettajien taidenäyttely helmikuun ajan.

Taiteilijat ja kuvataidekoulun opettajat Tommi Hämäläinen ja Ilma Ylirotu ja kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila olivat ripustamassa näyttelyä ennen avajaisia. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Mitä olisi kuvataidekoulu ilman ammattitaitoisia, tinkimättömiä taiteilija-opettajia? Kysymyksen esitti Vihdin Kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila Galleria Pictorin helmikuun taidenäyttelyn, "Meidän vuoro", avajaisissa.

”Meidän vuoro!” on Vihdin Kuvataidekoulun opettajien näyttely, joka aloittaa Vihdin Kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlavuoden.

Näyttely on yhdentoista taiteilijan yhteisnäyttely, jossa on esillä useita taiteenlajeja keramiikasta valokuvataiteeseen ja maalauksesta installaatioon. Näyttelyn taiteilijat ovat kaikki Vihdin Kuvataidekoulun nykyisiä tai entisiä opettajia. Näyttelyn teokset ovat katsaus jokaisen taideopettajan tyyliin, tekniikkaan ja tarinaan.

Taiteilija, opettaja Tommi Hämäläisen on kirjoittanut itsestään, että toinen puoli hänestä tekee taidetta, toinen opettaa sitä. Uksila sanoi, että jokainen näyttelyn taiteilija voi varmasti samaistua tähän.

– Sitä taideopettajuus on, tasapainoilua näiden kahden välillä, Uksila sanoi ja totesi, että taideopettajuus vaatii ymmärrystä taiteen tekemisen prosessista.

– Eihän oppilasta voi pakottaa oppimaan, taideopettaja voi ainoastaan näyttää polun jota kulkea. Jokaisen oppilaan on itse se polku kuljettava.

Kuvataidetta katsotaan keskimäärin 9 sekuntia.

Avajaisissa Uksila kertoi tutkimuksesta, jossa mitattiin, kuinka kauan keskimäärin eri taidelajeja kulutetaan.

– Elokuvia katsottiin 1,5 tuntia, kirjaa luettiin tunti, musiikkia kuunneltiin 15 minuuttia, ja kuvataidetta katsottiin keskimäärin yhdeksän sekuntia. Ja tämän yhdeksän sekunnin aikana pitäisi katsoa teosta jonka tekemiseen on käytetty mahdollisesti kuukausia. Jopa vuosia, Uksila herätteli kuulijoita ja sanoi jättävänsä tiedon hautumaan heidän mieliinsä.

Näyttelyssä yhteisenä teemana on taiteilijuus.

– Haluaisin, että varsinkin oppilaat kävisivät näyttelyssä ja näkisivät, että opettajat eivät vain selitä vaan osaavat myös tehdä, Katja Uksila sanoi.

Vihdin kuvataidekoulu on perinteikäs. Leimallista ja erikoista koululle on, että toiminnassa on edelleen mukana myös koulun perustajia.

– En usko, että monikaan kuvataidekoulu Suomessa olisi samassa tilanteessa, että mukana on vielä perustajajäseniä, Uksila totesi.

Meidän Vuoro Galleria Pictorissa 28.2.2017 asti, Karhumäenpolku 5 Nummela. Aukioloajat: to 16-19, pe 11-14, la 12-15.

Vihdin Kuvataidekoulu antaa tavoitteellista taiteen perusopetusta. Koulussa on noin 280 oppilaspaikkaa lapsille ja nuorille. Koulun opetuksesta vastaavat rehtori ja opettajat, jotka ovat taiteilijoita ja kuvaamataidonopettajia.

Meidän vuoro!

Vihdin Kuvataidekoulun opettajien taidenäyttely Galleria Pictorissa ja Vihdin Kuvataidekoulun 30-vuotisjuhlavuoden aloitus.

Näyttely on yhdentoista taiteilijan yhteisnäyttely, jossa on monipuolisesti esillä useita taiteenlajeja.

Näyttelyn taiteilijat ovat kaikki Vihdin Kuvataidekoulun nykyisiä tai entisiä opettajia.

Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Maini Frösén, Mari Lajunen, Ilma Ylirotu, Taru Leinonen, Pauliina Ruokokoski, Riitta Kivi, Tommi Hämäläinen, Katja Uksila, Suvi Suikki, Sari Vennola ja Martti Sirola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 13. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 14. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.