Vesikansan Martat on Vihdin vanhin marttayhdistys

Vesikansan Marttojen varapuheenjohtaja Rauli Naukkarinen ja puheenjohtaja Varpu-Leena Malmgren välissään Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Timo Lindroos

toimitus

Vihdin vanhin marttayhdistys Vesikansan Martat täytti 110 vuotta. Yhdistys on perustettu alkujaan Nummelan ja Vesikansan yhteiseksi. Merkkipäivää Vesikansan Martat juhlisti yhdistyksen rakennuttamalla maamiesseurantalolla.

Vihdin Miehistäkin tunnettu Erkki Junttila oli koonnut kuoron ympärilleen. Kahvitarjoilun aikana kuoro palasi saliin ja lauloi itse sanoittamansa version tutusta kappaleesta Miljoona Ruusua. Sanoitus muistutti toiminnan jatkuneen kauemmin kuin sata vuotta ja uskoi kertosäkeeksi mainitussa osassa, että Marttoja aina tarvitaan.

Tavoite oli olla yhdyssiteenä eri yhteiskuntaluokkien välillä.

Ruusuteemasta lauloi myös Eija-Sinikka Jokinen Hän toteutti Vesikansan Marttojen puheenjohtaja Varpu-Leena Malmgrenin musiikkitoivomuksen kappaleella Jos mä ruusu oisin.

Kymmenen vuotta puheenjohtajana toiminut Malmgren vastaanotti juhlavieraita jo ovella yhdessä varapuheenjohtaja Raili Naukkarisen kanssa. Molemmat olivat pukeutuneet kansallispukuihin.

Sisällä salissa tarjottiin coctail-laseista Louhisaaren juomaa. Talkoolaiset olivat valmistaneet sitä mustaherukan lehdistä.

Juhlaan oli kutsuttu myös Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Vihdin vs. kunnanjohtaja Hannu Nummela sekä Uudenmaan Marttojen Anne Lempinen

Kunnanjohtaja Nummela onnitteli Vesikansan Marttoja ja toivoi menestystä perinteikkään toiminnan jatkumiselle. Marttojen tulevaisuudesta hän sanoi:

– Tässä ajassa ja ihmisten arjessa toimimalla nimikin voi säilyä samana.

Nimi löytyi järjestölle pian toiminnan alettua. Martta-nimi oli soveliaan neutraali.

– Kotouttaminen tapahtuu onnistuneemmin toimimalla ihmisten parissa, Nummela totesi ja muistutti Marttojen roolista.

- Viime vuonna suuri määrä pakolaisia saapui hakemaan turvapaikkaa.

Varpu-Leena Malmgren kuvasi nykymarttojen iloista meininkiä.

Tunnetuista vihtiläismartoista Malmgren mainitsi tervehdyspuheessaan Aino Junttilan, Maija Seppäsen, Hilppa Ahokosken, Tyyne Lehdon, Saara Malmgrenin, Styra Takasen ja Tuula Ahlgrenin

Yhdistyksen kunniapuheenjohtajan arvo ja diplomi luovutettiin Martta Lottaselle

– Hänen nimipäivänsä helmikuussa on hyvä tilaisuus pienimuotoisesti juhlia Martan päivää.

Se kokoaa vuosittain Nummelaan.

Varpu-Leena Malmgren totesi yhtenä toiminnan tarkoituksena olleen naisten asemaan vaikuttamisen. Puheessaan hän kuvasi aatetta:

– Pienviljelytilojen naisten asemaa vahvistettiin neuvomalla ja opastamalla myös henkisellä puolella. Varsinainen tavoite oli olla yhdyssiteenä eri yhteiskuntaluokkien välillä, suomalaisen kulttuurin vahvistaminen ja isänmaanrakkauden juurruttaminen naisten ja kotien välityksellä.

Martat-järjestö palkittiin valtakunnallisella tasa-arvoteko -palkinnolla tänä vuonna.

– Sadan vuoden kokemuksella puhutaan näistä asioista, totesi Marianne Heikkilä.

Tiedonhakuun käytetään uudempaa tekniikkaa, mutta aihepiirit tunnetaan jo aiemmasta.

– Tahranpoisto on suosituin aihe Marttojen kotisivuilla ja siivousvinkkejä sieltä haetaan.

Suositulla nettisivustolla on vuodessa kuusi miljoona kävijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.