Kauhuskenario Airbnb:stä: Vuokrat nousevat, työttömyyttä ja työvoimapulaa

Sakari Nupponen

Airbnb nostaa asuntojen hintoja ja vaikeuttaa työvoiman saamista isommissa kaupungeissa. Airbnb vähentää työpaikkoja ja verotuloja sekä näivettää kasvaessaan oikeat majoitustoiminnan investoinnit.

Tällaisia kauhukuvia maalailee Matkailu- ja ravintola-alan MaRa ry, joka muistuttaa myös, että Airbnb ei maksa komissiostaan eikä liikevoitostaan euroakaan veroja Suomeen.

Barcelonassa ja Pariisissa asukkaat nousseet barrikadeille asuntojen hintojen ja vuokrien nousun sekä häiritsevien turistien vuoksi.

Ruotsissa prostituutio on siirtynyt yksityisen ammattimajoituksen piiriin.

Brysselissä ja Berliinissä Airbnb:n toimintaa on rajoitettu jo lainsäädännöllä.

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan minimivaatimuksena on, että Airbnb:n tulee ottaa vastuu verojen tilittämisestä

Suomessa oli huhtikuun alussa yhteensä 2 166 Airbnb:n kotimajoituskohdetta. Nämä ovat kuitenkin Lapin mukaan ammattimaistumassa, kuten esimerkit kertovat muistakin maista.

Tanskassa on jo 15 000 kotimajoituskohdetta. Barcelonassa yksityisen majoituksen kapasiteetti on suurempi kuin hotellien kapasiteetti. Reykjavikissä on yhtä paljon hotellihuoneita kuin Airbnb-kohteita– noin 5 000.

The Baltic Guide -lehden päätoimittaja Mikko Savikko pani merkille jo vuosi sitten, että suomalaisten matkojen määrä Viroon laski samaan aikaan, kun maassa vietettyjen päivien määrä kasvoi.

– Voimakas nousu yöpymisissä on siis tapahtunut "muissa kohteissa".

Ja mitä ne ovat:

– Muun muassa omat asunnot ja lyhytaikaiset vuokra-asunnot. Viime aikoina on kasvanut Airbnb:n tarjonta ja käyttö. Esimerkiksi Tallinnassa on tarjolla yli 800 vuokrakohdetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.