Miehen sähköposti kaapattiin – huijari pyysi ystäviltä rahaa matkalla sattuneen ryöstön vuoksi

RIKOS Rolf Gabrielssonin rauhallinen arki mullistui, kun koko sähköposti kaapattiin.

Jouduttuaan sähköpostihuijauksen kohteeksi Rolf Gabrielsson näki konkreettisesti, kuinka helposti haavoittuvainen yhteiskunta on. Juha Perämäki

Ulla Ora

Rolf Gabrielssonin arkipäivä lastenlasten kanssa muuttui dramaattisesti tiistaina reilut kaksi viikkoa sitten. Vaimon puhelin soi kesken arkipuuhien. Perheystävä kertoi saaneensa Rolfilta sähköpostin. Viestissä kerrottiin, että Rolf on ryöstetty hänen lomamatkallaan Turkissa.

Viestin mukaan suurlähetystö hoitaa passin, mutta Rolf tarvitsee ystävän apua lentolippua varten. Summa pyydettiin ruotsin kruunuina yhteensä 18 800 kruunua. Viesti oli lähetetty koko viestiketjuun, joten vastaanottajia oli satoja.

–Kolmen päivän ajan puhelimeni soi jatkuvasti, kun ihmiset kyselivät, onko tämä totta.

Viestissä rahoja pyydettiin lähettämään Western Union pankin kautta. Rahojen vastaanottaja tarvitsee koodin, jolla voi lunastaa summan. Muutama ystävä uskoi rehellisen miehen lähettämään meiliin ja päätti lähettää rahat saman tien.

–Yksi ystävistäni oli mennyt matkahuoltoon, ja laittoi tilille 2000 euroa. Kotiin tultuaan ystävälle heräsi kuitenkin epäilys. Ennen lunastuskoodin lähettämistä hän päätti soittaa vaimolleni kysyäkseni vointiani. Vaimo tietysti kertoi, että kyseessä on huijaus. Onneksi lunastuskoodia oltu ehditty lähettää, ja hän sai rahansa takaisin Turkin pankista.

Toinen ystävä puolestaan lähetti viestejä Rolfiksi esittäytyneelle huijarille.

–Hän oli kysynyt, että vieläkö tarvitset rahaa. Huijari oli vastannut, että tarvitsee mahdollisimman pian. Hän kysyi, riittääkö tuhat euroa, kun hän ei pysty lähettämään enempää. Huijari oli vastannut, että kyllä riittää, kunhan laitat rahat mahdollisimman pian.

Toinenkin ystävä päätyi onnekseen soittamaan Rolfille ennen kuin lähetti rahaa. Saatuaan tietää huijauksesta, hän viesti suorat sanat huijarille, minkä jälkeen sähköpostittelu loppui.

Gabrielsson oli ehtinyt tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

–Sekään ei ollut helppoa. Kukaan ei vastannut puhelimeen. Lopulta sain tehtyä rikosilmoituksen sähköpostitse. Poliisista vastattiin, että asiaa käsitellään, mistä olen tyytyväinen. Kahteen viikkoon poliisilta ei ole kuulunut mitään.

Rolf Gabrielssonilla on edelleen sama g-mailin sähköpostiosoite.

–Olen harkinnut sen vaihtamista, mutta asiantuntijat ovat kertoneet, että vaihtaminen ei välttämättä auta. Huijarit pystyvät iskemään muihinkin osoitteisiin.

Hän selvitti huijausviestin kulkua myös tuttujen asiantuntijoiden avulla. Sitä kautta selvisi, että huijausviesti oli lähetetty Tukholman serveristä, mitä ennen se oli pyörinyt ympäri maailmaa. Gabrielssonin mukaan vastaavanlaisia huijausviestejä pyörii maailmalla miljoonia.

–Itselleni tämä oli muistutus siitä, kuinka haavoittuvainen yhteiskuntamme on. Sain hiljattain puhelun yhdeltä loviisalaiselta, joka oli joutunut vastaavaan tilanteeseen.

Huijauksesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Uusimaa.

Muitakin tapauksia on

Petosten määrä on ollut viime vuosina rajussa kasvussa.

Esimerkiksi viime vuonna poliisille ilmoitettiin 25 900 petosta.

Määrä oli 10,3 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Petosten määrä on 2000-luvulla kasvanut huomattavasti erilaisten nettihuijausten vuoksi.

Esimerkiksi vuonna 2000 petoksia tuli tietoon vain 12 200.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.