Hiidenveden Zonta -kerho järjestää ikääntyville taidetuokioita

Taiteilija Kaiju Haanpää ohjaamassa kuvataidetuokion osallistujia.

toimitus

Kuvataidetuokiot kiehtovat. Hiidenveden Zonta -kerhon järjestämät ikääntyville kohdennetut virikkeelliset tuokiot alkoivat Nummelan seurakuntakeskuksessa. Tuokiot toteutetaan yhteistyössä paikallisten taiteilijoiden kanssa. Ensimmäinen ryhmä innokkaita senioreita kokoontui kokeilemaan punasaven muovailua taiteilija Kaiju Haanpään ohjauksessa.

Kuvalla on ihmeellinen voima. Se liikuttaa sekä katsojaansa että tekijäänsä. Parasta on se, että tällä tavalla aikaan saatu liike vaikuttaa paitsi henkisesti niin myös sosiaalisesti ja fyysisesti.

Siveltimen, kynän tai muovailusaven kanssa tekemisen on todettu olevan yksi parhaista keinoista aktivoida ja virkistää etenkin ikääntyviä. Tämä ilmiö on näkynyt jo kaupallisestikin. Esimerkiksi senioreille suunnatut värityskirjat ovat muokanneet kuvan tekemisen aika trendikkääksikin ilmiöksi. Zontat ovat ajan hengessä mukana ikääntyvien kuvataidetuokioiden mahdollistajina. ”Zonta liikuttaa” on koko järjestön painopiste meneillään olevana toimintakautena.

–On monta tapaa liikuttaa, ja me teemme sen muun muassa tällä tavalla, toteaa Hiidenveden Zonta -kerhon puheenjohtaja Mari Ahola- Aalto

Kaikki alkoi siitä, kun Hiidenveden Zonta -kerho järjesti syksyllä Vihdin Kinossa erikoisnäytöksen Oscar-ehdokkaanakin olleesta elokuvasta ”Miekkailija”. Elokuvan tuotto käytettiin lyhentämättömänä ikääntyneiden kuvataidetuokioiden kustannuksiin.

Erityisen hienoa kuvataidetuokioiden toteutuksessa on se, että paikalliset taiteilijat tekevät yhdessä zontien kanssa hyvää ohjatessaan kukin vuorollaan ja ilman palkkiota tuokioiden ryhmiä. Ensimmäisen ryhmän ohjaajina toimivat Kaiju Haanpää ja Ilona Kauppinen

On monta tapaa liikuttaa, ja me teemme sen tällä tavalla.

Toinen ryhmä alkaa helmikuun loppupuolella. Silloin ohjaajiksi astuvat Ilma Ylirotu ja Ulla Liuhala Taiteilijat kiittävät toteutuksessa sitä, että mukana on useampia taiteilijoita, ja kukin ohjaa pari tuokiota. Ryhmissä voidaan näin ollen kokeilla monenlaisia tekniikoita. Mitään ennakko-osaamista ei tarvita ryhmiin osallistumisen edellytyksenä.

–Aloitimme nyt muovailutehtävällä, ja toisella kerralla teemme esinekollaasin, eräänlaisen Muistojen taulun. Pohjana on vanha valokuva, jonka päälle liimataan muistoja, sanoo taiteilija Kaiju Haanpää. Myöhemmin ryhmät saavat kokeilla esimerkiksi hiiltä ja akvarellia.

Kuvataidetuokiot ovat yhteinen sosiaalinen tapahtuma. Tuokiot sitovat lämminhenkisesti yhteen ikääntyneitä, heidän omaisiaan, Zonta-kerhon jäseniä sekä osaavia taiteilijoita. Myös Nummelan seurakuntakeskuksen henkilökunta on omassa roolissaan mukana toteutuksessa.

Useimmat ensimmäisen tuokion osallistujat kertovat sananmukaisesti kädet savessa, kuinka he nyt ovat tekemässä elämänsä ensimmäistä oikeaa muovailutyötä. On syntymässä pieni ruukku ja lintu. Kukin savityö on tekijänsä näköinen.

Iäkkäänäkin on hyvä antaa päälle ja käsille uusia haasteita. Luovuushan ei katoa iän karttuessa. Vanhin kuvataidetuokioiden osallistuja täyttää pian 90-vuotta.

–Odotamme jo kovasti ensi torstaita, silloin on seuraava kuvataidetuokio, iloitsevat ryhmän jäsenet lähtiessään ensimmäisestä tapaamisesta.

Hiidenveden Zonta-kerhon toteuttamat kuvataidetuokiot toteutetaan kahdessa 10 hengen ryhmässä, joista molemmat ovat neljänä perättäisenä torstaina Nummelan seurakuntakeskuksen tiloissa.

Uusi ryhmä alkaa torstaina 18.2.2016. Ryhmään voi ilmoittautua sähköpostitse raija.h.koivisto@gmail.com tai soittamalla 0505188736 viimeistään 11.2.2016.

Zontat tekevät palvelutyötä tyttöjen ja naisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kuvataidetuokioiden lisäksi kevään 2016 aikana on tarjolla vielä kaksi hienoa tapahtumaa. Nummelan Air Clubissa on tunnelmallinen chanson-ilta perjantaina 5.2.2016 klo 20, jolloin on mahdollisuus kuulla chanson-laulaja Tia Cohenia. Tiedustelut ja varaukset zontakerho.hiidenvesi@gmail.com

Perinteinen zontien muotinäytös on Nummelan Air Hotelilla 23.4.2016 klo 16.00. Liput tähän muotinäytökseen tulevat myyntiin maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.