18 kiloa puolessa vuodessa laihduttanut: Vaikeinta oli syödä isoja aamupaloja

HYVINVOINTI Maria Riikosen painonpudotus on ollut pitkä projekti, vaikka ajallisesti paino tippuikin melko nopeasti.

Maria Riikonen painoi 95 kiloa kesäkuussa 2014. Ensimmäinen oivallus oli, että hän ei näytäkään kuntosalilla tyhmemmältä kuin muutkaan (vasemmalla). Loppuvuonna 2014 Maria Riikonen painoi 77 kiloa. Aiemmin hän osti vaatteita peittämään vartaloaan, kun nykyisin hän ostaa vaatteen, jos se on kivannäköinen. (oikealla) Ville Keto

toimitus

Maria Riikonen laihdutti 18 kiloa puolessa vuodessa. Hän painoi 95 kiloa kesäkuussa 2014 ja saman vuoden lopussa 77 kiloa. Nyt painonpudotuksesta on kulunut vuosi ja paino on yhä lähes samoissa lukemissa.

– Aiemmin käytin kokojen 44–46 ja XL vaatteita, nyt vaatekokoni on 38–40 tai M. Olen ollut lapsesta saakka ylipainoinen, joten siihen tavallaan tottui, eikä omaa kokoaan tiedostanut, Riikonen kertoo.

Hän toteaa, että painon pudottamista vaikeampaa on ylläpitää saavutettu paino. Aiemmin hän sai pudotettua painoa kymmenen kiloa karppauksella, mutta se tuli takaisin, kun hän lopetti karppauksen. Nyt paino on pysynyt vuoden lähes samoissa lukemissa.

Riikosen painonpudotus on ollut pitkä projekti, vaikka ajallisesti paino tippuikin melko nopeasti.

– Opiskelin yliopistossa ja palkitsin itseni tenteistä ja esseistä ostamalla karkkeja. Tiedostin kuitenkin, että jos kirjoitan kolme kuukautta kandia, en voi aina ostaa karkkia. Ruoka oli tietyllä tavalla palkinto ilossa ja surussa.

Riikonen teki kandia yhdessä ystävänsä kanssa, joka lähti usein opiskelun jälkeen salille.

Pikkuhiljaa sali alkoi kiinnostaa Riikostakin, vaikka hän pelkäsi alussa näyttävänsä salilla typerältä.

Salissa koukutti se, että se ei sitonut mihinkään tiettyyn kellonaikaan.

– Liityin kuntosalin jäseneksi ja aloin syödä terveellisemmin. Suurin muutos oli kuitenkin, kun hain mukaan kuntosalin painonpudotusryhmään. Se tuntui henkiseltä taistelulta ja nolotti. Se oli hetki, kun piti myöntää itselle ja muille, että on ylipainoinen ja minulla on ongelma.

Omassa päässäni näin itseni yhä norsuna, mutta lentokoneessa huomasinkin, että mahduin istumaan penkissä paremmin ja ympärilleni jäi jopa tilaa."

Ryhmän tuen ja personal trainerin avulla Riikonen laihdutti puolessa vuodessa 18 kiloa. Salitreenejä tuli viikkoon jopa 4–5, minkä lisäksi hän lenkkeili. Ruokavaliossa noudatettiin 1500 kilokalorin dieettiä.

– Ruokavaliossa minulla oli kaksi poikkeusta. Dieetissä ei olisi saanut käyttää salaatinkastikkeita ja kahvi olisi pitänyt juoda rasvattomalla maidolla. Ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet lopputulokseen, vaan paino tippui melko helposti. Lisäsin ruokavaliooni proteiinia ja karsin hiilihydraatteja.

– Aamupala oli isoin ongelma, sillä se oli todella runsas. Olen kuitenkin huomannut, että aamupala vaikuttaa koko päivän syömiseen, joten siihen kannattaa satsata.

Yksi Riikosen tavoitteista oli jaksaa juosta viisi kilometriä. Tavoite täyttyi, kun hän juoksi väriestejuoksun ystävänsä kanssa elokuussa 2015.

– Nykyään harrastan liikuntaa 2–3 kertaa viikossa ja olen kokeillut useita uusia lajeja, joita en ennen uskaltanut testata. On ollut hienoa myös huomata, miten liikunta on auttanut jaksamaan paremmin töissä lasten kanssa, Riikonen iloitsee.

– Mieleeni on jäänyt myös ensimmäinen kerta, kun menin painonpudotuksen jälkeen lentokoneeseen. Omassa päässäni näin itseni yhä norsuna, mutta lentokoneessa huomasinkin, että mahduin istumaan penkissä paremmin ja ympärilleni jäi jopa tilaa.

Teksti: Päivi Ulvila

Kuvat: Ville Keto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 12. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.