Somen keskustelut siirtyvät suljettuihin ryhmiin – "Säästyy turhilta huutelijoilta"

ILMIÖ Facebook-ryhmien tavoitteena on yhdistää saman harrastuksen ihmiset tai vaikka jonkin alueen myyjät ja ostajat. Ryhmissä keskustelua voi hallita helpommin ja ylimääräiset henkilöt voi pitää ryhmän ulkopuolella, asiantuntija sanoo.

toimitus

Päivi Ulvila

Sosiaalisen median keskustelut siirtyvät yhä useammin suljettuihin ja salaisiin ryhmiin. Esimerkiksi juoksuun ja muuhun liikuntaan keskittyvällä aktiivisesti keskustelevalla ”Kestävyyttä pintakaasulla 24/7” -ryhmällä on jo yli 7 000 jäsentä.

Sosiaalisen median asiantuntija Janne Parri Suomen Digimarkkinoinnista on huomannut saman ilmiön – suljettujen ryhmien määrä kasvaa.

– Kun esimerkiksi Facebookissa haluaa käydä ja seurata keskustelua tietystä aiheesta, ohjautuu käyttäjä helposti asianmukaiseen ryhmään. Tällöin säästyy turhilta huutelijoilta ja keskustelua voidaan käydä rauhassa, Parri kertoo.

Harvalla on tarkoitus leuhkia Facebookin seinän liikuntapäivityksillään, mutta valitettavasti osa tulkitsee ne niin."

Huutelijoihin on törmännyt myös Miia Kahila, ”Kestävyyttä pintakaasulla 24/7” -ryhmän perustaja. Ryhmäläiset harrastavat juoksua, pyöräilyä, hiihtämistä ja retkiluistelua, kaikenlaisia kestävyyslajeja.

– Harvalla on tarkoitus leuhkia Facebookin seinän liikuntapäivityksillään, mutta valitettavasti osa tulkitsee ne niin. Liikunnasta tulee hyvä fiilis ja kun suoritus on todella onnistunut, haluaa sen jakaa kaikkien kanssa. Ei sen tarkoitus ole sanoa vastaanottajalle, että minä olen liikkunut paljon ja sinä et yhtään, Kahila toteaa.

Negatiivisiin kommentteihin ja rivien välistä tapahtuviin huomautuksiin Kahila törmäsi etenkin muutama vuosi sitten, kun hänen lapsensa oli vielä pieni.

– Silloin sain palautetta, että pitäisikö minun keskittyä enemmän kotijuttuihin kuin juoksuriekkumiseen. Ei se ole muista asioista pois, jos ihminen on innostunut liikunnasta. Kun vauva valvotti, hain energiaa ja parempaa kuntoa juoksulenkiltä, sen voimin jaksoin paremmin valvomista, Kahila muistelee.

Sain palautetta, että pitäisikö minun keskittyä enemmän kotijuttuihin kuin juoksuriekkumiseen."

”Kestävyyttä pintakaasulla 24/7” -ryhmä on perustettu vuonna 2013. Aiemmin keskusteluita käytiin Juoksufoorumin alla, mutta kuuden hengen aktiiviporukka halusi luoda ryhmän, jota he voisivat itse kehittää haluamallaan tavalla. Pikkuhiljaa sana lähti kiirimään.

– Ryhmässä kuka tahansa voi kertoa kokemuksiaan kestävyyslajeista. Ryhmässä on aloittelijoita sekä Suomen maajoukkuejuoksijoita, jotka ovat harrastaneet lajia vuosikymmeniä. Joku voi iloita siitä, että on jaksanut juosta ensimmäistä kertaa viisi kilometriä, toiset taas juoksevat ultramatkoja.

Kokemusten lisäksi ryhmässä kysellään liikuntavammoista, lenkkarimalleista sekä tapahtumista ja onpa mukana ollut välillä vallattomia perjantaikeskusteluitakin. Ryhmäläisillä on lisäksi käytössään omalla logolla painettuja huiveja, pipoja, paitoja ja muita oheistuotteita. Välillä on järjestetty myös yhteisiä leirejä, laihdutusryhmiä tai lankkuhaasteita.

– Yhteisöllisyys on tärkeää. Aika harva juoksun aloittelija uskaltaa mennä urheiluseuran jäseneksi, mutta Facebook-ryhmän nimellä he voivat osallistua juoksutapahtumiin ja nähdä samanhenkisiä ihmisiä ennen tapahtumaa, Kahila iloitsee.

Lue myös:

Pitäisikö vihapuheeseen puuttua kieltämällä anonyymi keskustelu? Näin tutkija vastaa

"Trollaaminen ei katoa, vaikka nimimerkit kiellettäisiin"

”Sananvapauteen kuuluu myös provosointi”

Suljettua ja salaista

Facebookissa on avoimia, suljettuja ja salaisia ryhmiä.

Salaisia ryhmiä ei löydä etsimällä, ellei ole ryhmän nykyinen tai entinen jäsen. Ryhmän jäsenen on lisättävä tai kutsuttava henkilö ryhmään. Jäseniä voivat tarkastella nykyiset ja entiset jäsenet.

Suljettu ryhmä löytyy hausta ja kuka tahansa voi tarkastella sen jäseniä tai kuvausta. Sekä suljetussa että salatussa ryhmässä vain jäsenet näkevät keskustelut.

Jos ryhmä on avoin, näkyvät sen keskustelut mahdollisesti keskustelijan profiilin uutisvirrassa myös tämän muille Facebook-kavereille. Suljettujen ja salaisten ryhmien keskustelut eivät näy kavereiden uutisvirrassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 4. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 7. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 14. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.