Hätänumeropäivä lähestyy

Palomies Ivan Luck (oik.), palomies Markus Laitinen, pelastuslaitoksen tiedottaja Susanne Vuorinen, paloesimies Kari Viherkanto ja palomies Mika Jormanainen Nummelan paloasemalla. Mari Vainio

toimitus

Hätänumeron 112 mukaisesti hätänumeropäivää vietetään 11.2. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen Nummelan paloasema kutsuu klo 14-19 tutustumaan sopimuspalokunnan toimintaan, kalustoon ja vakinaiseen henkilöstöön. Tänä vuonna teemana on ”Ennakointi vie vaaroilta voimat”.

Paloesimies Kari Viherkanto kertoo päivän ohjelmasta.

–Paloasemalla on hätänumeropäivänä paljon näytöksiä ja harjoituksia kaiken ikäisille. Asemalla nuoret ja aikuiset voivat kokeilla muun muassa alkusammutusta.

–Pienille lapsille järjestämme sisätiloihin sankoruiskukeilaradan. Näin he voivat leikkiä hetken palomiestä ja oppivat samalla miten matalana savuisessa tilassa liikutaan ja miten sieltä poistutaan.

Paloaseman hallin lattialle järjestetään elvytysrasti.

–Aiempina vuosina tämä ohjelma on ollut erityisen suosittu. Se kannustaa ja opettaa ihmisiä omatoimisuuteen. Sen kautta ehkä syntyy kimmoke osallistua myös ensiapukurssille.

Kari Viherkanto painottaa ensiaputaitojen tärkeyttä. On aina hyvä osata tarkastaa potilaan peruselintoiminnot ja antaa hätäensiapua ennekuin sairaankuljetus tai pelastuslaitos tulee ongelmatilanteeseen paikalle.

–Myös kemiallisen sammuttimen ja sammutuspeitteen käyttö on hyvä opetella.

Tapahtumassa on myös nähtävänä video, jossa realistisesti näytetään tulipalon kehittyminen ja eteneminen. Se ohjeistaa miten tulipalon sattuessa pitäisi toimia.

Ja totta kai nähtävillä on myös komeita paloautoja!

Pelastuslaitoksen tehtäväkenttä on tänä päivänä laaja. Aina ei matkaan hypätä tulipalojen vuoksi.

–Noin 90 prosenttia tehtävistä on muuta kuin tulipaloja. Aina ei myöskään ole kysymys sairaankuljetuksesta tai liikenneonnettomuudesta. Välillä autamme aivan arkisissa asioissa, Kari Viherkanto toteaa.

Nummelan paloaseman hätänumeropäivän tapahtumat toteutuvat, mikäli pelastuslaitos ei joudu niiden aikana hälytystehtäviin. Ne menevät aina kaikkien muiden toimien ohi.

Paloesimies Kari Viherkanto mainitsee palolaitoksen arkisista pelastustehtävistä esimerkkeinä vessaan itsensä lukinneen pienokaisen, korkealle puun latvaan moneksi päiväksi jääneen kissan ja toki näin myrskyjen jälkeen vaaralliset, kaatumaisillaan olevat puunrungot.

Kylmät pakkassäät ovat alkuvuodesta aiheuttaneet liiallisen talojen lämmityksen vuoksi normaalia enemmän omakotipaloja.

Viherkanto muistuttaa tulisijojen käytön opettelusta.

–Käyttöohjeisiin kannattaa tutustua tarkasti. Uusia tulisijoja pitää lämmittää vähitellen ja maltti on valttia tässäkin. Nuohous tulee suorittaa ainakin kerran vuodessa, hormit ja piiput pitää tarkistaa.

Tulipaloja talvisinkin aiheuttavat myös ulkotulet. Niitä käsitellään usein varomattomasti.

– Ulkotulet tulee aina asettaa palamattomalle alustalle. Tulen metallisen kupin pohja kuumenee poltettaessa, joten sitä ei pidä asettaa suoraan esim. puurappusille. Ulkotulet on hyvä laittaa niille tarkoitettuihin telineisiin tai vaikka keraamisen lautasen päälle tuulen suojaan, niin, ettei tuuli pääse niitä kaatamaan.

Yksi jokapäiväinen muistettava asia on palohälytin. Se pitäisi olla jokaisessa kodissa sijoitettuna oikeaan paikkaan. Vanhusten palovaroittimet tulee erityisesti huomioida. Heidän poistumisensa tulipalon keskeltä on hitaampaa.

–Liian usein vanhukset myös itse kiipeävät tarkistamaan varoittimia. Kaatumisvaara on silloin suuri.

Talven pakkasilla on hyvä seurata kuumina paahtavia pattereita. Liian alhaalla hulmuavat verhot kannattaa palovaaran vuoksi vetää pois patterien päältä.

Luonnonkynttilöiden käyttö on viime vuosina selvästi vähentynyt ja näin myös niistä aiheutuneet tulipalot. Kynttilöiden loisteesta nautittaessa ei niitä pidä jättää vartioimatta.

Paloaseman pihalle on suunnitteilla 112-päiväksi myös liikenneonnettomuusnäytös.

–Näytämme miten on paras toimia kyseisissä tilanteissa.

Kari Viherkanto mainitsee siitä kuinka ensimmäiseksi onnettomuuspaikalle saapuvan tulisi ensikädessä varoittaa tapahtuneesta muuta liikennettä. Jokaisella tulisi olla autossa huomioliivi, jonka voi näkyvyyden auttamiseksi pukea päälle.

–Usein auttajalta unohtuu lisävaaran poistaminen. Vasta sen jälkeen pitäisi alkaa auttaa uhria. Muun liikenteen varoittaminen estää uusien onnettomuuksien syntymisen.

–Jokaisen on hyvä huomioida arjen toimissaan onnettomuuksia ennalta ehkäisevä työ. Pelastuslaitos ei välttämättä heti ehdi paikalle. Ihmisten tulisi osata olla omatoimisia ja ottaa ”turuilla ja toreilla” vastuuta myös lähimmäisen auttamisesta, sanoo paloesimies Kari Viherkanto.

Järjestä itse 112- tapahtuma

112-päivän kampanjassa kuka tahansa voi järjestää arjen turvallisuuteen liittyvän tapahtuman omalla paikkakunnallaan.

Kaiken kokoiset tapahtumat ovat tervetulleita mukaan kampanjaan.Tapahtumien sisältöä ei ole rajoitettu mitenkään – kunhan ne liittyvät arjen turvallisuuteen. Tapahtuma voi olla suunnattu työyhteisölle, harrastustoimintaan tai vaikka omalle taloyhtiölle.

Lisätietoja: www.112-paiva.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.