Ramenkeitto on hyvä ase flunssaa vastaan – testaa Ninja Sarasalo-Tamuran ohjeet

Japanilaisessa keittiössä ruuan kauniilla ulkonäöllä ja tyylikkäällä esillepanolla on tärkeä osansa ruokailukokemuksessa. Crista Lassfolk-Feodoroff

toimitus

Ninja Sarasalo-Tamuran ja Yoshiki Tamuran kotikeittiössä japanilainen ruoka on osa arkea. Yksi pariskunnan suosikeista on ramenkeitto. Testaa pariskunnan ohjeet tästä.

Kana-ramenkeiton liemi onnistuu hyvin valmisfondin pohjalle, mutta parhaiten itse tehdyllä kanaliemellä.

1 litra kylmää vettä tai itse tehtyä kanalientä 4 valkosipulinkynttäpuolitettuina 3 rkl inkivääriäisoina paloina 6 kevätsipulia varsineen 3 rkl soijakastiketta 2 rkl ruskeaa sokeria 1 arkillinen wakame-merilevää 2 kanafondia (jätä fondit pois, jos käytät kanalientä) 1 tl valkopippuria 400 g kanan paistileikettä kookosöljyä tai auringonkukkaöljyä paistamiseen 4 lehtikaalin lehteä 40 g babypinaattia 2 keitettyä luomukananmunaa 300 g kokojyvänuudeleita suolaa ja valkopippuria

Lisää veteen wakame-merilevä, valkosipulit, inkiväärit, 3 kevätsipulia pilkottuna neljään osaan, soijakastike ja sokeri. Kiehauta liemi. Anna hautua 45 minuuttia.

Lisää kanafondit ja valkopippuri ja keitä 15 minuuttia. Lisää soijakastike ja laske lieden lämpötila miedoksi. Anna liemen tekeytyä kannen alla hiljalleen kiehuen noin 30 minuuttia.

Keitä kananmunia 7 minuuttia.

Ruskista kanan leikkeleet paistinpannulla kypsäksi. Jos käytät paistamiseen öljyä, käytä kookos- tai auringonkukkaöljyä. Mausta suolalla ja valkopippurilla oman maun mukaan. Leikkaa kypsennetyt kanan paistileikkeet mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Silppua kolme kevätsipulia ja lehtikaalin lehdet, joista pitää poistaa keskiruoto. Kuullota lehtikaali ja pinaatit nopeasti paistinpannulla. Älä paista!

Keitä nuudelit erillisessä kattilassa kolme minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Pyri jättämään nuudeleihin purutuntumaa eli älä ylikeitä niitä. Huuhtaise nuudelit keittämisen jälkeen kylmässä vedessä.

Poista reikäkauhalla liemestä wakame-merilevä, valkosipulit, inkiväärit ja kevätsipulit.

Ota esille laakeat keittokulhot tai muut syvät ja leveät lautaset. Aloita ramenkeiton kokoaminen: laita annoslautasen pohjalle kourallinen nuudeleita. Peitä nuudelit kiehuvalla liemellä siten, että astiaan jää vielä tilaa muille aineksille.

Asettele kanasiivut kauniisti astian oikeaan reunaan. Asettele keskelle astiaa pinaattia ja lehtikaalia.

Puolita kananmunat. Lisää jokaiseen annokseen puolikas kananmuna asettamalla se kanaleikkeen viereen. Lopuksi ripottele keväsipulia keiton pinnalle.

Vegaaninen ramenkeitto valmistuu ilman eläinkunnan tuotteita. Proteiini tulee tofusta ja siitakesienistä.

1 litra kylmää vettä 4 valkosipulinkynttä puolitettuina 3 rkl inkivääriä isoina paloina 6 keväsipulia varsineen 3 rkl misotahnaa 2 rkl ruskeaa sokeria 1 arkillinen wakame merilevää 2 kasvisfondia 1 tl valkopippuria 200 g tofua 100 g siitakesieniä kookosöljyä tai auringonkukkaöljyä paistamiseen 4 lehtikaalin lehteä 40 g baby pinaattia 300 g riisinuudeleita 1/2 punainen chili suolaa ja valkopippuria

Lisää veteen wakame-merilevä, valkosipulit, inkiväärit, 3 kevätsipulia pilkottuna neljään osaan, misotahna ja sokeri. Kiehauta liemi. Anna hautua 45 minuuttia.

Lisää kasvisfondit ja valkopippuri ja keitä 15 minuuttia. Lisää misotahna ja laske lieden lämpötila miedoksi. Anna liemen tekeytyä kannen alla hiljalleen kiehuen noin 30 minuuttia.

Ruskista paloiteltu tofu keskilämmöllä. Jos käytät paistamiseen öljyä, käytä kookos- tai auringonkukkaöljyä. Mausta suolalla ja valkopippurilla oman maun mukaan.

Silppua kolme kevätsipulia ja lehtikaalin lehdet, joista pitää poistaa keskiruoto. Kuullota lehtikaali ja pinaatit nopeasti paistinpannulla. Älä paista!

Keitä nuudelit erillisessä kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Pyri jättämään nuudeleihin purutuntumaa eli älä ylikeitä niitä. Huuhtaise nuudelit keittämisen jälkeen kylmässä vedessä. Poista reikäkauhalla liemestä wakame-merilevä, valkosipulit, inkiväärit ja kevätsipulit.

Ota esille laakeat keittokulhot tai muut syvät ja leveät lautaset. Aloita ramenkeiton kokoaminen: laita annoslautasen pohjalle kourallinen nuudeleita. Peitä nuudelit kiehuvalla liemellä siten, että astiaan jää vielä tilaa muille aineksille.

Asettele tofusiivut kauniisti astian keskelle. Asettele tofun toiselle puolelle pinaattia ja toiselle puolelle lehtikaalia. Lopuksi ripottele kevätsipulia ja pieneksi hakattu chiliä keiton pinnalle.

Japanilaisessa keittiössä ruuan kauniilla ulkonäöllä ja tyylikkäällä esillepanolla on tärkeä osansa ruokailukokemuksessa. Myös ramenkeiton liemi on japanilaiselle kokille tärkeä. Siksi liemen tekoa kannattaa kokeilla myös itse.

1 pakastebroileri tai muita luullisia ja nahallisia broilerin osia 4–5 porkkanaa 4–5 varsisellerin vartta 3 sipulia kuorineen 1 purjo 1–2 laakerinlehteä 1 rkl kokonaisia mustapippureita wakame-merilevää (muutama lehtipersiljan varsi) vettä reilusti, vähintään kaksi litraa suolaa maun mukaan

Laita broileri kattilaan ja täytä se kylmällä vedellä niin, että lintu peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja poista tarkkaan muodostuva vaahto. Tähän kuluu aikaa puolisen tuntia. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää muut ainekset, suola lisätään vasta valmiiseen liemeen. Älä kuori sipuleita, kuori antaa liemelle väriä.

Keitä lientä aluksi noin puoli tuntia tai kunnes liha tuntuu kypsältä. Ota lintu tai palat pois liemestä reikäkauhalla ja lihojen jäähtyä, jotta voit käsitellä niitä. Anna loppuliemen poreilla sillä aikaa.

Irrota lihat luista ja poista nahat. Lisää luut ja nahat takaisin liemeen ja säästä lihat loppukäyttöä varten. Hauduta lientä noin kaksi tuntia. Jos lientä on runsaasti, voit ottaa välillä kannen pois. Siivilöi liemi, mausta se suolalla ja jäähdytä se hyvin. Poista pinnalle nouseva rasva. Pakasta liemi tai käytä se parin päivän sisällä. Kanaliemen voi käyttää kaikkien kanakeittojen pohjaksi.

Reseptit: Ninja Sarasalo-Tamura ja Yoshiki Tamura

Ninja Sarasalo-Tamura

Ninja Bettina Elisabeth Sarasalo-Tamura (s. 8. toukokuuta 1982 Helsinki) on suomalainen malli ja artisti.

Esiintynyt muun muassa Jean-Paul Gaultierin kasvona ja toiminut mallina New Yorkissa, Pariisissa, Tokiossa ja Helsingissä. Hänen kuviaan on julkaistu muun muassa Ellessä, GQ:ssa ja Voguessa.

Ninja Sarasalon, musiikkiuralla taiteilijanimeltään Ninja, ensimmäinen single ”Fashion” ilmestyi vuonna 2006. Esikoisalbumi I Don’t Play Guitar julkaistiin vuonna 2007. Keväällä 2008 Ninja otti osaa Suomen euroviisukarsintoihin kappaleella ”Battlefield of Love”.

Ninja Sarasalo-Tamura toimi kolme vuotta yrittäjänä kasvisruokayritys Soul Mama`s Kitchenissä.

Naimisissa suomalais-japanilaisen kokin ja muusikon Yoshiki Tamuran kanssa. Pariskunnalla on 6-vuotias poika Taito Tamura.

Aviopari esiintyy kevään aikana Ylen TV 1:llä Elämä pelissä -ohjelmassa, jonka teemana on rakkaus. Ohjelman aloitusjakso nähdään sunnuntaina 31.1. klo 19.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

  1. Juuri nyt: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
  2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
  3. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
  4. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
  5. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
  6. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
  7. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
  8. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
  9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
  10. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
  11. Nummelan Palloseura etenee tasaisesti sarjan kärjen tuntumassa – NuPS voitti vieraskentällä Herttoniemen Toverit
  12. Pääkirjoitus: Edullisin voi olla kallein
  13. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
  14. Pakollisten ajo- ja teoriatuntien vähentäminen heikensi tasoa – ajokokeeseen mennään entistä heppoisemmin taidoin
  15. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.