Avoimet ovet ammattioppiin

Logistiikka-alalla syksyllä aloittaneet opiskelijat eivät pääse kuorma-auton rattiin ilman koulutuksen tuomaa osaamista. Pauli Kokkarinen (vas.) Janne Karjalainen ja Samuel Engblom opastivat yleisöä tapahtumassa.

toimitus

Nummelassa Luksiassa nuoret houkuttelivat tutustumaan eri alojen työtehtäviin Amazing Race tv-sarjasta tutulla kilpailulla.

Teollisuushallissa on muutaman tunnin aikana vieraillut parisenkymmentä perhettä.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat odottavat jo aulassa ja opastavat tulijan kohteliaasti omalle toimintapisteelleen, vaikka päivä on jo päättymässä. Opettaja Timo Huhtilainen kertoi tapahtuman tarkoituksesta.

– Tähän kouluun tutustuminen on ammattiopintoihin aikovalle aika laaja kokonaisuus. Toivottavasti tästä päivästä jää ammattialaan kiinnostus.

Tutustumiskohteensa jokainen kävijä saattoi itse valita. Logistiikka-alalla kilpailutehtävänä oli kuljettaa pumppukärry radan läpi ilman, että vesi ämpäreissä läikkyy. Tarkkuutta vaativan suorituksen läpäissyt sai merkinnän tehtäväkorttiinsa ja seikkailu muiden alojen parissa saattoi jatkua.

Luksiassa on mahdollista opiskella ammatillinen perustutkinto kuudella eri oppialalla kulttuurista ja luonnontieteistä tekniikkaan ja hallintoon. Osa ammattitutkintoon johtavasta opetuksesta annetaan Lohjalla.

Vihdissä asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalan koulutus on alkanut vasta viime syksynä. Vastuuopettaja Mirva Vuori opettaa nuoria molemmilla paikkakunnilla.

Asiakaspalvelu edellyttää sosiaalisia taitoja

– Syksyllä Nummelassa aloittanut kolmenkymmenen opiskelijan ryhmä on suuri. Esillepanotehtävä on syntynyt opiskelijoiden aloitteesta ja sitä on käytetty aiemmin myös valtakunnallisessa Taitaja-ammattitaitokilpailussa.

Hän kannustaa pian valmistuvaa Antti-Nico Nikulaista kertomaan esimerkiksi työharjoittelustaan.

– Esillepanoon ja värien yhdistelmiin on olemassa opeteltavia malleja. Myymälässä siisteys vaatii huolenpitoa. Vaatepinojen on oltava tasaisia ja nousevia. Tärkeää on miettiä, millaisen mielikuvan asiakas saa.

Asiakaspalvelu edellyttää sosiaalisia taitoja, mutta muuten Nikulaisen ammattitaidon vaatimukset riippuvat myös tutkinnon suuntautumisesta.

– Tässä tarvitaan ulospäinsuuntautuneisuutta ja jopa sanavalmiutta sekä visuaalista silmää, hän kertoo.

Myynnin ja asiakaspalvelun lisäksi vuorovaikutusosaamista vaaditaan muissakin Luksian ammateissa. Syksyllä Nummelassa alkava nuorisoasteen lähihoitaja-koulutus on tarkoitettu ihmisistä ja terveydestä välittäville. Hoitajan ammattia kuvataan esittelypisteessä ihmisläheiseksi.

Liikuntasalin tehtäväpisteessä puolestaan huomasi, että myös turvallisuusalan soveltuvuuskokeissa saa pisteitä sosiaalisuudesta ja aloitekyvystä. Uusi opiskelijahaku turvallisuusvalvojan koulutukseen on taas toukokuussa.

Minni Mannosella matkailuvirkailijan opinnot ovat noin puolessa välissä ja hyväntuuliset tervehdykset sujuvat kilpailutehtävää esitellessä tottuneesti.

– Ammatissa pääsee näkemään ja tekemään. Tulevaisuudessa työ voi tapahtua oppaana tai lentokentällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 7. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 8. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 9. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 10. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 11. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 12. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 13. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 14. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 15. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.