Ylilääkäri suosittelee rokotuksen ottamista

Rokote antaa parissa viikossa hyvän suojan

Vesa Valtonen

Nummelassa terveysaseman päivystyksessä on viime viikosta alkaen havaittu selvästi lisääntyvä määrä hengitystiepotilaita päivystyksessä, mutta tarkkoja tietoja positiivisista influenssanäytteistä ei ole saatavissa.

–Näytteitä on Nummelassa on otettu jonkin verran, mutta suurin osa potilaista hoidetaan kliinisen kuvan perusteella. Eli päättelemme, että Nummelassa on alkanut influenssaepidemia, tiivisti avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors maanantaina.

–Karkkilan päivystyksessä influenssan taudinkuvaa ei vielä kunnolla näy, oireet ovat asiakkailla vähäisemmät eikä asiakkaissa vielä merkittävää piikkiä näy. Tosin ilahduttavan paljon asiakkaat ovat ottaneet Karkkilassa esitietojen perusteella rokotteita, joten mahdollisen influenssan sairastaminen käy siten kevyemmin.

Jernforsin mielestä rokottaminen on ehdottoman suositeltavaa ja vielä mahdollista, sillä rokote antaa parissa viikossa hyvän suojan.

–Tänä vuonna rokote antaa hieman tavanomaista paremman suojan tautia vastaan. Etenkin potilaiden, joilla on jokin perussairaus, kannattaa ottaa rokote. Karviaisessa sekä Nummelassa että Karkkilassa on rokotekysyntä viimepäivien uutisoinnin vuoksi taas suurempaa.

–Tällä hetkellä meillä on hyvin rokotteita saatavissa molemmilla terveysasemilla ja meidän hoitajat antavat aikoja rokottamista varten. Kiireettömästä ajanvarauksesta voi tiedustella rokoteaikoja, Mia Jernfors neuvoo.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito, lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä kuumetta alentavien lääkkeiden ottaminen helpottavat oloa.

–Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Paras teho saadaan jos lääkitys aloitetaan parin vuorokauden sisällä ensimmäisistä oireista. Lääkitys aloitetaan lääkärin määräyksestä, Jernfors muistuttaa.

–Influenssan sekä muiden tarttuvien hengitystietulehdusten ehkäisemiseksi muista pysyä kotona riittävän kauan lepäämässä, tämä koskee myös lasten kouluun ja päiväkotiin viemistä.

–Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit tai aivastat. Muista pestä käsiäsi vedellä ja saippualla riittävän usein, erityisesti kotiin tullessasi, avoterveydenhuollon ylilääkäri opastaa.

Terveellekin rankka

Viikosta 1-2 (2016) on THL:n tilastojen mukaan havaittavissa selvä piikki todettujen influenssien määrässä. Uusia diagnosoituja tapauksia on 600/viikko. Vain osalta potilaista otetaan näyte.

THL:n seurantanäytteissä on todettu molempia influenssa A –viruksia. A(H1N1) eli ns. sikainfluenssa on tänä vuonna selvästi yleisempi ja saattaa aiheuttaa vakavia infektioita myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla. Tauti on terveellekin rankka ja kannattaa hoitaa hyvin.

Sikainfluenssan lisäksi liikkeellä on valtakunnallisesti toista A-tyypin influenssaa (H3N2) sekä B-influenssavirusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 2. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 3. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 4. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 5. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Länsi-Uudenmaan poliisin tehostettu rattijuoppovalvonta paljasti: puolet kiinnijääneistä ajoi huumepäissään
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 15. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 5. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 6. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 7. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 8. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 9. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 10. Länsi-Uudenmaan poliisin tehostettu rattijuoppovalvonta paljasti: puolet kiinnijääneistä ajoi huumepäissään
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 15. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.