Ylilääkäri suosittelee rokotuksen ottamista

Rokote antaa parissa viikossa hyvän suojan

Vesa Valtonen

Nummelassa terveysaseman päivystyksessä on viime viikosta alkaen havaittu selvästi lisääntyvä määrä hengitystiepotilaita päivystyksessä, mutta tarkkoja tietoja positiivisista influenssanäytteistä ei ole saatavissa.

–Näytteitä on Nummelassa on otettu jonkin verran, mutta suurin osa potilaista hoidetaan kliinisen kuvan perusteella. Eli päättelemme, että Nummelassa on alkanut influenssaepidemia, tiivisti avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors maanantaina.

–Karkkilan päivystyksessä influenssan taudinkuvaa ei vielä kunnolla näy, oireet ovat asiakkailla vähäisemmät eikä asiakkaissa vielä merkittävää piikkiä näy. Tosin ilahduttavan paljon asiakkaat ovat ottaneet Karkkilassa esitietojen perusteella rokotteita, joten mahdollisen influenssan sairastaminen käy siten kevyemmin.

Jernforsin mielestä rokottaminen on ehdottoman suositeltavaa ja vielä mahdollista, sillä rokote antaa parissa viikossa hyvän suojan.

–Tänä vuonna rokote antaa hieman tavanomaista paremman suojan tautia vastaan. Etenkin potilaiden, joilla on jokin perussairaus, kannattaa ottaa rokote. Karviaisessa sekä Nummelassa että Karkkilassa on rokotekysyntä viimepäivien uutisoinnin vuoksi taas suurempaa.

–Tällä hetkellä meillä on hyvin rokotteita saatavissa molemmilla terveysasemilla ja meidän hoitajat antavat aikoja rokottamista varten. Kiireettömästä ajanvarauksesta voi tiedustella rokoteaikoja, Mia Jernfors neuvoo.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito, lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä kuumetta alentavien lääkkeiden ottaminen helpottavat oloa.

–Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Paras teho saadaan jos lääkitys aloitetaan parin vuorokauden sisällä ensimmäisistä oireista. Lääkitys aloitetaan lääkärin määräyksestä, Jernfors muistuttaa.

–Influenssan sekä muiden tarttuvien hengitystietulehdusten ehkäisemiseksi muista pysyä kotona riittävän kauan lepäämässä, tämä koskee myös lasten kouluun ja päiväkotiin viemistä.

–Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit tai aivastat. Muista pestä käsiäsi vedellä ja saippualla riittävän usein, erityisesti kotiin tullessasi, avoterveydenhuollon ylilääkäri opastaa.

Terveellekin rankka

Viikosta 1-2 (2016) on THL:n tilastojen mukaan havaittavissa selvä piikki todettujen influenssien määrässä. Uusia diagnosoituja tapauksia on 600/viikko. Vain osalta potilaista otetaan näyte.

THL:n seurantanäytteissä on todettu molempia influenssa A –viruksia. A(H1N1) eli ns. sikainfluenssa on tänä vuonna selvästi yleisempi ja saattaa aiheuttaa vakavia infektioita myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla. Tauti on terveellekin rankka ja kannattaa hoitaa hyvin.

Sikainfluenssan lisäksi liikkeellä on valtakunnallisesti toista A-tyypin influenssaa (H3N2) sekä B-influenssavirusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut