Molièren Saituri sai ensi-iltansa lähes täydelle auditoriolle

Ohjaaja Ilkka Moisio vastaanotti ansaitut kukat ensi-iltaesityksen päätteeksi. Essi Leminen

toimitus

Tämä tunnettu näytelmä on ollut teatterin ohjelmistossa jo 90-luvun loppupuolella. Nyt se palautettiin ohjelmistoon sekä teatterin oman väen että myös yleisön toiveesta.

Näytelmän ohjaaja Ilkka Moisio haluaakin muistuttaa, että jo vuonna 1915 Nummelan työväenyhdistyksen näytelmäpiiri esitti Saiturin Nummelassa. Tällöin esityksessä olivat mukana muun muassa Elvi Välimäki sekä Edvard Helle

Moliéren Saiturin kaikkien aikojen ensimmäinen esitys on tiettävästi ollut Pariisissa Palais-Royal-teatterissa syyskuussa vuonna 1668.

Näytelmä kertoo nimensä mukaisesti saidasta Harpagonista (Jukka Ahonen), jonka elämää ohjaa omaisuuden kartuttaminen ja varojen vahtiminen.

Perhesuhteet omiin aikuisiän kynnyksellä oleviin lapsiin, poikaansa Cléanteen (Timo Salonen) sekä tyttäreensä Èliseen (Kiira Kiikeri), ovat jääneet taka-alalle rahan tieltä. Myös palvelijat saavat tuntea nahoissaan Harpagonin itaruuden.

Muissa rooleissa esiintyvät Toni Oksanen (Valére), Susanna Kalke (Mariane), Anna-Leena Brännare (Frosine), Ari Karjalainen (Mestari Jacques), Reijo Vainio (Mestari Simon), Pasi Eronen (La Fléche), Ali Eloranta (La Merluche) sekä Sakari Kovasiipi (Komisario).

Näytelmän pukuloisto peilaa hienosti aikakauden henkeä ja puvustuksesta ovat vastanneet Petra Örnberg sekä Nina Merikallio Meikit ja kampaukset ovat Hanni Pohjanlehdon käsialaa.

Harpagonin ja lasten välit kärjistyvät, kun jälkikasvun puolisovalinnat eivät noudatakaan isän kaavailemia uria. Tilanteesta käynnistyy juonittelujen ja erikoisten sattumusten vyöry, joka tempaisee mukaansa niin palvelusväen kuin muutaman ulkopuolisenkin.

Näytelmän tempo kohoaa mukavasti loppua kohden tapahtumien tiivistyessä melkoiseksi ihmissuhdekeitokseksi ennen loppuratkaisua.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat yhden vuorokauden ajalle. Siinä ajassa saadaan nauraa kaikille inhimillisille heikkouksille. Nauramisen välissä voi vain huokaista, eikö ihmisen luonne ole 350 vuoden aikana kehittynyt yhtään. Eipä ole.

– Komediallisten käänteiden vyöryessä katsoja voi välillä kiinnittää huomion myös piilotettuun opettavaisuuteen. Sitäkin riittää herkullisessa muodossa. Muutenkin näytelmä sisältää hämmästyttävän määrän yhteneväisyyksiä nykyaikaan maahanmuutosta ja venepakolaisuudesta alkaen, Vihdin teatterista muistutetaan.

Lisää: www.vihdinteatteri.fi

Komedioiden kirjoittaja

Molière, oikealta nimeltään Jean-Baptiste Poquelin, (kastettu 15. tammikuuta 1622 Pariisi – 17. helmikuuta 1673 Pariisi) oli ranskalainen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hänet tunnetaan etenkin komedioiden kirjoittajana.

Hänen aikalaisensa ja maanmiehensä Pierre Corneille ja Jean Racine kirjoittivat vakavahenkisempiä näytelmiä.

Poquelin valmistui notaariksi vuonna 1642. Pian hän kuitenkin ryhtyi näyttelijäksi ja otti peitenimekseen ”Molière”. Tämä oli isälle suuri pettymys.

Teatteri oli tuohon aikaan Ranskassa vielä kovin kehittymätöntä, ja kuningas Ludvig XIII oli vastikään julkaissut asetuksen, jonka mukaan myös näyttelijän ammatti on kunniallinen.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 2. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 3. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 4. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 5. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Länsi-Uudenmaan poliisin tehostettu rattijuoppovalvonta paljasti: puolet kiinnijääneistä ajoi huumepäissään
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 15. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 4. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 5. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 6. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 7. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 8. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 9. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 10. Länsi-Uudenmaan poliisin tehostettu rattijuoppovalvonta paljasti: puolet kiinnijääneistä ajoi huumepäissään
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 15. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.