Kunnanvaltuutetut tekivät aloitteita arvoista, tiloista ja kouluista

Vesa Valtonen

Valtuutettu Kari Anttila (sd.) teki valtuustoaloitteen, jonka mukaan Vihdin kunnan pitäisi luopua varhaiskasvatuksessa ryhmäkoon kasvattamisesta ja subjektiivisen päivähoidon rajoittamisesta.

Anttilan mielestä maan hallituksen esitys kuuluu sarjaan ”hallituksen huonosti valmistellut esitykset, joissa ei asiantuntijoita kuunnella”.

Anttila muistutti, että lastensuojelujärjestöjen lausuntojen mukaan esitys eriarvoistaa lapsia ja leimaa heikommassa asemassa olevia perheitä.

– Tyypillistä tälle rikkaiden ja markkinauskovaisten hallituksen politiikalle on kokonaisvaikutuksia arvioinnin puute.

Anttilan laajassa esityksen taustapuheenvuorossa muistutettiin muun muassa, että hallituksen toimenpiteet kurittavat ja kasaavat toimeentulopaineita suuri sellaisille perheille, joilla on muutenkin vaikeaa oman toimeentulonsa kanssa.

Arvoja oli pohdittu parisen viikkoa sitten kasvatus- ja koulutuslautakunnan seminaarissa.

Karita Seurasen (vas.) aloitteen mukaan Vihdin kunta pitää tarjota jatkossa kunnan tiloja arkipäivisin maksutta yhdistysten kokouksien käyttöön.

Tällä hetkellä tiloja tarjotaan maksutta vain valtuustoryhmien kokouksille ja puolueosastojen vuosikokouksia varten. Vuonna 2010 kunta on todennut, että vuokrakustannukset pidetään alhaisina ja tarkoitus on saada vain omat kulut pois.

– Käyttö ei aiheuta lisäkustannuksia kunnalle jos niitä käytetään tilojen normaalina aukioloaikoina, esimerkiksi kirjastojen kokoustilat. Tilat ovat olemassa, niitä lämmitetään ja siivotaan, olivat ne sitten käytössä tai ei.

Seuranen muistutti, että nykyisin kolmas sektori toimii lukuisissa tilanteissa kunnan kumppanina ja on laajasti toteuttamassa kunnan asukkaiden hyvinvointiin liittyviä tehtäviä, tilojen maksuttomalla käytöllä on tältäkin osin hyvät perusteensa.

Terhi Mattila (ps.) esitti, että Vihdin kunnassa perheet saavat vastaisuudessa valita kaikille lapsilleen saman lähikoulun, vaikka oppilaaksiottoalueiden rajat olisivat muuttuneet sen jälkeen, kun osa perheen lapsista on aloittanut koulunsa.

– Tämä valintaoikeus edellyttää, että perheen lapset käyvät koulua samanaikaisesti, esimerkiksi vanhin lapsi on neljännellä luokalla ja nuorin ensimmäisellä luokalla, Mattila kertoi esimerkin.

Pelisääntöjä aloitteisiin

Kari Anttila perusteli aloitettaan laajasti. Tästä syntyi työjärjestyskeskustelu, jonka avasi kesken Anttilan puheenvuoron valtuutettu Jarmo Kuosa (kok.).

– Onko tämä aloite vai luento, Kuosa tivasi.

Tämän jälkeen Anu Rajajärvi (sd.) pyysi työjärjestyspuheenvuoron, samoin Pentti Pulkkinen (sd.). Demarit olivat tyrmistyneitä Anttilan puheenvuoron keskeyttämisestä. He halusivat tasapuolisuutta valtuustotyöskentelyyn.

Valtuuston puheenjohtaja Varpu-Leena Malmgren pyysi Anttilaa tiivistämään sanomaansa. Sen Anttila lopulta tekikin aloitteensa toisen liuskan kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.