Valtuutetut linjasivat tulevaisuuden

Jorma Luhtasela (oik.) valittiin kunnanhallitukseen ja Jarmo Hynnälä ympäristölautakunnan puheenjohtajaksi. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kunnanvaltuuston maanantainen kokous oli historiallinen, sillä valtuusto antoi lausuntonsa valtakunnallisen itsehallintoaluejaon perusteista sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen etenemisestä.

Pitkiä puheita ei kuitenkaan pidetty; lausunto hyväksyttiin yksimielisesti. Selvitysmies Lauri Tarastin oli määrä antaa esityksensä suurista uudistuksista tiistaina.

Kunnanvaltuusto valtuuttikin kunnanhallituksen tekemään 8.2. pidettävässä kokouksessa kunnan lausuntoon täsmennyksiä – jos valtuuston maanantaisen päätöksen jälkeen tulee uutta asiaan vaikuttavaa tietoa.

Vihdin kunta pitää Vihdin kunnan kannalta ensisijaisena tulevaisuuden yhteistyöalueena Espoon kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Kirkkonummen kunnan ja Vihdin kunnan aluetta tai tätä laajempaa Länsi-Uudenmaan aluetta, johon kuuluisivat lisäksi muut Länsi-Uudenmaan kunnat.

Useiden valtuutettujen puheenvuoroissa muistutettiin, että Uudenmaan on tulevaisuudessa oltava yksi itsehallintoalue.

Uusimaan itsehallintoalue on kuitenkin niin suuri, että Vihdin valtuutettujen mielestä sosiaali- ja terveyspalveluissa ainakin lähipalvelut pitää järjestää alueellisiin tuotantoyksikköihin.

Suomen hallituksen linjausten mukaan itsehallintoalueille annetaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien lisäksi vuoden 2019 alusta alkaen pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät sekä elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskusten kehittämisen tehtävät sekä mahdollisesti ympäristöterveydenhuollon tehtävät.

Kaikissa ryhmäpuheenvuoroissa kehuttiin lausunnon valmistelua ja lausunnon sisältöä.

– Tämä on kaiken kaikkiaan Suomen itsenäisyyden ajan suurin muutos, tiivisti puoli tuntia kestänyttä keskustelua vihreiden kunnanvaltuutettu Olli Pekka Hatanpää

Valtuustokausi syksyyn 2017?

Itsehallintoaluejaossa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä vuoden 2019 alusta alkaen oli maanantaina ilmassa vielä monta kysymysmerkkiä.

Tällä hetkellä istuva kunnanvaltuusto valittiin vuosiksi 2013-2016. Seuraavat kuntavaalit ovat aikaisintaan keväällä 2017, mahdollisesti vasta syksyllä 2017 itsehallintoalueiden vaalien kanssa samanaikaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 7. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 8. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.