Vihdin 4H-yhdistys aloittaa jälleen toukokuun lopussa lannoitesäkkien keräämisen

Tähän mennessä 4H-yhdistykset ovat keränneet 38 miljoonaa kiloa lannoitesäkkejä uusiomuovin raaka-aineeksi. ARKISTO/Petri Lyy

Tänä kesänä jatkuu jo perinteeksi muodostunut siemen- ja lannoitesäkkikeräys Vihdin ja Karkkilan alueella.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Vihdin 4H-Yhdistys järjestää käytettyjen muovisten lannoite- ja siemensäkkien keräyksen tiloilta hyötykäyttöön.

Keräykseen kelpaavat Yaran lannoitesäkit ja niiden lavahuput sekä Agrimarketin, Tilasiemenen, Raisio Agron, Hankkijan, Lantmännen Agron ja Lantmännen Feedin ja Peltosiemenen säkit.

Muuta muovia ei keräyksessä oteta vastaan. Viljelijät voivat viedä tyhjät säkit keräyspisteeseen.

Viime vuonna keräys tuotti 673 000 kiloa muovia, eli talteen saatiin noin 70 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä.

Kerätty määrä ylitti siis huomattavasti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen lähes 38 miljoonaa kiloa.

Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.

Pakkausohjeita, 40 ja 25 kg säkkien ja pakkaus: Säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti: 1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin. 2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa. 3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

Lavahuppujen pakkaus: Kolmesta kuuteen lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Suursäkkien pakkaus: 1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. 2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä. Tarvittaessa leikkaa pohja auki. 3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.

Lannoitesäkkikeräys järjestetään 30.5.-30.6. välisenä aikana. Lannoitesäkkejä voi tuoda keräyspisteeseen, joka sijaitsee osoitteessa Maikkalantie 481, 03620 Karkkila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.