Verkkokysely avautui asukkaille – nyt jokainen voi esittää ideoita Vihdin kunnan talouden tasapainottamiseksi

Kunnanjohtaja Erkki Eerolan mielestä Vihdin kunnan talouden sopeutustarve on nyt hyvin merkittävä. Arkistokuva/Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunta ottaa vuonna 2019 hyväksytyn Vihta-tasapainotusohjelman uudelleen tarkasteluun ja avaa kyselyn kehittämisideoista kuntalaisille ja kunnan henkilöstölle.

Alun perin vuosille 2020–2022 laaditun tasapainotusohjelman arvioidut talousvaikutukset olisivat olleet 11 570 655 euroa.

Nyt niin Suomen kuntakentän kuin Vihdin kunnan talousnäkymien heikentyessä äkillisesti koronapandemian takia alkuvuoden 2020 aikana tarvitaan uusia sopeutustoimenpiteitä.

– Kaikkinensa sopeutustarve on hyvin merkittävä. Tavoiteltu vuotuinen sopeutustarve koko kunnan osalta on nykyisen arvion mukaan noin seitsemän miljoonaa euroa, joten nykyisellä kokonaisuudella ei voi jatkaa, tähdentää Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

– Tarvitsemme tässä tilanteessa realistisia, merkittäviä ja ensisijaisesti pysyviä rakenteellisia muutoksia.

– Tarvetta on myös uudelleen arvioida investointeja nykyisen arvion mukaan noin 6 miljoonan euron edestä vuosina 2020–2021, Eerola avaa taloustilannetta.

Koronapandemia heikentää Vihdin kunnan taloutta vuonna 2020 noin 10–15 miljoonalla eurolla. Vaikutuksia tuloihin ja menoihin on myös vuosille 2021–2023.

Vuoteen 2021 vaikuttavat erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvaminen ikääntyvän väestön palvelutarpeiden lisääntyessä, verorahoituksen vähentyminen sekä kunta-alan mahdollisen työmarkkinaratkaisun kasvattamat henkilöstökustannukset.

Arvioiden mukaan valtion kompensaatio ei kata täysimääräisesti sopeutustarvetta.

Eerola muistuttaa, että lisäksi Vihdin kunnalla on ollut jo aiemmin tarve rakenteelliselle sopeutukselle.

Talouden tasapaino on vuosille 2018–2021 laaditusta Vihdin kuntastrategiasta nouseva strateginen tavoite.

– Vastuullisella taloudenpidolla mahdollistetaan myös elinvoimaa tukevia investointeja.

– Koska kunnan toiminta tähtää kuntalaisten, paikallisten yritysten sekä yhteisöjen hyvinvointiin, on kuntalaisten ja kunnan henkilöstön näkemys meille ensiarvoisen tärkeä, toteaa kunnan talousjohtaja Henri Seppänen.

– Kaikki vastaukset tullaan käymään lävitse ja niiden toteutusmahdollisuudet arvioidaan. Näistä tehty koonti toimitetaan myös poliittisen päätöksenteon tausta-aineistoksi sekä julkaistaan julkisena tausta-aineistona.

Nyt kuntalaisilta ja kunnan henkilöstöltä pyydetyt kehitysideat voisivat olla esimerkiksi käyttötalouden osalta rakenteellisia toimenpiteitä.

Näitä ovat virkamiesjohdon mukaan esimerkiksi palveluiden tuottamistapa tai toimipisteet, toiminnallisia muutoksia kuten esimerkiksi muutokset palvelutasossa ja sen laadussa, määrässä tai lakisääteisyydessä, muita toimenpiteitä kuten kehittäminen, tehostaminen ja henkilöstöjärjestelyt sekä vaikutus tuloihin muun muassa veroprosenttien tai palvelumaksujen kautta.

Investointien osalta kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi niiden asettaminen tärkeysjärjestykseen ja jaksottaminen sekä omaisuuden myynti tai purku.

Verkkokysely kuntalaisille ja henkilöstölle avautui perjantaina ja on avoinna kesäkuun seitsemänteen päivään saakka.

Verkkokyselyyn voi vastata Vihdin kunnan verkkosivuilla olevasta linkistä https://webropol.com/s/vihta

Tämän hetken aikataulun mukaan kunnanjohtajan ehdotus sopeutustoimenpiteiksi julkaistaan julkiseen keskusteluun elokuun kymmenentenä päivänä.

Saatujen palautteiden sekä näkemysten käsittelyn jälkeen sopeutustoimenpiteet tulevat päätöksentekoon kunnanvaltuustoon marraskuun yhdeksäntenä päivänä.

Työssä huomioidaan myös viime vuoden henkilöstö- ja kuntalaiskyselyssä saadut vastaukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijuoksuvyö lainaksi kirjastosta – kirjaston ja liikuntapalveluiden yhteistyötä
 2. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 3. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 4. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 5. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Pääkirjoitus: Oikeuksia ja velvollisuuksia
 13. Tuumittua: Maailma kohenee kun ajattelet muitakin?
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.