Vihdin pääkirjasto aukeaa maanantaina uudistettuna – ovien ollessa suljettuina talossa oli iso myllerrys

Kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen (oik.) ja kirjastonhoitaja Janika Puolitaival esittelevät muun muassa monitoimitilan tuolien jalkoihin asennettuja vaimentimia; tuolien siirtely ei enää aiheuta melua. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin pääkirjasto avaa maanantaina ovensa uudistettuna. Koronan takia suljettuna olleessa rakennuksessa toteutettiin viime viikkojen aikana lukuisia asiakkaiden esittämiä toiveita.

Näkyvimmät ja toiminallisuutta runsaasti parantavat muutokset ovat lehtilukusalin siirtäminen aikaisempaan luentotilaan ja entisen lukusalin uudistaminen monitoimitilaksi.

Kolmas toiminnallinen suurempi muutos on ylimmän kerroksen vuokrattavissakin olleesta kokoustilasta luopuminen – ja vastaavan tilan luominen alimpaan kerrokseen.

Tämän kokoustilauudistuksen ansiosta pääkirjaston kolmas kerros on nyt kokonaan henkilökunnan käytössä – ja helpottaa työskentelyä kun esimerkiksi uusien kirjojen käsittely lainauskuntoon saakka tapahtuu samassa kerroksessa ilman edestakaista hissaamista.

Kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen ja kirjastonhoitaja Janina Puolitaival esittelivät tiistaina tyytyväisinä pääkirjastossa tehtyjä uudistuksia.

– Toiveet muun muassa näistä uudistuksista ovat toistuneet viime vuosien aikana.

Turvavälit on olennainen asia nyt kun kirjastojen ovet on avattu yleisölle.

Uudistusten tekemiseen avautui oivallinen tilaisuus kun kirjastojenkin ovet suljettiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Muutostöitä olivat kirjaston henkilökunnan kanssa tekemässä muun muassa huoltomiehet ja remonttipartiolaiset.

Myös sähköasennusten ja maalaamisen ammattilaisia tarvittiin – ja siivouksen ammattilaisia kun hyllyjä ja kalusteita siirrettiin paikasta toiseen.

Laitinen ja Puolitaival esittelivätkin mielellään kiiltäviä pintoja ja monenlaisia toiminnallisuuden kohentamisia.

Kuluvalla viikolla pääkirjastossa eletään vielä poikkeusaikaa kun eteisten edustalla on varattujen aineistojen lainauspisteet.

Maanantaiaamuksi kaikki koronan aiheuttamat väliaikaisratkaisut on purettu ja pääkirjasto on valmis vastaanottamaan uudistettuna asiakkaat.

– Tämä uusi monitoimitila on hyvin rauhallinen, ja tänne mahtuu hyvin väkeä, kirjaston ammattilaiset esittelivät.

Tilassa on kirkonkylän vanhasta kirjastosta tuotu liikuteltava iso näyttöruutu. Seinustoilla on kaappeja, joihin mahtuu monitoimitilassa järjestettävän monenlaisen toiminnan tarvikkeita.

Samanlaista tyytyväisyyttä kirjastotoimenjohtaja ja kirjastonhoitaja huokuivat esitellessään ahtaaksi osoittautuneen entisen luentosalin paikalle siirrettyä lehtilukusalia.

Suunnitelmat asiakkaiden esittämien uudistusten toteuttamisesta olivat valmiina Hanna Laitisen mukaan jo pidempään.

– Työtä näiden muutosten tekemiseksi tehtiin paljon kun purettiin ja siirrettiin, ja taas purettiin ja siirrettiin, Laitinen kuvailee urakkaa, jonka aikana kaikki paikat myös puhdistettiin perusteellisesti.

– Otamme mielellämme vastaan asiakkailta palautetta näistä uudistuksista – ja toiveita muutenkin!

Vihdin kirjastotoimessa on valmistauduttu huolella pääkirjaston ja kirkonkylän kirjaston ovien avaamiseen yleisölle.

Käytössä olivat aluehallintoviraston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistukset ja edessä on tällä viikolla varmistuspalaveri Perusturvakuntayhtymä Karviaisen edustajien kanssa.

– Turvavälit on olennainen asia nyt kun kirjastojen ovet avataan yleisölle.

– Tämä on iso rakennus, samoin kirkonkylässä on laajat kirjastotilat, joten näillä näkymin ei liene tarvetta rajoittaa kerrallaan kirjastossa olevien asiakkaiden määrää, Hanna Laitinen pohtii.

Muun muassa istuinten etäisyydet oli mietitty valmiiksi.

Aiemmin kirjaston keskiössä olleet yleisön tietokoneet on nyt sijoitettu eri puolille pääkirjastoa työskentelyrauhan lisäämiseksi.

– Osa tietokoneista on näillä näkymin suljettuna todennäköisesti syksyyn saakka, sillä kaikki yleisessä käytössä olevat koneet pitää puhdistaa moneen kertaan päivittäin. Saamme nyt kuitenkin avattua myös tätä palvelua, sillä kaikilla ei ole kotonaan tietokonetta ja tulostinta, Hanna Laitinen muistuttaa.

Kirjaston kaikilla osastoilla on tehty uudistuksia toiminnallisuuden lisäämiseksi. Myös Vihti-kokoelman aineisto on kaikkien vapaasti lainattavissa.

Vihdin kunta on koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi perunut toistaiseksi kaikki yksittäiset kokoustilavaraukset ja tämä koskee myös kirjaston tiloja.

Toistaiseksi pääkirjaston kokoushuone ja monitoimitila tai kirkonkylän kirjaston monitoimitila eivät siis ole varattavissa.

– Kirjasto ei kesän aikana myöskään järjestä itse tapahtumia sisätiloissa. Tiedotamme sitten, kun tiloja voi taas varata, Hanna Laitinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 2. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 3. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 4. Länsi-Uudenmaan Säästöpankki lahjoitti kasvomaskeja – SPR:n osastot saivat 5 500 maskia jaettavaksi ikäihmisille ja riskiryhmiin kuuluville
 5. Rasti-Vihti sai uutta vauhtia – seuralla on uudet tilat ja vahva tuki yhteistyökumppanilta
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 14. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 2. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 3. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 6. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 7. Nummelan Palloseuran T15-joukkueella on ollut vahva alku Liiga Etelässä
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Rasti-Vihti sai uutta vauhtia – seuralla on uudet tilat ja vahva tuki yhteistyökumppanilta
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 14. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 15. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.