Ränniasentaja putosi Vihdissä – sakkoja yhtiölle ja esimiehille

Kuvituskuva. Lumikki Haaja

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kattoalan yhtiön 25 000 euron yhteisösakkoon ja sen yksikön päällikön ja työnjohtajan, kummankin 40 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona.

Tuomio koski Vihdissä 28.5.2018 sattunutta työtapaturmaa, jossa omakotitaloon asennettiin räystäskouruja.

Työssä käytettiin toisen työtason päälle tuettuja nojatikkaita. Alemman työtason petettyä nojatikkaat kaatuivat, ja työntekijä putosi maahan loukkaantuen vakavasti.

Tuomittujen henkilöiden syyksi luettiin riittämätön valvonta ja huolehtiminen putoamisvaaralta suojaamiseksi.

Työntekijöiden käytettävissä oli henkilönostimia työn turvalliseksi suorittamiseksi, mutta tuomitut eivät riittävästi valvoneet, että niitä myös käytettiin.

Oikeus katsoi myös selvitetyksi, että yhtiössä vallitseva työtapa oli tehdä vastaavat asennustyöt nojatikkailta. Niiden käyttö työskentelytasona on kielletty.

Yhtiölle tuomitun yhteisösakon rahamäärään vaikutti korottavasti se, että se oli aikaisemminkin tuomittu vastaavan kaltaisista työturvallisuuspuutteista.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta luonnehtii tapaturmaa tavanomaiseksi putoamiseksi nojatikkailta vakavine seurauksineen.

– Tikastyöskentelyn vaarat tunnetaan valitettavan hyvin. Jos tikapuut keksittäisiin nyt, niiden käyttö vaarallisena työskentelyalustana kiellettäisiin välittömästi, Nissinen toteaa Uudenmaan aluehallintoviraston tiedotteessa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut