Vuosi Enäjärvellä – vesiensuojeluyhdistys Lasy on toiminut vuoden

Tältä näytti Enäjärvellä viime heinäkuussa. Juha Uusitalo sanoo, että sinilevä on yleensä nimenomaan keskikesän ongelma. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Meillä ei ole muuta jätettävää kuin tämä maapallo, Juha Uusitalo sanoo.

Uusitalo on puheenjohtajana Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistyksessä eli Lasy ry:ssä, joka on tehnyt vesiensuojelutyötä nyt tarkalleen vuoden verran. Yhdistyksellä on kuitenkin taustallaan pidempi historia: Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys ja Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven suojeluyhdistys yhdistyivät vuosi sitten kesäkuussa Lasy ry:ksi.

Lasyn toiminta-alue kattaa neljä järveä sekä niiden valuma-alueet. Koska Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven vedenlaatuun suurimmin vaikuttava tekijä on Enäjärven vedenlaatu, on Enäjärven tilanteen parantaminen ensiarvoisen tärkeää kaikkien näiden järvien kannalta.

Kuva viime heinäkuulta Enäjärveltä. Maija-Liisa Nyman

– Me emme ole tutkijoita vaan tekijöitä. Hoitokalastus on merkittävin vesistön suojelullinen toimi, jota voimme yhdistyksenä tehdä, Uusitalo toteaa.

Kuluneen vuoden aikana Lasy onkin panostanut tähän: hoitokalastusta on toteutettu Enäjärvellä rysäpyynnillä ja muilla järvillä syysnuottauksella. Uusitalo sanoo, että tarvetta hoitokalastukselle olisi vieläkin enemmän. Suoritetun hoitokalastuksen saalis oli 22 kiloa hehtaarilta, mutta Uusitalon mukaan tulisi pyrkiä vähintään 50 kilon saaliiseen.

Tarvetta olisi myös lisärahoitukselle. Uusitalo huomauttaa, että Enäjärven kunnostustoimiin on rahaa käytössä murto-osa joihinkin Uudenmaan järviin verrattuna.

Lasyn suurimpia kulueriä Enäjärvellä ovat olleet hoitokalastus ja Hemmilän laskeutusaltaan koneellinen lietteentyhjennys.

Laskeutusaltaat on kaivettu laskuojien yhteyteen ja niihin ohjataan valuma-alueen vedet. Hemmilän allas sijaitsee Lankilan ja Enärannan välissä.

Altaiden tarkoituksena on poistaa valumavesistä kiintoainetta ja siihen sitoutuneita ravinteita. Tyhjennyksellä pyritään vähentämään järveen tulevaa ulkoista kuormitusta. Hemmilän altaasta poistettiin viime heinäkuussa kiintoainesta 500 kuutiota.

Lasy seuraa neljän järven tilaa tarkkailemalla lämpötilaa, näkösyvyyttä ja levätilannetta.

Uusitalo epäilee, että tuleva kesä saattaa Enäjärvellä olla hankala.

– Ravinteiden määrästä ei ole tietoa, mutta niitä saattaa olla huomattava määrä vapautuneena, koska talvella järvellä ei ollut jääkantta, Uusitalo toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.