Oletko aina grillannut kirjolohen väärin? Poimi talteen kala-alan viisi grillausvinkkiä

Kuvituskuva. Heli Hyttinen/Arkisto

Minna Harmaala

Tuliko grillatusta kirjolohesta keitetyn makuista tai jäikö suolaus valjuksi?

Kirjolohen grillaaminen vaatii muutaman erityisseikan huomioimista, tiedottaa Aalloilta ateriaksi -hanke: suolaaminen on erittäin tärkeää, grillaamiseen tarkoitettu folio on oiva apuväline ja kirjolohen kypsyminen jatkuu vielä lautasellakin.

Aalloilta ateriaksi antaakin viisi vinkkiä, miten saada kesän ruokapöytään maittavaa grillikalaa. Hanke on kalankasvatusalan edunvalvoja.

1. Ota filee huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, kokeile medaljonkeja

Ota kirjolohifilee huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen h-hetkeä. Tässä vaiheessa se on kätevää maustaa.

Kirjolohi grillataan usein fileinä. Fileen pintaan kannattaa leikata viillot noin neljän sentin välein. Viillot edesauttavat kypsymistä ja tasaista maustumista. Mauste levitetään kattavasti koko pinnalle, myös viiltojen väleihin.

Aalloilta ateriaksi suosittelee kokeilemaan myös medaljonkeja, joiden tekemiseen tarvitaan kookas kala. Medaljongit leikataan kokonaisesta kirjolohifileestä noin neljän sentin levyisinä paloina, joiden keskelle leikataan nahkaan saakka viilto. Nahka pitää puolikkaat toisissaan kiinni. Kaupan kalatiskillä voi myös pyytää valmiiksi leikattuja medaljonkeja.

2. Älä jätä kokonaisen kalan suolausta viime tinkaan

Jos grillaa kokonaista kalaa, suolaus on erittäin tärkeä osa aterian onnistumista. Jos suolauksen jättää viime tippaan, sillä mauste ei ehdi imeytyä kalaan eikä se siten suolaannu.

Kirjolohi kannattaakin suolata jo edeltävänä iltana tai aamulla.

Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen kymmenprosenttiseen suolaveteen tai suolaamalla se kauttaaltaan merisuolalla. Kalatiskin myyjääkin voi pyytää ripottelemaan kalan päälle merisuolaa jo kaupassa. Tällöin kala pitää pakata tiukasti.

Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa kannattaa lisätä.

3. Varo, ettei kirjolohi keity foliossa

Erityisesti medaljonki kannattaa grillata foliossa, jonka pitäisi olla grillaamiseen tarkoitettua. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, sillä silloin grillattu kala maistuu keitetyltä.

Filee kannattaa laittaa folioon nahkapuoli alaspäin niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Vaikka kala ei ole kokonaan folion sisällä, siitä tulee sopivassa paistolämpötilassa ja -ajassa mehukasta.

4. Paista tasaisessa lämpötilassa – huomioi, että kirjolohi kypsyy lautasellakin

Kirjolohi on helpoin paistaa tasaisessa lämpötilassa. Tasainen lämpö on helpompaa saavuttaa kaasugrillissä. Hiiligrillin kanssa tasaisen lämpötilan saavuttaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa.

Paras lämpötila kirjolohifileen grillaamiseen on 170–180 astetta. Paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kokonainen kala vaatii hieman kovemman lämpötilan, noin 200 astetta, ja pitemmän paistoajan, noin 45 minuuttia. Kalan koko vaikuttaa paistoaikaan.

Kypsyyttä arvioitaessa kannattaa huomioida, että kun kirjolohi otetaan grillistä lautaselle, se on kuumaa ja siksi kypsyy tovin vielä lautasellakin.

5. Varmista kypsyys väristä tai haarukalla

Kirjolohen kypsentäminen ylikypsäksi on Aalloista ateriaksi -hankkeen mukaan suomalaisten kotikokkien perisynti. Liian pitkä kypsennysaika tekee kirjolohesta kuivaa ja mautonta, se narskuu hampaissa. Tämä johtuu luonnollisen rasvan katoamisesta.

Kypsyyttä voi tarkkailla kalan väristä. Vaaleanpunaisuus on kypsyyden merkki, paksuin kohta voi jäädä hieman punertavaksi. Tällöin kypsyysaste on kokonaisuudessaan otollisin. Kypsyydestä voi varmistua kätevällä haarukkatempulla. Paina haarukan piikit fileeseen ja käännä. Jos kala lohkeaa syiden mukaan, se on kypsä. Koska grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa, tämä haarukkatesti on usein tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa
  2. Kisaamassa 124 urheilijan alkua – Nummelan Tarmon sarjakilpailut alkoivat
  3. Pienyrittäjien palveluita ja tuotteita näkyville kirkonkylässä
  4. Kaksi uutta tartuntaa Karviaisen alueella – tilanne koronan suhteen edelleen rauhallinen
  5. Verenluovutustilaisuus Nummelassa – luovutusajat varataan etukäteen
  6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
  9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
  10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
  11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
  12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
  13. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
  14. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  15. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa
  2. Selvitys: Koulujen sulkemisella oli mitätön vaikutus lasten koronatartuntoihin – Opettajienkaan riski ei Ruotsin tietojen mukaan suurentunut
  3. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
  4. Kaksi uutta tartuntaa Karviaisen alueella – tilanne koronan suhteen edelleen rauhallinen
  5. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
  6. Pienyrittäjien palveluita ja tuotteita näkyville kirkonkylässä
  7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
  8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  9. Kisaamassa 124 urheilijan alkua – Nummelan Tarmon sarjakilpailut alkoivat
  10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
  11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
  12. Maaniitunlahdesta myydään viisi omakotitonttia
  13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
  14. Vuosi Enäjärvellä – vesiensuojeluyhdistys Lasy on toiminut vuoden
  15. Toinen kuolonkolari Vihdissä Vanhalla Porintiellä muutaman päivän sisällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.