Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista

Kuvituskuva. Moises Garibay
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen kuljetus- ja välitysoperaattorin hankinnasta tehtiin valitus markkinaoikeuteen tammikuussa, ja markkinaoikeus antoi päätöksen asiasta kesäkuussa 2020.

Markkinaoikeus kumosi kesäkuussa Espoon kaupungin hallinto- ja kehittämisjohtajan tammikuisen hankintapäätöksen.

Espoon kaupunki tulee kaupungin verkkosivujen mukaan hakemaan päätökseen valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja jatkaa Kulkukeskuksen käyttöönoton valmistelua väliaikaisella sopimuksella FCG Smart Transportation Oy:n kanssa.

Kulkukeskuksen toiminnan suunniteltu aloitus on syksyllä 2020.

Markkinaoikeus samalla kielsi Espoon kaupunkia tekemästä hankintasopimusta päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön. Uhkasakko on 750 000 euroa.

Markkinaoikeus velvoitti Espoon kaupungin korvaamaan Taksi Helsinki Oy:n oikeudenkäyntikulut 15 000 eurolla viivästyskorkoineen.

Markkinaoikeus hylkäsi Espoon kaupungin ja FCG Smart Transportation Oy:n vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Koska jo hankintamenettelyä koskeva tarjouspyyntö on ollut hankintasäännösten vastainen, hankintayksikön virheellinen menettely voidaan tässä tapauksessa korjata Markkinaoikeuden päätöksen perustelujen mukaan vain siten, että hankinnasta järjestetään kokonaan uusi tarjouskilpailu.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Espoon kaupunki käynnisti Espoon sekä Hangon, Lohjan, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Raaseporin kaupunkien, Inkoon ja Siuntion kuntien sekä Vihdin ja Karkkilan yhteisen Perusturvakuntayhtymä Karviaisen puolesta syyskuussa julkaistulla ja lokakuussa korjatulla EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavan henkilö- ja materiaalikuljetusten välitys- ja hallintapalvelujen hankinnan.

Espoon kaupungin hallinto- ja kehittämisjohtaja valitsi tammikuussa tekemällään hankintapäätöksellä FCG Smart Transportation Oy:n tarjouksen.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut 20 miljoonaa euroa.

Taksi Helsinki Oy vaati, että markkinaoikeus kumoaa hankintapäätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä.

Lisäksi valittaja vaati, että markkinaoikeus velvoittaa Espoon kaupungin hankintayksikön korvaamaan Taksi Helsinki Oy:n arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 20.617,50 eurolla viivästyskorkoineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 2. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 8. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 12. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 15. Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.