Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia

Tieliikenne ja rakennusten lämmitys ovat edelleen merkittävimmät päästölähteet Vihdissä. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kokonaispäästöt olivat Suomen Ympäristökeskuksen laskennan mukaan vuonna 2018 176,5 kt CO2-ekv, ja asukaskohtaiset päästöt 6,0 t CO2-ekv/as.

Hiilidioksidiekvivalentti on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.

Keskimäärin Suomen kunnissa kokonaispäästöt olivat laskeneet 15 prosenttia ja asukaskohtaiset päästöt 19 prosenttia.

– Merkittävintä laskua Vihdin ilmastopäästöissä on tapahtunut erityisesti rakennusten lämmityksessä, toteaa ilmastokoordinaattori Outi Mannisen Vihdin kunnan verkkosivuille tekemässään yhteenvedossa..

– Öljylämmityksestä aiheutuvat päästöt olivat laskeneet 31% vuodesta 2005 lähtien, mikä voi selittyä sillä, että vanhojen kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiä on ahkerasti vaihdettu muihin lämmitystapoihin tai öljylämmityksen rinnalle on asennettu muita tukilämmitysmuotoja, jotka vähentävät öljyn käyttöä.

Myös muusta erillislämmityksestä, kuten puun, turpeen tai maakaasun poltosta sekä sähkölämmityksen tuotannosta aiheutuvat päästöt olivat laskeneet lähes viidenneksellä molemmilla sektoreilla.

– Tätä vähenemää voi selittää sähköntuotannon vähähiilistyminen, esimerkiksi uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman ja biopolttoaineiden osuuksien kasvamisella tuotannossa sekä muun erillislämmityksen vähentyminen tai vähähiilistyminen uusiutuvaa energiaa esimerkiksi ympäristö- tai hukkalämpöä hyödyntävien järjestelmien käyttöönotolla, Outi Manninen avaa tulosta.

P äästövähenemästä öljylämmityksen vähentymisen ansiosta saavutetut päästövähennykset olivat osuudeltaan merkittävin, noin 27 prosenttia Vihdin kokonaispäästövähennyksistä vuosina 2005-2018.

Jätteiden käsittelystä aiheutuvien päästöjen vähentäminen oli toiseksi merkittävin sektori runsaan 26 prosentin osuudella.

Jätteiden käsittelyn päästöt olivat vuoteen 2005 verrattuna laskeneet lähes 37 prosenttia.

Tieliikenteen päästöt laskivat maltillisesti 2005-2018, päästövähenemä oli seitsemän prosenttia suhteutettuna vuoden 2005 päästötasoon.

Tieliikenteen päästövähennysten osuus Vihdin kokonaispäästövähennyksistä vuosina 2005-2018 oli Outi Mannisen mukaan kuitenkin merkittävä, lähes 20 prosenttia.

Sähkölämmityksen päästövähennysten osuus kokonaispäästövähennyksista oli noin 12 prosenttia ja muun erillislämmityksen noin 16 prosenttia.

– Tieliikenne ja rakennusten lämmitys ovat edelleen merkittävimmät päästölähteet Vihdissä.

SYKE laski tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille vuosille 2005–2018. Jatkossa tulokset päivitetään vuosittain.

Vihdin ilmastopäästöjä on aiempina vuosina seurattu CO2-raportin avulla.

Viimeisimmässä raportissa on kuvattu vuoden 2018 päästötilanne sekä vertailtu muihin CO2-raportin kuntien päästötilanteeseen.

Tavoitevuosi on 2030

Vihti on sitoutunut kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmassaan vähentämään asukaskohtaisia päästöjään 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Vuonna 1990 asukaspäästöt on arvoitu olleen 5,7 tCO2-ekv/as., kun laskennassa on huomioitu asuin- ja palvelurakennusten energiankäyttö, joukkoliikenne ja yksityinen liikenne.

Kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman laskentojen perusteella Vihdin asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt olivat laskeneet noin 5 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2017 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.