"Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Tiia Manninen sanoo keksivänsä nyt uusia unelmia ja tavoitteita. Kesälomallaan hän on etsinyt erilaisia mallin töitä päivätyönsä rinnalle. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Kisasta jäi kiva fiilis itselle. Jokaisesta kokemuksesta oppii aina uutta ja mitään ei voi saavuttaa, jos ei uskalla yrittää, Tiia Manninen sanoo. Ojakkalalainen nainen osallistui Miss Plus Size -kilpailuun, jonka finaali käytiin kesäkuun lopulla.

Alkujaan finaali oli tarkoitus kisata maaliskuussa, mutta koronan takia tapahtuma siirtyi ja järjestettiin lopulta hyvin lyhyellä varoitusajalla: lauantaina Manninen sai tiedon, että finaali käytäisiin todennäköisesti seuraavana keskiviikkona. Sunnuntaina asia vahvistui.

Manninen työskentelee henkilökohtaisena avustajana ja ensimmäinen huoli hänellä olikin, löytääkö hänen työnantajansa tuuraavan avustajan finaalipäiväksi.

– Onneksi hänellä on muitakin hyviä avustajia, niin asia järjestyi, Manninen toteaa. Yksi kilpasiskoista sen sijaan joutui jättäytymään pois, kun ei saanut aikatauluja sovitettua. Finaalissa nähtiin näin ollen kahdeksan missikokelasta.

Vielä ennen finaalia kilpailijoiden piti tehdä tuomaristolle lyhyt esittelyvideo, jolla he kertoivat itsestään, omista vahvuuksistaan ja miksi lähtivät kilpailuun mukaan.

Manninen hymähtää, että ennen finaalia ei juuri jäänyt aikaa laittaa esimerkiksi hiuksia kuntoon, joten finaaliin mentiin "koronatukan" kanssa.

Maaliskuussa finaalipaikaksi oli varattu Vanajanlinna, mutta nyt tapahtuma järjestettiin helsinkiläisessä ravintolassa.

– Olisin tietysti toivonut pääseväni viettämään Vanajanlinnassa prinsessahetken, Manninen myöntää. Hän sanoo, että ravintolakin oli kuitenkin viihtyisä ja kaunis.

Finaalipäivänä Manninen kertoo jännittäneensä.

– Olin edellisen vuoden kilpailijoiden kanssa jutellut siitä, miten finaaliin kannattaa valmistautua, mutta nyt tilanne olikin ihan eri.

Manninen sanoo menneensä lukkoon: tuomariston ja yleisön edessä kysymyksiin vastaileminen ja itsestä puhuminen tuntui siinä hetkessä hankalalta.

Hän sanookin lopulta olevansa tyytyväisempi videoonsa kuin finaaliesiintymiseensä.

Kilpailun voittajaksi kruunattiin Siiri Lipiäinen, ja perintöprinsessoiksi tuomaristo valitsi Tuija Moisalan ja Heidi Wasströmin. Mannisen mielestä kuka tahansa kahdeksasta naisesta olisi ansainnut kruunun.

Manninen itse toivoo, että kilpailun aikana solmituista kontakteista poikisi mallin töitä. Hän toivoo, että pääsisi myös puhumaan kehomyönteisyydestä, mielellään esimerkiksi nuorille – hänellä kun on nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinto ja taustaa nuorten ohjaamisesta Vihti Gymillä.

– Haluan tuoda normaalimmaksi sitä, että meitä on erilaisia. Keho myös muuttuu elämän aikana, harvalla pysyy esimerkiksi vaatekoko samana koko elämän.

– Itsellä on taustalla sairauksia rasitteena, sitä ei voi muuttaa, niiden kanssa pitää oppia pärjäämään. Oma asenne kehoon vaikuttaa paljon.

Kilpailun aikana Manninen kertoo saaneensa viestejä, erityisesti naisilta, jotka ovat kiitelleet juuri sitä, että Manninen osoittaa monenlaisen voivan olla kaunista ja normaalia.

– Voin julkaista kuvan itsestäni bikineissä rannalla, eikä sen tarvitse olla rohkeaa tai huomionhakuista vaan ihan tavallista, Manninen sanoo. Hän on tyytyväinen, jos hänen esimerkkinsä auttaa muitakin. – On hyvä, jos saan jonkun rohkaistua tekemään sellaista, mitä hän ei ole ennen uskaltanut. Vaikka sitten menemään ensimmäistä kertaa bikineissä uimaan.

Kilpailu

Miss Plus Size 2020

Miss Plus Size -kilpailun finalistit valittiin casting-tilaisuudessa helmikuun alussa. Casting-tilaisuuteen oli kutsuttu kilpailuun hakeneista naisista noin parikymmentä.

Finaaliin valittiin kymmenen naista, joista kaksi keskeytti kilpailun, toinen vasta ennen finaalia.

Finaali kilpailtiin kesäkuussa Hampton Bay -ravintolassa Helsingissä.

Kilpailun ikäraja on 22–40 vuotta. Kilpailun osallistujien tulee olla plus-kokoisia eli vaatekokoa 44 tai suurempia käyttäviä.

Tämän vuoden voittajaksi kruunattiin Siiri Lipiäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.