Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa

Mea Laukkanen silitti äitikissaa Elliot ja Lennard Uotisen kanssa. Sofia Hänninen

Sofia Hänninen

Hennolan kotieläintilalle saapuessa kuuluu jo kaukaa lähes taukoamatta joko kotkotusta, määkinää tai maukumista. Paikalle tulleille ihmisille on sattunut varsin hyvä tuuri, kun sateisesta keskikesästä huolimatta perjantaisena aamupäivänä sää oli aurinkoinen ja lämmin.

Moni vierailija ei kuitenkaan ehkä osannut varautua siihen, miten mutaista paikan päällä tulisi olemaan, ja osa joutuikin hakemaan sisältä ylimääräisiä kumisaappaita. Hennolan tilalle on esteetön pääsy, joten sinne voi tulla pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Jos koronavirus pelottaa, on kotieläintilalla käyminen hyvä tapa viettää aikaa: ulkona välimatkat on helppo pitää tarpeeksi pitkinä. Lisäksi eläinten silittely ja katselu tuntuu rauhoittavalta, erityisesti kun maisemat ovat kuin suoraan vanhasta Suomi-Filmistä.

Nähtävissä on jos jonkinmoisia eläimiä: tilalla on muun muassa marsuja, lehmiä, lampaita, vuohia, kanoja, kukkoja, hevosia, vesilintuja ja pupuja. Eläinten aitauksien ohessa oli niitä koskevaa tietoa sisältävät lappuset.

Lähes kaikki vieraat olivat perheitä, ja lapset selkeästi nauttivat eläinten syöttämisestä ja rapsuttelusta. Eläimet tuntuivat olevan hyvin sosiaalisia, ja hakeutuivat usein itse ihmisten läheisyyteen keräämään silittelyä ja mahdollisia makupaloja.

Suomenhevonen tuli keräämään rapsutuksia Nummelalaisilta Jyri ja Aava Rantakalliolta. Sofia Hänninen

Vihdistä kotoisin olevat Merita Laukkanen ja hänen tyttärensä Mea Laukkanen kertovat tulleensa Hennolan tilalle toista kertaa. Mea, 4, että heillä on myös kotona omia kanoja. Mean oman kanan nimi on Helmi.

– Se on tosi kiltti, Mea kertoo.

Kanojen sijaan Mea kertoi kuitenkin lempieläimekseen kissan. Merita Laukkanen nauraa, että kanat häviävät pehmoisuudessaan kissanpennuille.

–Oikeastaan nämä kissat täältä viimeksi jäivätkin niin hyvin mieleen, että piti tulla käymään vielä uudemman kerran, Merita Laukkanen toteaa.

Elliot Uotinen, 4, ihmetteli, miten aitauksessa olevat siat jaksoivat nukkua niin kauan. Sofia Hänninen

Heidi Relander oli tullut poikiensa Elliot, 4, ja Lennard Uotisen, 2, kanssa Veikkolasta käymään Hennolassa ensimmäistä kertaa. Heilläkin on kotona eläimiä, kaksi kissaa ja mäyräkoira nimeltä Boris.

Pojat olivat varsin uteliaita kirmatessaan ympäriinsä, eivätkä empineet silitellä eläimiä. Ainoastaan äkäisellä tuulella olleet kalkkunat hieman säikäyttivät Elliotin. Se kuitenkin unohtui nopeasti siinä vaiheessa, kun pojat pääsivät sikojen aitaukselle.

Vaikka siat olivat aamupäivästä varsin unisella tuulella, niitä oli mukava katsella. Elliot Uotinen, 4, yritti olla mahdollisimman hiljaa, jotta ei varmasti herättäisi sikoja, mutta eläimet eivät näyttäneet hätkähtävän minkäänlaisesta ympäristön melusta.

Kissanpennut olivat selkeästi eniten kävijöiden suosiossa. Pennuilla oli oma pieni katollinen aitauksensa, jonne ne käpertyivät siinä vaiheessa kun huomio uuvutti. Häkkiaitauksessa pennut myös esittelivät kiipeilytaitojaan. Vaikka pennut olivatkin hieman ujoja, olivat ne selkeästi leikkisiä ja osasivat myös nauttia silityksistä.

Nummelalaiset Jyri Rantakallio ja hänen tyttärensä Aava Rantakallio olivat myös paikan päällä ensimmäistä kertaa. Myös hevosia silittävän Aavan lempieläin oli kissa.

– Ollaan käyty kyllä useammalla eri kotieläintilalla kyllä ennenkin, Jyri Rantakallio kertoo.

Kotieläintilat

Missä eläimiä pääsee rapsuttelemaan?

Vihdin Hennolan Kotieläintila (Lepluhdantie 73, Ojakkala) on avoinna toukokuusta syyskuulle, mutta toukokuussa ja syyskuussa otetaan vastaan vain ennakkovarauksen tehneitä ryhmiä. Kesä-, heinä- ja elokuussa avoinna joka päivä kello 11–18. Yhteydenotot p. (09) 2271649 tai p. 0400 813729.

Lohjalla sijaitseva SikaKiva eläinpiha (Ampumaradankatu 13, Lohja) on auki tilauksesta. Kaikki ryhmät ovat tervetulleita ja tilalle mahdollista sopia aika halutulle päivälle ja räätälöidä oma tapahtuma. Yhteydenotot p. 0405885272.

Alitalon viinitilalla Lohjansaaressa (Pietiläntie 138, Lohja) on pupuja marsuja hevosia, vuohia ja lampaita, joita saa ihastella ja syöttää. Tila on auki kesällä joka päivä kello 10–17. Yhteydenotot p. 0503712342

Lomamäen Lemmikkipuisto Inkoossa (Torbackantie 213, Degerby) on auki yleisölle kesä-, heinä- ja elokuussa, keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–18. Yhteydenotot p. 0409009181.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.