Banaanin toinen elämä – Citymarketin hävikkibanaaneista syntyy SB Bakeryn uunissa kahvikakkuja

Maija-Liisa Nyman

– Tekevät hyvin kauppansa, Nummelan K-Citymarketin kauppias Antti-Jussi Kivi myhäilee katsellessaan tyhjää koria. Banaanisuklaakakut on myyty, mutta lisää on tulossa tunnin päästä. SB Bakery toimittaa kakku-uutuutta myyntiin pari kertaa viikossa.

Erityistä kakussa on se, että kakut valmistetaan hävikkibanaaneista.

– Ensisijaisesti pyrimme minimoimaan hävikin. Siihen kiinnitetään joka päivä huomiota arkisessa työssä, Kivi kertoo. Silti hävikkiä tulee väistämättä.

– Vuosihävikin määrällä ostaisi jos nyt ei omakotitaloa niin ainakin henkilöauton, Kivi sanoo, mutta huomauttaa, että hävikki on kuitenkin pientä kaupan tuotemäärään nähden. Hävikin määrä vaihtelee paljon vuodenajasta ja sesongista riippuen.

– Toivoisin, että jokainen miettisi omalta kohdaltaan valintoja: mitä voi itse tehdä ympäristön hyväksi ja hävikin torjumiseksi, Kivi haastaa.

Kauppias kertoo, että hävikkiruoka ei toki päädy kaatopaikalle. Eviralta on olemassa tarkat ohjeet siitä, millaisia tuotteita voi lahjoittaa ja näitä Citymarket antaa ViaDian ruoka-apuun.

– Ne joita ei voida lahjoittaa, menevät polttoaineen jalostukseen. Niistä tehdään biopolttoainetta, Kivi toteaa. Silti hänestä tuntuisi järkevältä käyttää ruoka paremmin: – Että syötävä ruoka ennemmin syötäisiin.

Niinpä hän alkoikin ideoida käyttöä hävikkituotteille – ja päätyi ehdottamaan banaanikakun tekemistä SB Bakerylle.

– Banaania myydään niin paljon, että hävikkiäkin tulee paljon, Kivi sanoo ja huomauttaa: – Ajatus hävikkibanaanin hyödyntämisestä on iso. Sillä on myyntiä suurempi merkitys.

- Ajatus hävikkibanaanin hyödyntämisestä on iso, kauppias Antti-Jussi Kivi sanoo. Maija-Liisa Nyman

Kauppias kertoo, että parhaiten tekee kauppansa kova ja lähestulkoon vihertävä banaani.

– Suomalaiset ostavat banaaninsa raakoina, niin kuin suuren osan muistakin hedelmistä, Kivi toteaa.

Kun Kivi oli lapsi, hänenkin mielestään banaani oli sitä parempi mitä kovempi se oli. Maku on sittemmin muuttunut.

– Nyt banaanin pitää olla sisältä suunnilleen liisteriä, silloin se on tosi makea.

Tätä makeutta hyödynnetään myös banaanikakussa, johon sopii tumma ja pehmentynyt banaani – juuri sellainen, joka jää myymättä.

SB Bakeryn Susanna Boström hakee näitä banaaneja Citymarketissa nelisenkymmentä kiloa viikossa ja leipoo niistä Citymarketille myyntiin banaanisuklaakakkua.

Kondiittori Boström sanoo, että oli mielenkiintoinen haaste lähteä kehittelemään hävikkibanaaneista kakkureseptiä.

– Tovi meni kokeillessa erilaisia versioita kakusta. Eivät nämä reseptit ihan viikossa synny, jos pitää muutakin tehdä.

Banaanisuklaakakkua Boström kokeili ja hioi muutaman kuukauden ajan, aina silloin tällöin.

Maun lisäksi hän kiinnitti huomiota kustannustehokkuuteen, jotta kakun myyntihintakaan ei nousisi korkeaksi.

Boström kertoo, että lopputulos on kahvikakku, jossa on banaania ja suklaarouhetta. Päällä on koristeena kuivattu banaanilastu ja suklaaraitaa.

– Kahvikakut ovat nopeita tehdä ja säilyvät hyvin, Boström kertoo ja toteaa: – Lopputulos on minusta hyvä.

– Olen muutaman kakun tässä syönyt. Makuun ei kyllästy, Kivi vahvistaa.

Molemmat miettivät, että banaanikakun lisäksi hävikkituotteita voisi tulevaisuudessa hyödyntää muutenkin.

– Banaani on nyt pään avaus, sanoo kauppias Kivi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.