"Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle

Pilvi Huhta ja Minna-Karoliina Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä. Huhta soittaa harmonikkaa ja Heino lausuu aforismeja. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Vihtiläinen aforistikko Minna-Karoliina Heino oli kuuntelemassa kirjastolla harmonikan soittoa. Esiintymässä oli Pilvi Huhta, Kultaisen Harmonikankin voittanut muusikko.

Heino liikuttui esityksestä: kyyneleet valuivat pitkin poskia ja kylmät väreet kulkivat pitkin selkäpiitä.

Konsertin jälkeen Heinon oli kiirehdittävä toisaalle, mutta hän tiesi, että haluaisi vielä tehdä jonkinlaista yhteistyötä nuoren muusikon kanssa.

– Pilvi on niin käsittämättömän taitava, Heino sanoo.

Minna-Karoliina Heino on kirjoittanut yli 80 uutta aforismia musiikin innoittamana. Maija-Liisa Nyman

Yhteistyön aika on nyt. Heino ja Huhta esiintyvät yhdessä Wuosisadan Live -juhlakonsertissa. Se piti järjestää 14.8., mutta tapahtuma on nyt sairaustapauksen takia siirretty syyskuulle.

Yhteistä esitystä on valmisteltu jo kuukauden verran ja se koostuu kummallekin naiselle ominaisimmasta ilmaisutavasta: harmonikansoitosta ja aforismeista.

Huhta soittaa esityksessä kolme kappaletta: Renzo Ruggierin variaatioita Säkkijärven polkasta, D. Scarlattin Sonaatti cis-mollin ja Antonio Spaccarotella Tango revengen.

Kaksi kappaleista on sellaisia, jotka hän esittää myös lokakuussa MM-kilpailussa Portugalissa.

– Scarlatti tasapainottaa ohjelmaa, se on näistä rauhallisin, Huhta toteaa. – Muissa riittää kuulijoilla mietittävää.

Mietittävää riittää myös Heinon aforismeissa, joita kuullaan kappaleiden rinnalla. Minna-Karoliina on kirjoittanut kaikki esityksen aforismit Pilvin esittämän musiikin innoittamana – ja aforismeja on syntynyt kymmenittäin.

– Musiikin kantava voima on ollut suuri. Musiikki soi hyvin voimallisesti sisälläni, kun kirjoitan, Heino sanoo.

Myös Huhta kertoo inspiroituneensa yhteistyöstä.

– Biisitkin on muuttuneet omassa mielessä uudenlaisiksi, Huhta miettii. – Uudet näkökulmat vaikuttavat siihen, miten musiikkia ilmaisee.

Pilvi Huhta harjoittelee soittamista yleensä kaksi tuntia päivittäin. Maija-Liisa Nyman

Aforismien ja harmonikkamusiikin yhdistäminen on naisten mukaan täysin uutta.

– Runoja olen kuullut paljonkin musiikkiin lausuttuna, mutta aforismeja en, Heino sanoo. Hän luonnehtii tulevaa esitystä taiteen rajat ylittäväksi ja performatiiviseksi.

Kaksikon mielestä esitys ei päästä kuulijoita helpolla.

– Tämä on esitys, jota pitää oikeasti kuunnella. Siihen pitää rohkeasti pysähtyä. Tavaraa tulee niin paljon, Heino sanoo.

"Tavara" – eli musiikki ja teksti – on kuitenkin esiintyjien mukaan symbioosissa keskenään.

Huhta sanookin: – Aforismit sulavat musiikkiin. Aforismit ja musiikki täydentävät toisiaan.

Wuosisadan Live -lähetys ja juhlakonsertti järjestetään syyskuussa. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Konsertissa Vihdin kesäteatterilla esiintyvät Minna-Karoliina Heinon ja Pilvi Huhdan lisäksi ainakin Elina Valkea ja Hiiden Laulu. Konserttiin myydään lippuja, lähetys katsottavissa myös vihti.fi/live-sivulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.