"Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle

Pilvi Huhta ja Minna-Karoliina Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä. Huhta soittaa harmonikkaa ja Heino lausuu aforismeja. Arkisto/Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Vihtiläinen aforistikko Minna-Karoliina Heino oli kuuntelemassa kirjastolla harmonikan soittoa. Esiintymässä oli Pilvi Huhta, Kultaisen Harmonikankin voittanut muusikko.

Heino liikuttui esityksestä: kyyneleet valuivat pitkin poskia ja kylmät väreet kulkivat pitkin selkäpiitä.

Konsertin jälkeen Heinon oli kiirehdittävä toisaalle, mutta hän tiesi, että haluaisi vielä tehdä jonkinlaista yhteistyötä nuoren muusikon kanssa.

– Pilvi on niin käsittämättömän taitava, Heino sanoo.

Minna-Karoliina Heino on kirjoittanut yli 80 uutta aforismia musiikin innoittamana. Maija-Liisa Nyman

Yhteistyön aika on nyt. Heino ja Huhta esiintyvät yhdessä Wuosisadan Live -juhlakonsertissa. Se piti järjestää 14.8., mutta tapahtuma on nyt sairaustapauksen takia siirretty syyskuulle.

Yhteistä esitystä on valmisteltu jo kuukauden verran ja se koostuu kummallekin naiselle ominaisimmasta ilmaisutavasta: harmonikansoitosta ja aforismeista.

Huhta soittaa esityksessä kolme kappaletta: Renzo Ruggierin variaatioita Säkkijärven polkasta, D. Scarlattin Sonaatti cis-mollin ja Antonio Spaccarotella Tango revengen.

Kaksi kappaleista on sellaisia, jotka hän esittää myös lokakuussa MM-kilpailussa Portugalissa.

– Scarlatti tasapainottaa ohjelmaa, se on näistä rauhallisin, Huhta toteaa. – Muissa riittää kuulijoilla mietittävää.

Mietittävää riittää myös Heinon aforismeissa, joita kuullaan kappaleiden rinnalla. Minna-Karoliina on kirjoittanut kaikki esityksen aforismit Pilvin esittämän musiikin innoittamana – ja aforismeja on syntynyt kymmenittäin.

– Musiikin kantava voima on ollut suuri. Musiikki soi hyvin voimallisesti sisälläni, kun kirjoitan, Heino sanoo.

Myös Huhta kertoo inspiroituneensa yhteistyöstä.

– Biisitkin on muuttuneet omassa mielessä uudenlaisiksi, Huhta miettii. – Uudet näkökulmat vaikuttavat siihen, miten musiikkia ilmaisee.

Pilvi Huhta harjoittelee soittamista yleensä kaksi tuntia päivittäin. Maija-Liisa Nyman

Aforismien ja harmonikkamusiikin yhdistäminen on naisten mukaan täysin uutta.

– Runoja olen kuullut paljonkin musiikkiin lausuttuna, mutta aforismeja en, Heino sanoo. Hän luonnehtii tulevaa esitystä taiteen rajat ylittäväksi ja performatiiviseksi.

Kaksikon mielestä esitys ei päästä kuulijoita helpolla.

– Tämä on esitys, jota pitää oikeasti kuunnella. Siihen pitää rohkeasti pysähtyä. Tavaraa tulee niin paljon, Heino sanoo.

"Tavara" – eli musiikki ja teksti – on kuitenkin esiintyjien mukaan symbioosissa keskenään.

Huhta sanookin: – Aforismit sulavat musiikkiin. Aforismit ja musiikki täydentävät toisiaan.

Wuosisadan Live -lähetys ja juhlakonsertti järjestetään syyskuussa. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Konsertissa Vihdin kesäteatterilla esiintyvät Minna-Karoliina Heinon ja Pilvi Huhdan lisäksi ainakin Elina Valkea ja Hiiden Laulu. Konserttiin myydään lippuja, lähetys katsottavissa myös vihti.fi/live-sivulta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut