Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto

Vihdin kunnanjohtajan Erkki Eerolan mukaan päätöksiä talouiden tasapainottamisesta ei voi siirtää. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Isot päätökset Vihdin kunnan talouden tasapainottamiseksi tehdään kolmen kuukauden kuluttua, marraskuun budjettivaltuustossa.

Viime vuosien menojen kasvu, verotulojen hiipuminen, lainakannan kasvu ja tämän vuoden koronapandemia ovat aiheuttaneet yhtälön, josta Vihdinkään kunta ei selviä ilman mittavaa talouden tasapainottamista.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti maanantaiaamuna talouspaketin, jonka mukaan Vihdin kunnan talouden sopeutustarve vuosille 2021-2023 on runsaat 43 miljoonaa euroa.

– Helppoja toimenpiteitä ei ole. Vuotuiset menot ja tulot on saatava samalle uralle, kunnanjohtaja tiivistää.

– Ratkaisujen odotteluun ei ole aikaa eikä varaa.

Eerolan esitys koostuu muun muassa investointien siirtämisestä, toiminnan tehostamisesta ja palvelutasojen muutoksista, rakenteellisista muutoksista, avustusten ja etuuksien vähentämisestä ja kiinteistöveroprosenttien nostamisesta.

Tuloveroprosentin nostamista kunnanjohtaja ei nyt esitä.

Alkuperäisen talouden tasapainottamisen Vihta-ohjelman toimenpiteitä kunnanhallituksella oli toteutettavana vuodelle 2021 yhteensä 1,275 miljoonaa euron edestä

Uusia toimenpiteitä vuodelle ensi vuodelle on kokonaisuudessaan 5,34 miljoonan euron edestä.

Näitä ovat muun muassa joukkoliikenteen palvelulupauksen uudelleentarkastelu, kokouskustannusten vähentäminen, seudullisen yhteistyön kehittäminen asiakaspalvelussa, työllisyystoiminnan tehostaminen ja konserniyhteisöihin liittyvät pääoma- ja osinkojärjestelyt.

Suunnitelmissa ovat myös henkilöstön merkkipäivämuistamisten ja pitkien palvelussuhteiden huomioimisen vähentäminen, tietohallintokyselyiden lopettaminen, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen toiminnan tehostaminen, elinkeinotoiminnan uudelleen organisointi, vapaaehtoiset henkilöstösäästöt sekä elinkeino- ja markkinointibudjetin pienentäminen.

Lasten ja nuorten lautakunnan alaisessa toiminnassa oli alkuperäisen Vihta-ohjelman toimenpiteitä vuodelle 2021 yhteensä 1,1 miljoonaa euron edestä. Lisää on nyt esitetty lähes saman verran.

Kunnanjohtajan esityksessä ovat esimerkiksi Vanjärven päiväkodin tiloista luopuminen syksyllä 2021, luopuminen varhaiskasvatuksessa loma-aikojen asiakasmaksujen

hyvityksistä lakisääteiset ylittäviltä osiltaan, Vihtijärven koulun lakkauttaminen elokuussa 2021, oppilaiden kuljetusrajan nostaminen viiteen kilometriin, ryhmäkokojen muuttaminen yleisopetuksessa 24 oppilaaseen, nuorisopalvelujen klubin vuokrasopimuksen irtisanominen ja toiminnan siirtäminen toisiin tiloihin sekä nuorisopalvelujen yleis- ja kohdeavustukset palauttaminen vuoden tasolle.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnalla ei ollut alkuperäisessä Vihta-ohjelmassa säästökohteita.

Säästökohteita on nyt esitetty 200 000 eurolla: Kirjasto tehostaa kirjastoasiakkaille kertyneiden maksujen maksamista, kirjastovirkailijan tointa ei täytetä, kirjastoautopalvelu lakkautetaan, liikuntapalveluiden taksoja korotetaan ja lisätään palveluja, päällekkäiset liikunta- ja kulttuuripalveluiden vuokra-avustukset poistetaan ja avustusmäärärahat palautetaan viime vuoden tasolle.

Kaavoitus- ja teknisen lautakunnan osalle on nyt esitetty alkuperäisen 500 000 säästövaateen lisäksi 0,95 miljoonaa euroa.

Listalla ovat Vanjärven päiväkodista luopuminen sekä Vihtijärven koulun vuokrasopimuksen päättäminen, Vihdin Pirtistä luopuminen, vesilaitoksen yhtiöittäminen kunnan kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi, ateria- ja puhdistuspalveluiden toiminnan tehostaminen, yksityistieavustusten ja perusparannusavustusten pienentäminen viidenneksellä, kunnallistekniikan palvelutason

muutokset, mittaustoimen henkilöstöjärjestelyt, puumyyntitulojen lisäys ja omakotitonteissa vuokrausmahdollisuuden lisääminen.

Ympäristölautakunnan aliseen toimintaan esitetään 70 000 euron säästöjä.

Kunnanjohtaja Erkki Eerolan esittämässä talouden tasapainotusohjelmassa esitetään yhteensä 6,5 miljoonan euron suuruista investointien siirtämistä.

Näitä ovat liittyminen Turun tunnin junan hankeyhtiöön 1,55 miljoonaa euroa), atk-investoinnit (250 000 euroa), kirjastoauton hankinta (400 000 euroa), kunnallistekniikan ja liikunta-alueiden rakentaminen (550 000 euroa, Kirkonkylän paloasema (2,48 miljoonaa euroa), Nummelan terveyskeskus (150 000 euroa), kiinteistöjen suunnitelmalliset pienkorjaukset (280 000 euroa), kunnantalon remontointi (120 000 euroa), Vihdin Veden investoinnit (400 000 euroa) sekä Aterian ja puhdistuksen irtaimiston hankinta (330 000 euroa).

Meneillään olevan elokuun aikana säästöpaketista järjestetään kuntalaistilaisuus, henkilöstötilaisuudet, kysely kuntalaisille ja henkilöstölle sekä käsitellään talouspakettia yhteistyötoimikunnassa.

Valtuuston iltakoulussa 18.8. työstetään toimenpiteitä valtuustoryhmissä.

Syyskuussa ja lokakuussa kerätään lautakunnilta ja neuvostoilta kannanotot.

Lokakuussa alkaa toimenpiteiden työstäminen päätösten tekemistä varten.

Budjettivaltuuston kokous on marraskuussa.

Talous tasapainoon

Vihdin kunnan taloustilanne edellyttää Vihta-ohjelman mukaan toimenpiteitä.

Taustalla ovat toimintakatteen eli käyttömenojen voimakas kasvu, verotulojen heikkeneminen ja esimerkiksi valtionhallinnon toimenpiteet mahdollisista lisätehtävistä.

Vihdin kunnan kokonaistaloudellinen tilanne on edelleen heikentynyt.

Vuosi 2020 olisi nykyisellä talousennusteella kolmas peräkkäinen merkittävästi alijäämäinen vuosi. Aikaisemmilta vuosilta kertynyt ylijäämä on syöty.

Vihdin kunnan talous muodostuisi näin kumulatiivisesti alijäämäiseksi. Tällöin kuntalain mukaiset vaatimukset talouden tasapainosta eivät täyty ilman toimenpiteitä ja päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.