”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Jo lähes 650 siuntiolaista, vihtiläistä ja lohjalaista oli torstaihin mennessä allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan kallioylänköalueen suojelemiseksi ja asumisturvallisuuden ja -viihtyisyyden säilyttämiseksi.

Niitä uhkaa Siuntion Kahvimaalle, Yöviläntien varteen, Vihdin ja Lohjan kuntien rajamaastoon suunniteltu kivilouhimo ja -murskaamo, jolle on haettu maa-aines- ja ympäristölupaa Siuntion kunnalta.

Pro Kahvimaan perustaman vetoomuksen voi allekirjoittaa 19.8. saakka. Lupahakemusta koskevat muistutukset ja mielipiteet on tehtävä Siuntion kuntaan 21.8.mennessä.

Kivilouhimo ja -murskaamo toimisi Kaunissola-nimisellä 6,46 hehtaarin alueella, josta on tarkoitus ottaa kiviaineksia vajaa 1,1 miljoonaa kuutiota 15 vuoden ajan.

Lisäksi alueelle tuotaisiin murskaamatonta betoni- ja tiilijätettä säilytykseen ja murskattavaksi sekä puujätettä että kantoja haketettavaksi sekä ylijäämämaata.

Kivilouhimo ja -murskaamo toimisi urakkaluonteisesti 2-3 kertaa vuodessa ja erillistä seulontaa tehtäisiin 2-5 kertaa vuodessa arkisin klo 7:n ja 22:n välisenä aikana. Lastauksia ja kuljetuksia sen sijaan olisi ympäri vuoden.

Keskimääräiseksi päivittäiseksi liikennemääräksi arvioidaan 66 kuorma- tai ajoneuvoyhdistelmäautoa, jotka käyttäisivät ensisijaisesti Yöviläntietä ja Vanhaa Turuntietä.

Alueella sijaitsee 14 asuinrakennusta, jotka ovat 300-550 metrin etäisyydellä kivilouhimosta.

Yöviläntien ja Vanhan Turuntien vaikutuspiirissä olevien asuinrakennusten määrä on vetoomuksen mukaan suuri.

– Hanke vaikuttaisi merkittävästi myös näiden teiden varrella asuvien arkeen.

Vetoomuksen allekirjoittamiseen kutsutaan viestillä ”Auta puolustamaan turvallista ympäristöä, asumista ja eläimiä sekä ainutlaatuista kallioaluetta Kahvimaalla ja siten välttämään kalliokivilouhimoon ja -murskaamon sekä sen oheistoimintojen mahdolliset seuraukset ja riskit, joita 15-vuotiseen toimintalupaan nähdään liittyvän”.

Allekirjoittajien mukaan hankkeelle ei pitäisi antaa lupaa.

Perusteluina ovat louhinnasta, murskaamisesta ja räjäytyksistä syntyvä melu ja ilmanpainevaikutukset (ikkunoiden ja seinä- pintojen värähtelyt), tärähdykset sekä ilmanlaatua heikentävä pöly (kivipöly-/-tuhka ja betonipöly).

Talousvesikaivot saavat vetensä pohjavedestä, jonka pintaa ja kulkeutumisreittejä ei vetoomuksen mukaan ole tutkimuksin todennettu, eikä tutkittu.

– Pelättävissä on pohjavesien laadun heikkeneminen tai pohjaveden pinnan aleneminen.

Osa taloista on perustettu kallioiden päälle ja monien porakaivot on porattu kalliomuodostelmaan.

Vetoomuksessa tähdennetään, että etukäteen on vaikea arvioida, miten räjäytykset vaikuttavat rakennuksiin tai porakaivoihin.

Lisääntynyt rekkaliikenne kapeilla, hyvin pienet pientareet omaavilla tai jopa pientarettomilla kylämäisillä teillä aiheuttaa allekirjoittajien mukaan vaaratilanteita varsinkin kevyenliikenteen kulkijoille ja ennestäänkin rapautuneiden teiden pintojen kulumista ja reikääntymistä.

Räjäytysten pelätään vahingoittavan myös merkittävän erikoista, osin kalliolohkareista muodostuvaa Solamäen luolastoa ja sitä ympäröivää kallioaluetta.

Luolasto on Siuntion suurin ja yksi Länsi-Uudenmaan suurimmista luolastoista.

Museoviraston tutkija on löytänyt luolastosta vanhoja kalliopiirustuksia ja tekstejä keväällä tehdyssä inventoinnissa.

– Luola ja sen lähimetsät kallioalueineen sekä pienine suomuodostumineen ovat merkittävä luontoympäristö, joka palvelee niin paikallisten kuin vieraskuntalaisten (mökkiläiset, retkeilijät, luontoseuraajat) virkistys-, marjastus- ja metsästysalueena, vetoomuksessa todetaan.

Valuma-/hulevedet voivat allekirjoittajien mukaan kuljettaa saasteita mm. purkupaikaksi suunniteltuun perimätiedon mukaan lähdepohjaiseen ojaan ja siitä eteenpäin.

Oja jatkuu Risupakanjoelle (Risubackan lehto suojelualue), Palojoelle, Karhujärveen ja Siuntionjokeen sekä lopulta Siuntion edustalla mereen.

Luontoselvityksen mukaan alueella pesii ja elää liito-oravia. Lisäksi alueella esiintyy vaarantuneeksi luokitellut töyhto- ja hömötiainen seka punatulkku.

Alueella on vetoomuksen mukaan myös useita lepakkolajeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.