Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdissä on viimeisen kuukauden aikana testien tuloksena paljastunut vain kaksi uutta koronatapausta. Kokonaismäärä alkuvuoden ajalta on nelisenkymmentä.

Määrä on pääkaupunkiseudun työ- ja huvittelualueiden läheisyys huomioiden kohtalaisen alhainen, mutta suhteessa väkilukuun muutamia lähikuntia korkeampi.

Vihtiläisten saamien todennettujen koronatartuntojen määrä saattaisi olla jopa merkittävästi alhaisempi jos epidemian alkuvaiheissa näkymätön vihollinen olisi otettu tosissaan.

Koronan toinen aalto on maan rajoilla. Huolettomalla matkailulla ja ylisellä vähättelyllä voi olla jälleen järkyttävät seuraamukset.

Viisaat vihtiläiset ovat välttäneet riskejä alkukesän koronahöllennysten jälkeenkin. Uhraukset ovat voineet olla mittaviakin.

Käsien jatkuvasta saippuapesusta ja desinfiointiaineiden käyttämisestä on tullut tapa, jolla on torjuntavaikutus moniin muihinkin pöpöihin kuin koronavirukseen.

Toisaalta huolettomat kansalaiset tekevät koko ajan karhunpalveluksia itselleen – ja muille.

Suosituksia turvaväleistä, pärskinnän välttämisestä ja korkeasta hygieniasta ei annettu huvin vuoksi.

Vihtiläisissä yrityksissä on kiitettävästi mahdollisuuksia käsien pesemiseen ja käsidesin ruiskimiseen, mutta osa asiakkaista ei näitä mahdollisuuksia selkeästikään käytä.

Nyt on kurinpalautuksen aika. On todella herättävä uudestaan siihen todellisuuteen, että virheliike koronan suhteen voi viedä hengen itseltä tai joltain muulta.

Tomaattien jonninjoutava pyörittely vihannesosastolla on järkyttävä arkinen esimerkki koronakurin höltymisestä.

Kaiken lisäksi kuukausia jatkuneesta ja hyvin säännöllisestä tiedottamisesta huolimatta osa asukkaista marssii terveyskeskuksen vastaanotolle soittamatta ensin sinne.

Kaikissa vastaanotolla käymiseen liittyvissä asioissa on ehdottomasti otettava yhteyttä ensin puhelimitse. Siis ehdottomasti.

Koulujen alkamisella saattaa olla merkittävä vaikutus viruksen toisen aallon rantautumiseen Vihtiin.

Tämän takia koteihin toimitetut ohjeet pitää lukea erityisen tarkasti – ja toimia ohjeiden mukaisesti.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.