”Haluamme pitää kylän virkeänä” – Vanjärveläiset vastustavat esitystä päiväkodin lakkauttamisesta ja haluavat tuoda esiin kylien vetovoimaisuutta

Maija-Liisa Nyman

Vanjärvi-seura vetoaa kuntaan oman kylänsä elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Seuran lähetystö – Paula Steele, Pirkko Kaskinen ja Antti Peisa – kävi torstaina luovuttamassa kunnanjohtaja Erkki Eerolalle, elinvoimajohtaja Petra Ståhlille ja brändikehittäjä Hanna Jokitöyrälle avoimen kirjeen Vanjärven päiväkodin säilyttämiseksi. Lisäksi kolmikko esitteli kunnan johdolle Vanjärven kyläbrändäys -projektia.

Vihdin talouden tasapainotusohjelman ehdotusluonnoksessa esitetään Vanjärven päiväkodin tiloista luopumista. Sen mukaan vanjärveläisille tarjottaisiin jatkossa varhaiskasvatusta ja esiopetusta kirkonkylän päiväkodeissa ja Vanjärven päiväkodin kiinteistö laitettaisiin myyntiin.

Steelen, Kaskisen ja Peisan mielestä lasten väheneminen Vanjärven päiväkodissa on keinotekoista; vanjärveläiset ovat esimerkiksi tarjoutuneet tekemään talkoilla päiväkodista aivan pienimmillekin lapsille sopivan.

He sanovatkin saaneensa sen käsityksen, että Vanjärven päiväkotia on ajettu alas tarkoituksella.

– Me näemme sen niin, että tässä on tietoista kylän näivettämistä, Pirkko Kaskinen totesi.

Tämän kunnanjohtaja kiisti vahvasti. Hän huomautti, että kunnan sopeutustarve on valtava.

– Helppoja ratkaisuja ei ole, Eerola totesi. Hän toivoo yhteistä laajaa pohdintaa talouden tasapainottamisen keinoista.

Avoimen kirjeen oli allekirjoittanut lähes 150 päiväkodin puolustajaa.

– Emme ole pyytämässä kunnalta mitään lisää, haluamme vain säilyttää sen, mitä meillä on, Kaskinen sanoi.

Hän huomautti, että päiväkodilla on paljon positiivisia vaikutuksia kylän elämään. Päiväkoti esimerkiksi takaa ehyen oppimispolun, tuo perheiden arkeen sujuvuutta ja mahdollistaa tutustumisen toisiin vanhempiin. Lisäksi se houkuttelee muuttamaan kylälle.

– Muuttoliike maalle on voimistunut osin koronan takia. Näen, että siihen kannattaisi tarttua, Steele totesi.

– Haluamme pitää kylän virkeänä ja olemme sitoutuneita tekemään talkootyötä, Steele sanoo. – Se into mikä meillä on voitaisiin valjastaa kyläbrändäykseen tietysti yhteistyössä kunnan kanssa.

Brändikehittäjä Hanna Jokitöyrä kertoi, että Vihdin kylien brändäyksestä on jo puhuttu ja se on tarkoitus aloittaa pikimmiten.

Kuntalaiskuuleminen

Vihdin talouden tasapainotusohjelman ehdotusluonnoksessa on Vanjärven päiväkodista luopuminen ja Vihtijärven koulun lakkauttaminen. Näistä molemmista asioista järjestetään kuntalaiskuuleminen.

Vanjärven päiväkotiin liittyvä tilaisuus järjestetään tiistaina 22.9. klo 18 alkaen Vanjärven Seurojentalolla (Vanjärventie 480).

Vihtijärven kouluun liittyvä kuuleminen järjestetään keskiviikkona 23.9. klo 18 alkaen Nummituvalla (Lopentie 1616).

Kuulemistilaisuuksiin paikan päälle saapuvia pyydetään huomioimaan korona-ajan varotoimet: turvavälit, kasvomaskit ja käsihygienia. Turvaväleistä johtuen sisään voidaan ottaa keskimäärin puolet salien normaalista kapasiteetista.

Tilaisuuksiin voi osallistua myös etänä Microsoft Teams Live -ohjelman kautta. Linkki kunnan sivuilla.

Kuulemistilaisuuksissa kuntalaisten kysymyksiin vastaavat muun muassa kunnanjohtaja Erkki Eerola, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen ja tekninen johtaja Matti Kokkinen. Kysymyksiä ja lausuntoja voi lähettää etukäteen 18.9. klo 12 mennessä sähköpostilla kunnanvirasto@vihti.fi tai postitse osoitteeseen Vihdin kunta / Kirjaamo, PL 13, 03101 Nummela.

Kuulemisten jälkeen asioita käsitellään lasten- ja nuorten lautakunnassa, kunnanhallituksessa sekä kunnanvaltuustossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.