Kunnanhallitus muistuttaa korkeista rakennuksista – ”Vihtiin tarvitaan korkealle yltävää pelastuskalustoa”

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelutason suunnitelma seuraavalle nelivuotiskaudelle on nyt lausuntokierroksella.

Vihdin kunnanhallituksen antamassa lausunnossa muun muassa huomautetaan Nummelan keskustassa olevista kuusikerroksisista asuinrakennuksista.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan näiden korkeiden rakennusten takia Nummelaan on sijoitettava korkealle yltävää pelastuskalustoa.

Lausunnossa vinkataan, että palotutkinnan ja tapaturmatiheyden analyysin tulokset tulisi käsitellä kunnan viranomaisten kanssa.

– Tällä varmistetaan, että kunta voi käyttää tuloksia omassa ennaltaehkäisevässä työssään. Tällaisia kunnan toimintoja ovat muun muassa rakennusvalvonta, ympäristövalvonta sekä maankäytön suunnittelu, lausunnossa tähdennetään.

Turvallisuusviestintää kehitettäessä pitäisi Vihdin kunnanhallituksen yksimielisen lausunnon perusteella selvittää myös uusien viestikanavien käyttöedellytyksiä muun muassa viranomaisten keskinäisessä viestinnässä sekä viestinnässä kuntalaisille.

Onnettomuuksien ehkäisyn asiantuntijapalveluissa kunnan organisaatiossa tärkeitä yhteistyötahoja ovat rakennusvalvonta, ympäristövalvonta sekä maankäytön suunnittelu.

Kunnanhallitus tähdentää, että onnettomuustilanteiden analyysi tuottaa arvokasta tietoa ennakoinnin kehittämiseksi.

Lausunnossa terävoitetään myös sopimuspalokuntien merkitystä: ”Pelastuslaitoksen tulee parhaalla mahdollisella tavalla parantaa sopimuspalokuntien toimintakykyä.”

Pelastustoiminnan paloasemaverkoston ja kaluston suhteen Vihdin kirkonkylä on tunnistettu ongelmalliseksi alueeksi tavoitettavuuden kannalta.

Sopimuspalokunnan uuden Vihdin kirkonkylän paloaseman hankesuunnittelu on käynnissä.

Rakentamisen aikataulu on avoinna. Sen ratkaisee käytännössä kuntatalouden tilanne.

Vihdin lausunnossa todetaan, että kirkonkylän uuden paloaseman yhteyteen varataan tilat myös ensihoitoyksikölle.

Öljyntorjunnan suhteen kunnanhallitus pitää hyvin tärkeänä, että suunnitelmassa otetaan huomioon valtatien 25 sekä Hangon ja Hyvinkään välisen rautatien öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunta erityisesti Vihdin kunnan pohjavesialueilla.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueeseen kuuluu kymmenen kuntaa ja asukkaita alueella on noin 470 000.

Väestö ja tiivis rakennuskanta ovat lausuntokierroksella olevan palvelutasosuunnitelman luonnoksen mukaan keskittyneet pääkaupunkiseudulle ja sen ympäryskuntiin sekä taajamiin. Muilta osin alue on pääosin harvaan asuttua maaseutua.

Lisäksi väestörakenteen kehityksen näkökulmasta pitää suunnitelman mukaan huomioida maahanmuuton jatkuminen ja se, että maahanmuuton määrää on vaikea ennakoida.

Suunnitelmassa muistutetaan, että tämä vaatii pelastustoimen henkilöstöltä yhä enemmän kielitaitoa ja eri kulttuurien tuntemusta.

Keskeisiä tunnistettuja päivittäisiä onnettomuusriskejä luonnoksessa ovat ovat rakennuspalot ja -vaarat, tieliikenneonnettomuudet, maastopalot, kiireelliset ihmisen pelastustehtävät sekä vaarallisen aineiden onnettomuudet ja öljyvahingot.

Laaja toiminta-alue

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-alueen maapinta-ala on 4 245 neliökilometriä.

Alueella on myös pitkä merenranta sekä runsaasti järviä.

Rannikon pituus on 139 kilometriä. Merialuetta on 2 857 neliökilometriä ja sisävesialueita pelastuslaitoksen alueella on 359 neliökilometriä.

Toimialueella sijaitsee kuusi kaupallisen merenkulun satamaa ja merialueen läpi kulkee kymmenen väylää.

Uudenmaan merkittävimmät ja tärkeimmät pohjavesivarat sijaitsevat Hangon ja Hyvinkään välisellä harjualueella.

Pelastuslaitoksen alueella on kahdeksan turvallisuusselvityskohdetta, joissa käsiteltävien kemikaalien tai räjähteiden määrä on niin suuri, että siitä aiheutuu suuronnettomuuden vaara.

Kohteet sijaitsevat Hangossa, Lohjalla, Inkoossa, Kirkkonummella ja Espoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.