Ylen mukaan syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta ja tuntuvia sakkoja – laskettelukeskuksen jätemaa-asia on nyt oikeuskäsittelyssä

Kuvituskuva. Sami Lettojärvi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa syytetään useita yrityksiä törkeästä ympäristön turmelemisesta Vihdissä.

Maata kuljetettiin Vihdissä sijaitsevan hiihtokeskuksen rinteisiin syyttäjän mukaan laittomasti. Syytetyt kiistävät rikoksen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Syyttäjän mukaan matkailualan yrityksen vastuuhenkilönä toiminut mies on tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta vienyt suuren määrän jätemaata Vihdin kunnan vesihuollolle tärkeälle Isolähteen pohjavesialueelle Ojakkalaan.

Syyttäjän mukaan jätemaata oli viety pohjavesialueelle kaikkiaan jopa lähes 116 000 tonnia 1.10.2015 ja 11.11.2016 välisenä aikana.

Määrä vastaa Ylen uutisen mukaan yli 2 300 kasettikuorma-autollista jätemaata.

Hiihtokeskusyrittäjä ja kuljetusalan yrittäjä ovat rikkoneet syyttäjän mukaan ympäristönsuojelulakia, vesilakia ja jätelakia toimittaessaan jätemaata vedenottamon suoja-alueelle ilman lain edellyttämiä lupia.

Jätemaa on voinut aiheuttaa alueella ympäristön pilaantumista ja jopa vaaraa ihmisten terveydelle.

Syytteen mukaan yrittäjien laittomasti läjittämä ylijäämämaa on vaarantanut alueen pohjaveden laadun.

Hiihtokeskuksen alueelle kuljetettu ylijäämämaa oli peräisin kahdesta espoolaisesta rakennushankkeesta.

Tarkoituksena oli käyttää jätemaata laskettelurinteiden rakennusprojektiin.

Maanajo hiihtokeskuksen alueelle päättyi, kun ympäristötarkastajat puuttuivat asiaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen toimitettujen kirjallisten vastausten mukaan syytetyt kiistävät syytteet törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Yrittäjien mukaan pohjavesialueelle kuljetettu maa-aine ei ole ollut pilaantunutta, joten se ei ole aiheuttanut ympäristölle haittaa. Yrittäjät kiistävät myös laittoman maankaatopaikkatoiminnan.

Yrittäjät ovat kertoneet olleensa yhteydessä Vihdin kuntaan useita kertoja maan siirtämisestä laskettelurinteille.

Syytettyjen mukaan Vihdin kunta ei ole vaatinut toiminnalle erityistä lupaa. Syytetyt eivät siten mielestään ole toimineet tahallisesti tai törkeän huolimattomasti.

Syyttäjä vaatii hiihtokeskusyrittäjälle ja kuljetusalan yrittäjälle vähintään yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja tuntuvaa sakkoa.

Asian käsittely jatkuu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 13.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.