Karviaisen alueella tukiperhettä odottaa 40 lasta: tukiperheitä kaivataan lisää

Tukiperheistä on pulaa Karviaisen alueella. Arkisto/JOHANNA ERJONSALO

Laura Roininen

Lastensuojeluilmoitukset vähenivät koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana Lohjalla ja perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella, mutta ovat alkaneet syksyn aikana taas lisääntyä.

– Korona näkyy viiveellä, kun tukea tarvitsevat perheet ovat olleet piilossa, perhehoidon ja tukiperhetoiminnan erityissosiaaliohjaaja Nina Klenberg Karviaisesta kertoo.

Klenbergin mukaan koronatilanteen rauhoittumisen jälkeen tilanne monessa perheessä kriisiytyi. Siksi esimerkiksi tukiperhetoimintaa pyrittiin osittain jatkamaan poikkeustilankin aikana.

Poikkeustila teki joissakin perheissä myös hyvää. Tukiperheasioista vastaava sosiaaliohjaaja Minna Kupari Lohjan kaupungilta kertoo, että osalla perheistä tilanne parani kevään aikana. Kiireet hävisivät ja vanhemmilla oli paremmin aikaa olla läsnä.

– Varauduimme koronakriisin aikana perustamalla kriisiryhmän ja avaamalla neuvontapuhelimen, mutta olikin tosi hiljaista.

Vaikka tilanne on ollut nyt rauhallinen, uusia tukiperheitä tarvitaan koko ajan lisää. Tällä hetkellä Lohjalla tukiperhettä odottaa 35 ja Karviaisen alueella 40 lasta.

Lohjalla noin 120 lapsella on tukiperhe. Tukiperheen luona käydään esimerkiksi kerran kuussa viikonloppuisin. Taustalla on yleensä vanhempien jaksamisen tukeminen.

– Vanhemmilla ei välttämättä ole verkostoja eikä mahdollisuutta hengähdystaukoon, tai lapsi tarvitsee lisää sosiaalisia kontakteja. Jokaisen lapsen tarve on yksilöllinen, Kupari ja Klenberg kertovat.

Mitään erityisvaatimuksia ei ole, tukiperheeksi sopivat tavalliset perheet. Tärkeintä ovat aika ja halu olla lasten kanssa.

– Että pystyy antamaan syliä, läsnäoloa ja turvallisuutta, perusarkea. Koulutustaustaa ei tarvitse olla, kiinnostus riittää, Klenberg sanoo.

Lohjan kaupunki ja Karviainen tekevät yhteistyötä ja kouluttavat uusia tuki- ja sijaisperheitä yhdessä. Yhteistyötä tehdään myös siinä, että lapselle löydetään hänelle sopiva perhe. Tukiperhekoulutuksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Tukiperheiden lisäksi tarvetta on sijaisperheille, joissa lapsi asuu toistaiseksi. Lohjalla on tällä hetkellä 35 sijaisperhettä, joissa on 48 lasta. Karviaisen alueella on tällä hetkellä 25 lasta pitkäaikaisessa sijoituksessa ja neljä lasta lyhytaikaisessa sijoituksessa.

– Etsimme aina lapselle sopivan perheen ja mietimme, mikä on lapsen edun mukaista. Siksi toimintaan tarvitaan erilaisia perheitä. Usein lapsen turvallisuudentunne on järkkynyt pahasti, joten tärkeää on perheen luoma turva, perhehoidosta vastaava sosiaaliohjaaja Satu Nybäck Lohjan kaupungilta kertoo.

Lisätietoja tuki- tai sijaisperhetoiminnasta ja tulevista koulutuksista a ntaa Karviaisen puolelta Nina Klenberg 044 767 4789.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.