Vihdin kunnan investointeja on pakko ajoittaa uudelleen – kunnanvaltuusto aloitti karsinnat

Hallintojohtaja Noora Nordberg ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen varmistelivat, että kaikki järjestelmät toimivat kunnanvaltuuston kokouksessa, jossa 25 valtuutettua oli läsnä salissa. Etänä kokoukseen osallistui 18 valtuutettua. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kunnanvaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden investointien karsintalistan maanantaina.

Karsinnoista oli kaksi äänestystä. Kunnanhallituksen esitys pysyi nipussa, sillä kummassakin äänestyksessä hallituksen esityksen kannalla oli 28 valtuutettua ja karsintojen vähentämisen kannalla 15 valtuutettua.

Kirkonkylän sopimuspalokunnan paloaseman investointiin talousarviossa oli kuluvalle vuodelle 375 000 euroa. Valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen karsinnan 95 000 euroon.

Erkki Aronen (sd.) esitti, että karsintaa ei tehtäisi. Hän esitti myös, että suunnitelmallisista korjaustöistä ei karsittaisi 100 000 euroa.

Äänestyksissä Arosen esitykset hävisivät siis äänin 28-15.

Kiinteistöjen suunnitelmallisista peruskorjauksista vähennys on 100 000 euroa. Korjaustöihin jää 1,2 miljoonaa.

Ennuste alijäämälle on kolmikertainen.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola totesi, että suunnitelmana on lykätä kirkonkylän sopimuspalokunnan uusien tilojen rakentaminen vuoteen 2024.

– Jos tätä ei tehdä niin kunnanhallituksen asettamasta säästötavoitteesta vesittyy puolet.

Suunnitelmallisten peruskorjausten rahoittamisesta kunnanjohtaja terävöitti, että määräraha on karsinnan jälkeenkin huomattavasti suurempi kuin viime vuosina.

– Kunta ei säästä peruskorjauksista, Erkki Eerola vakuutti.

O sakkeiden ostamiseen on sitovaksi määrärahaksi kunnanvaltuuston maanantaisella päätöksellä kuluvalle vuodelle 900 000 euroa. Alkuperäinen summa oli 2,45 miljoonaa euroa.

Vihdin Veden verkoston uudisrakentamista ja saneeraamista valtuusto päätti karsia 100 000 eurolla 1,3 miljoonaan euroon.

Atk-hankintoja vähennetään 100 000 eurolla, jäljelle jää 350 000 euroa.

Kunnallistekniikan rakentamista valtuusto päätti karsia 150 000 eurolla. Käyttöön kuluvalle vuodelle jää 2,71 miljoonaa euroa.

Kirkonkylän uuden koulukeskuksen investointeja karsitaan 150 000 eurolla 1,55 miljoonaan euroon.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tilamäärärahoista vähennetään 150 000 euroa, rahaa jää 200 000 euroa.

Lisäksi valtuusto lisäsi maa-alueiden ja kiinteän omaisuuden ostamiseen 500 000 euroa.

Vihdin kunnan osavuosikatsaus on Tapio Karjalaisen (kok.) mielestä pysäyttävä.

Kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kunnan alijäämä on jo saavuttanut koko vuodelle budjetoidun alijäämätason, joka on 3,05 miljoonaa euroa.

– Koko vuoden ennuste alijäämälle on puolestaan kolmikertainen budjettiin nähden eli 9,85 miljoonaa euroa.

Karjalaisen mielestä kunnan talouden suurimpina haasteina ovat sosiaali- ja terveysmenojen jatkuva kasvu budjetoituakin nopeammin, verotulojen kasvattaminen ilman tulo- ja kiinteistöveron korotuksia, investointitason pitäminen kunnan sietokyvyn mukaisena sekä kunnan henkilöstökulujen voimakkaan kasvun hillitseminen.

– Lisäksi koronapandemia lisäsi merkittävästi kuntien ahdinkoa, jota osaltaan helpottaa valtion kuntatalouden tukipaketti.

Tapio Karjalaisen mukaan selviäminen tukalasta tilanteesta edellyttää vastuullista ja päättäväistä yhteistyötä luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja kunnan työntekijöiden välillä toiminnan tehostamistoimista päätettäessä ja niiden toteutuksessa.

Tarve kuusi miljoonaa

Kunnanhallitus on asetti toukokuussa vuosien 2020 ja 2021 investointien määrän vähentämisen sopeuttamistavoitteeksi kuusi miljoonaa euroa.

Tästä erikseen käsitellään omana kokonaisuutena Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskuksen rakentaminen.

Karsinnat kuluvan vuoden investoinneista olivat kunnanhallituksen esityksessä 2,58 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle 3,98 miljoonaa euroa.

Karsintalistalla ovat atk-hankinnat (karsinta 150 000 euroa), kirjastoauton hankinta (400 000), kunnallistekniikan rakentaminen (150 000, liikunta-alueiden rakentaminen (100 000) , kirkonkylän sopimuspalokunnan paloasema (2 200 000), kiinteistöjen suunnitelmalliset pienkorjaukset (180 000), kunnanviraston remontointi (120 000), Vihdin Veden investoinnit (300 000) sekä ateria- ja puhdistuspalvelujen hankinnat (karsinta 330 000 euroa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.