Hiiden Opisto: Kursseilla turvavälit ja kuorossa visiirit

Hiiden Opiston Hiiden Laulu -kuoro harjoittelee visiirien kanssa. Jonna Dunkel

Maria Aittoniemi

Turvaväleistä huolehtien ja pienennetyin ryhmin. Näin kertoo Hiiden Opiston rehtori Anne Kotonen opiston syksyn alkaneen.

– Voin sanoa, että olemme oikein tyytyväisiä tähän syksyyn, kaikki on käynnistynyt hyvin.

Koronapandemian on vaikuttanut opiston toimintaa niin, että opiskelijoita on noin 30 prosenttia vähemmän, kuin aiempina vuosina samaan aikaan.

Kotonen kertoo, että opiskelijat ovat paljon soittaneet, ja kysyneet, toteutuvatko THL:n suosituksen turvaväleistä.

– Meillä on tarkat ohjeet opiskelijoille ja opettajille ja opettajat ovat vastuussa siitä, että turvavälit säilyvät. Me keskustelemme asiasta joka päivä henkilökunnan kanssa, Kotonen kertoo.

Turvavälit pystytään opiston kursseilla säilyttämään siten, että kaikissa ryhmissä on maksimissaan puolet siitä opiskelijamäärästä, mitä aiemmin on ollut.

– Poikkeuksena vain se, jos ryhmä toimii niin isossa tilassa, että turvavälit pystytään pitämään, Kotonen sanoo.

Hiiden opiston Hiiden Laulu -kuoron johtaja Aino-Maria Ollikainen kertoo, että visiireihin päädyttiin, koska ne tuntuivat laulaessa miellyttävämmiltä kuin hengityssuojaimet.

– Pidämme myös turvavälit harjoituksissamme ja esiintyessämme, Ollikainen kertoo.

Hiiden Opiston ohjeistuksen mukaisesti yhdessä harjoittelevien kuorolaisten määrä on rajoitettu. Niinpä osa kuorolaisista joutuu seuraamaan harjoituksia kotonaan Facebookin live-lähetyksen kautta.

Visiirin kanssa laulaminen on erilaista, kuin ilman.

– Kuin laulaisi yksin. Laulaja kuulee oman äänensä tavanomaista voimakkaammin ja muiden äänet hiljaisina. Eihän tämä ideaalitilanne ole, mutta koska aika on tämä, näin tehdään.

Toisaalta Ollikainen näkee – tai oikeammin kuulee – tässä hyvääkin.

– Yksittäisen laulajan vastuu omasta tekemisestään on kasvanut, kun hän ei enää pääse peesaamaan vieressä olevaa vahvempaa laulajaa. Kuorolaiset joutuvat ottamaan enemmän vastuuta omasta laulamisestaan.

Tällainen harjoittelu näkyy lopputuloksessa.

– Toisen kuoron kanssa kokeilimme yhtä kappaletta ilman visiirejä ja kuoro soi potenssiin kymmenen, Ollikainen iloitsee. – Laulaminen ilman visiiriä on myös valtavan vapauttava kokemus.

Hiiden Laululla on tulossa kaksi keikkaa lokakuussa. Esiintyessään kuorolaiset eivät käytä visiirejä.

– Pidämme silloin isot turvavälit.

Vaikka tämä poikkeuksellinen aika vaatii omat varotoimensa, Ollikainen iloitsee siitä, että kuoro voi taas keväällä alkaneen katkoksen jälkeen kokoontua yhteen laulamaan.

– Yhdessä laulaminen on se juttu, miksi tätä tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.