Vanjärven päiväkodin tulevaisuus ratkeaa budjettivaltuustossa – Vaippaikäisten lasten "pesuallas" saattaa ratkaista asian vanjärveläisten hyväksi

Eeva-Mari Salmi muistutti muun muassa, että koronan aiheuttaman poikkeusvuoden perusteella ei voi tehdä päätöstä Vanjärven päiväkodin lakkauttamisesta. Mikrofonia salissa liikutteli kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mari Haapanen. Tilanteita ikuisti muun muassa Suvi Nuotio. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vanjärven päiväkodin kohtalo ratkeaa marraskuun yhdeksäntenä päivänä kunnanvaltuuston budjettikokouksessa.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti elokuun alussa alustavan esityksen Vihdin kunnan talouden tasapainottamiseksi.

Tämän alustavan esityksen mukaan kunta luopuisi Vanjärven päiväkodista ja alueen lapsille tarjottaisiin syksystä 2021 alkaen varhaiskasvatusta ja esiopetusta kirkonkylän päiväkodeissa.

Vanjärven Seurojentalossa järjestettiin tiistaina kuntalaisten kuulemistilaisuus päiväkodin tilanteesta.

Runsaat kaksi tuntia kestänyt vilkas keskusteltu kirjattiin jatkokäsittelyä varten.

Seuraavaksi talouden mittavaa tasapainottamista käsitellään lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja lopulta kunnanvaltuustossa.

– Saimme rakentavia ja hyviä kommentteja. Me viranhaltijat viisastuimme tässä asiassa. Nyt rakennetaan edelleen esitystä kokonaisratkaisuksi, joka menee sitten poliittiseen päätöksentekoon, kunnanjohtaja Erkki Eerola tiivisti kuntalaiskuulemisen laajaa antia.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola selosti vanjärveläisille Vihdin kunnan taloustilannetta. Kulttuurituottaja Tommi Muhli järjesti kiinnostuneille Teams-yhteyden tilaisuuteen. Vesa Valtonen

Vanjärven päiväkodin säilyttämisen puolesta alueen 148 asukasta allekirjoitti hiljattain vetoomuksen kunnan viranhaltijoille ja poliittiselle päätöksentekijöille.

Tiistai-iltaisessa tilaisuudessa asukkaita oli paikalla vajaat 30. Tilaisuutta oli mahdollisuus seurata myös verkon välityksellä – ja esittää sen kautta myös kysymyksiä.

Kysymyksiä nousikin kymmenittäin niin salissa kuin verkossa.

Illan aikana keskiöön nousi päiväkodin varustetaso; mikäli tiloissa olisi edelleen asialliset vaippaikäisten hygieniaan tarvittavat tilat ja varusteet niin varhaiskasvatuksessa Vanjärvellä olisi asukkaiden kannanottojen mukaan huomattavasti nykyistä enemmän lapsia.

Vaippaikäisten "pesuallas" vilahtelikin illan aikana lukuisissa puheenvuoroissa.

Useiden kyläläisten esittämien kommenttien mukaan johtopäätöksiä Vanjärven päiväkodin kohtalosta ei voi tehdä myöskään koronan aiheuttaman poikkeusvuoden perusteella.

Vanjärven päiväkodin mahdollisen lakkauttamisen tuomia säästöjä haarukoitiin tiistai-iltana monelta kantilta.

Säästöarviota oli tarkennettu varovaisuusperiaatteella alaspäin alkuperäisestä.

Vuosisäästöksi talousjohtaja Henri Seppänen kertoi 190 000-195 000 euroa, josta kiinteistökustannukset ovat 15 000-20 000 euroa.

Kokonaissäästö saattaa olla helposti 60 000 euroa pienempi jos päiväkodin lakkauttamisen seurauksena alkaa lasten kuljetusrumba.

Lasten vanhemmat muistuttivat, että vuodessa ylimääräisiä kilometrejä syntyy perheissä rajusti jos lapsia pitäisi kuljetella kirkonkylän päiväkoteihin.

Illan aikana moni kertoi muuttaneensa Vanjärvelle nimenomaan maaseutumaisen rauhan ja toimivien lähipalvelujen takia.

Vanhempien pelkona oli myös yhteisöllisyyden ja erityisesti koulupolun katkeaminen.

Vanjärven koulussa on nyt 51 oppilasta ja samassa rakennuksessa sijaitsevassa päiväkodissa on hoidettavana 13 lasta ja esiopetuksessa viisi lasta.

Päiväkoti-ikäisiä Vanjärvellä oli kesäkuun tilaston mukaan 37. Osa lapsista päiväkodissa kirkonkylässä, sillä Vanjärven päiväkodissa ei ole mahdollista hoitaa vaippaikäisiä tilojen puutteellisen varustuksen takia.

Viime toimintakaudella päiväkodissa oli varhaiskasvatuksessa 23 lasta ja esiopetuksessa yhdeksän lasta.

Talous

Kuluvasta vuodesta on tulossa Vihdin kunnan kolmas alijäämäinen vuosi.

Seuraavassa taloussuunnitelmassa pitää tämän takia osoittaa keinot kunnan taloustilanteen korjaamiseksi.

Vihdin kunnan menot, erityisesti sosiaali- ja terveysmenot, ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti.

Samaan aikaan verotulot ovat ajoittain jopa alentuneet.

Vihdissä ikäluokat ovat pienenemässä 400 lapsesta 250 lapseen; tiloja tarvitaan aikaisempaa vähemmän.

Vihti on ikärakenteeltaan Suomen kahdeksanneksi nopeimmin vanheneva kunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.