Emil Silanderin nousujohteinen motocrosskausi toi SM-pronssia

Emil Silander vauhdissa Imatralla viimeisessä osakilpailussa. Jukka-Pekka Purtilo

Nummelalainen Emil Silander, 23, nosti itsensä motocrossin MX1-luokan SM-pronssille viimeisessä osakilpailussa.

Viime vuoden MX2-luokan Suomen mestari vaihtoi täksi kaudeksi isompien pyörien MX1-luokkaan. MX1-luokan SM-kauden 2020 avaus oli Silanderille vaikea: heinäkuussa kuljettajat kohtasivat Karkkilassa rankkojen vesisateiden kasteleman saviradan. Isoja ylä- ja alamäkiä sisältävä rata oli muuttunut mutaliejuksi, mikä heijastui monen ajajan kohdalla virheinä.

Myös Espoon Moottorikerhon Silander sai osansa, sillä hän kaatui ensimmäisessä erässä peräti seitsemän kertaa ollen maalissa 11. Lisäksi nummelalainen keskeytti toisen erän, mistä huolimatta hänelle kirjattiin sijaluku 20 ja yksi SM-piste.

– Sähläsin pahasti Karkkilan ensimmäisessä erässä. Kaatuilin ja olin myös jumissa mudassa. Toisen erän lähtöni oli huono, mutta nousin jo viidenneksi tai kuudenneksi, kunnes osuimme Rene Rannikon kanssa yhteen, minkä takia kaaduin ja keskeytin, Team Motopalvelun kuljettaja Silander muistelee tiedotteessa.

Viikkoa myöhemmin Tampereen hiekalla Silander ajoi erissä kuudenneksi ja yhdeksänneksi.

Elokuun alussa Torniossa tulivat sijat neljä ja kuusi. Elokuun lopussa Alavudella irtosi kauden ensimmäinen palkintokorokepaikka, kun KTM-kuljettaja oli yhteistuloksissa kolmas. Kaksi kolmatta eräsijaa merkitsivät samalla sitä, että Silander oli yhtäkkiä noussut SM-pronssikamppailuun. Hänellä oli vain pisteen takamatka kolmantena olleeseen Imatra Motocrossin Rannikkoon ennen kauden päätöstä.

Myös Rannikko oli valmiina, ja hän täräyttikin Imatralla uransa ensimmäisen aika-ajon pohja-ajan. Silander oli neljänneksi nopein.

Kaksikko avasi ensimmäisen erän perättäisillä sijoilla, ja pian Rannikko nousi Silanderin edelle toiseksi. Rannikon kaatuessa pikaisesti Silander pääsi lähelle ja iski viimeisen kierroksen toiseksi viimeisessä mutkassa nousten toiseksi. Rannikko oli maalissa kolmas.

Rannikko oli toisen erän alussa kakkosena, kunnes hän kaatui ja putosi muutaman sijan. Silander nappasi kakkospaikan ja vaikka Viron Indrek Mägi ohitti hänet, riitti Silanderille kolmossija varmistamaan SM-pronssin.

Rannikko ajoi maaliin neljäntenä, mikä oli myös hänen loppusijoituksensa sarjassa. Silander oli Imatran yhteistuloksissa kauden parhaallaan toinen.

– Lähtöni paranivat kauden mittaan ja niiden ansiosta myös sijoitukseni. Lisäksi ”unohdin”, että alkukausi näytti siltä, ettei tänä vuonna tule tulosta. Keskityin vain ajamaan yksittäisiä osakisoja.

–Alavuden jälkeen tajusin, että minulla on sittenkin mahdollisuus pronssiin. Kun mitali sieltä tuli, arvostan sitä. Varsinkin, koska alkukauteni oli vaikea. Edelläni olivat lopulta ainoastaan selkeästi minua paremmat kuljettajat.

– Nostan myös hattua Rannikolle siitä, kuinka paljon hän kohotti tasoaan viimeiseen kisaan. Hän ajoi varmaan uransa parhaan kisan Imatralla. Meillä oli tiukka taisto, minkä minä onnekseni voitin.

MX1-luokan Suomen mestaruuden vei Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste. SM-hopea matkasi hänen seuratoverilleen Miro Sihvoselle.

Koronaviruspandemian takia mestaruuskausi pääsi starttaamaan vasta heinäkuussa; tavallisesti samaan aikaan ollaan jo kauden puolivälin vaiheilla.

Myöhäinen aloitus venytti myös 250-kuutioisen nelitahtisen KTM:n 450-kuutioiseen nelitahtiseen KTM:ään vaihtaneen Silanderin harjoitusjaksoa.

– Treenikauteni oli niin sanotusti normaali, vaikka paljon tavallista pidempi. Ei ollut mitään ihmeellistä, vaan treenit sujuivat hyvin ja ajoni kulki nelipuolikkaalla. Kisoissa en vain sitten osannut vielä ajaa isolla pyörällä niin kuin sillä pitäisi, Silander sanoo.

– Kaksi viimeistä SM-osakisaa olivat ihan hyviä, mutta parannettavaa löytyi edelleen. Minulla puuttuu vielä rutiini nelipuolikkaan kanssa kisaamisesta, ja esimerkiksi oikeanlainen kaasun avaaminen mutkissa ei tule selkäytimestä, Silander kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.