Isosorsimon torjuntaa kokeillaan Hiidenvedellä pressutuksella

Vieraslaji isosorsimon torjuntaa kokeillaan Hiidenvedellä pressutuksella. Luvy

Isosorsimo on Hiidenvedellä laajalle levinnyt vieraslaji, joka heikentää vesistön tilaa ja virkistysarvoja.

Hiidenveden kunnostus -hankkeessa kokeillaan erilaisia keinoja kasvin torjumiseksi.

Vuonna 2018 kasvimassaa poistettiin pilottialueella koneellisesti, ja nyt ruoppausalueen reunoille on asetettu pressut kasvin leviämisen estämiseksi.

Hiidenveden rannalle Lohjan Vaanilanlahden suojelualueelle on nyt asetettu uv-suojatut kestopressut vieraslaji isosorsimon torjumiseksi.

Vieraslajin torjuntaan tähtäävä pilottiprojekti alkoi Hiidenveden kunnostushankkeessa vuonna 2018, jolloin Vaanilanlahden rannalta poistettiin isosorsimolauttoja kaivinkoneella.

Viime vuonna torjuntatyötä jatkettiin peittämällä ruoppausaluetta hiekalla ja kylvämällä rannalle Hiidenveden luonnolle tyypillisiä kostean niityn kasveja.

Pilottiprojektin kolmas vaihe saatiin käyntiin nyt syyskuussa kun ruoppausalueen reunamille isosorsimokasvustojen päälle asetettiin neljä 8x12 metrin kokoista pressua.

Ne kiinnitettiin maastoon painavalla konehuovalla.

– Pressujen tarkoitus on tukahduttaa vieraslaji hapen ja valon puutteeseen. Pressut poistetaan maastosta vuoden päästä, syksyllä 2021, kertoo projektipäällikkö Ekaterina Ikonen Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä yhdistyksen tiedotteessa.

– Silloin nähdään, minkälaisiin tuloksiin menetelmällä päästään Hiidenveden ympäristössä.

Pilottiprojektin tavoitteena on Ikosen mukaan kartoittaa, mikä on kustannustehokkain toimenpide kasvin torjumiseksi ja millä keinoin isosorsimon palaaminen alueelle saadaan estettyä.

Hiidenveden alueella isosorsimo on hyvin laajalle levinnyt vieraslaji, joka peittää rantoja syrjäyttäen alueelle tyypilliset rantavyöhykkeet kasvit, kuten sarat ja korteet.

Vuoden 2015 Hiidenveden kasvillisuuskartoituksessa arvioitiin isosorsimon peittävän lähes kolmasosan järven rantaviivasta.

Sara- ja kortekasvustot ovat erityisesti hauelle tärkeitä kutualueita. Sen sijaan tiiviitä kasvilauttoja muodostava isosorsimo ei sovellu hauen kutuympäristöksi.

Haukikantojen vahvistaminen lisäisi Ekaterina Ikosen mukaan särkikalojen saalistusta. Sillä olisi suotuisa vaikutus Hiidenveden tilaan, sillä runsaat särkikalakannat pöllyttävät järven pohjaa ja lisäävät sisäistä kuormitusta.

Tämän vuoksi Hiidenveden kunnostushankkeessa isosorsimon torjuntatoimet kohdistettiin hauelle tärkeille kutualueille.

Uudenmaan ELY-keskus rahoittaa Hiidenveden kunnostushanketta vuosina 2020–2022 vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 prosentilla toteutuneista kustannuksista.

Isosorsimo

Isosorsimo (Glyceria maxima) on 1-2,5 metriä korkea, monivuotinen heinäkasvi, joka kasvaa laajoina, puolikelluvina kasvustoina vesistöjen rannoilla.

Sen korsi on vankka, ja lehdet ovat 5-15 mm leveät ja alta kiiltävät.

Lajilla ei ole Suomessa luontaisia vihollisia tai voimakkaampia kilpailijoita.

Isosorsimon torjunta kannattaa aloittaa heti kun kasvia havaitsee rannallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.