Vihdin kunnan lautakuntarakenne uudistetaan: ”Toimintamallin päätöksenteossa pitää olla entistä selkeämpi ja nopeampi”

Kunnantalon suuri kokoushuone. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen Vihdissä on uudentyyppinen luottamushenkilöorganisaatio. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunnan lautakuntarakenteen uudistaminen alkoi kunnanvaltuuston päätöksellä.

Ensi vuoden kesäkuun alussa alkavalla uudella valtuuston nelivuotiskaudella Vihdin toimielinorganisaatio rakentuu edelleen lautakuntamallin pohjalta.

Valtuuston hyväksymien linjausten mukaan uusi valtuusto valitsee yhdeksänjäsenisen kunnanhallituksen ja viisijäsenisen tarkastuslautakunnan.

Uudistettavassa lautakuntajärjestelmässä on sivistyslautakunnassa 11 jäsentä, hyvinvointilautakunnassa yhdeksän jäsentä, elinvoimalautakunnassa yhdeksän jäsentä ja ympäristölautakunnassa seitsemän jäsentä.

Lisäksi asetetaan vaalilain mukainen keskusvaalilautakunta. Lautakuntien nimet, vastuualueet ja jäsenmäärät tarkentuvat valmistelun edetessä.

Valtuuston tekemien linjausten mukaan lautakuntien puheenjohtajiston tulee olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja, mutta edellytystä ei kirjata velvoittavaksi hallintosääntöön.

Uudessa Vihdin kunnan hallintojärjestelmässä kunnanhallituksen toimikausi on kaksi vuotta ja lautakuntien toimikausi on neljä vuotta.

Vihdin kunnanvaltuustossa on ensi kesäkuun alussa alkavalla nelivuotiskaudella edelleen 43 jäsentä.

Valtuuston kokouksessa uudesta päätöksenteon järjestelmästä käytettiin yksi puheenvuoro.

Tapio Karjalaisen (kok.) mielestä Vihdin kunnan toimintamallin päätöksenteossa pitää olla entistä selkeämpi ja nopeampi.

– Tätä tavoitetta edesauttaa merkittävästi ehdotetut muutokset lautakuntarakenteessa. Uudessa mallissa elinvoimalautakunnan ja hyvinvointilautakunnan vastuualueet kasvavat ja muodostavat selkeät kokonaisuudet, Karjalainen kiitteli.

Suunnittelun lähtökohdaksi ehdotetut lautakuntien jäsenmäärät ovat hänen mielestään riittävät.

– Lautakunnan toiminnan ja monipuolisen asiantuntemuksen kannalta on hyvä, että lautakunnan jäsenien ei välttämättä tarvitse olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

– Lautakuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien tulee puolestaan olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja, Karjalainen totesi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut